In 2015 bijna 15 miljoen toeristen in Nederland

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Puur op reisHet gaat goed met het toerisme naar Nederland, zo blijkt uit een raming van het NBTC Holland Marketing. In 2015 bezochten 14,9 miljoen internationale toeristen ons land. Een stijging van zeven procent vergeleken met 2014. De meeste bezoekers kwamen uit Duitsland; China liet de grootste procentuele groei zien (+21 procent). En ook voor 2016 zijn de verwachtingen goed met een geschatte bezoekersstijging van zo’n drie procent. De teller komt dit jaar daarmee naar verwachting uit op 15,3 miljoen internationale bezoekers.

Buurlanden

De bijna vijftien miljoen buitenlandse bezoekers verbleven zo’n 37,2 miljoen nachten in Nederland (+8 procent). De meeste buitenlandse toeristen kwamen, evenals voorgaande jaren, uit Duitsland. In 2015 ging het aantal Duitse bezoekers voor het eerst door de vier miljoen-grens; ruim 4,2 miljoen Duitsers bezochten ons land vorig jaar (+10 procent). België staat met bijna 2 miljoen bezoekers (+8 procent) op de tweede plek. Groot-Brittannië staat op de derde plaats met ruim 1,9 miljoen bezoekers (+ 5 procent).

Belang Europa

Zo’n 80 procent van het internationale bezoek komt uit Europa. Dat aantal steeg fors in 2015, vooral met toeristen uit België en Duitsland. Een belangrijke verklaring voor de uitzonderlijke groei uit Duitsland is dat Nederland bovenmatig profiteert van de groei van het aantal korte vakanties. België is al jaren een groeimarkt en daar plukken we de vruchten van een verbeterd toeristisch imago. Ook de publiekstrekkers en marketinginitiatieven, zoals Rembrandt en het themajaar ‘Van Gogh 2015’, zorgden voor een extra impuls.

Generic 728x90

China en Noord-Amerika

Er kwamen in totaal zo'n 300.000 Chinese bezoekers naar Nederland. China is dan ook het land met de grootste procentuele stijging: 21 procent. Ook kwamen er – voor het eerst sinds 2006 - weer meer dan één miljoen Amerikanen (+3 procent) ons land. Dit komt vooral door de aantrekkende economie en de goedkopere euro. Het aantal bezoekers uit Rusland daalde met 24 procent. Oorzaken zijn de geopolitieke spanningen en de waardedaling van de roebel. Ook het aantal Japanners daalde met 15 procent naar zo’n 125.000. Japanners zijn relatief risicomijdend en vanwege de aanslagen en terreurdreiging in Europa, stellen zij hun reis naar Europa uit.

Goedkope vliegtickets

Verwachting 2016

Voor 2016 verwacht NBTC een groei van zo’n 3 procent van het aantal internationale toeristen dat ons land bezoekt. De groei uit de buurlanden en Amerika blijft, maar zet wellicht wat minder hard door dan afgelopen jaar. Vanuit Azië wordt eveneens een lichte groei verwacht, zo groeit het toerisme uit China met zo’n 5 procent, al zal dit vanwege de invoering van biometrische gegevens voor het Schengenvisum en de gematigder groei van de Chinese economie, iets minder zijn dan de afgelopen jaren.

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder