Franse wijngebieden cultureel erfgoed
Unesco heeft onderdelen van twee wijngebieden in Frankrijk betiteld als cultureel werelderfgoed. Het gaat om de 1247 wijnklimaten van wijngaarden in de Bourgogne en de wijngaarden, huizen en kelders in de Champagne. De gebieden maken nu deel uit van de zogeheten ‘culturele Franse ontwikkelingslandschappen’, met een uitzonderlijke waarde.
Drie 'ensembles' in de Champagne
Voor de Unesco vertegenwoordigen de wijngaarden, huizen en kelders van de Champagne de ‘plaatsen waar de methode voor de bereiding van mousserende wijnen, dankzij een tweede gisting in de fles, werd ontwikkeld sinds het begin van de 17de eeuw tot de vroege industrialisering in de 19de eeuw’.
Boek je vakantiehuis tussen de wijngaarden bij Belvilla
Drie gebieden weerspiegelen volgens Unesco het hele proces van de champagne-industrie. Dit zijn de volgende 3 ‘ensembles’:
- De avenue de Champagne, waar je de grote champagnehuizen en kelders kunt vinden, en Fort Chambrol, beide in Epernay;
- De heuvel van Saint-Nicaise in Reims, waar de kelderverdiepingen worden gebruikt als ruimtes voor de wijngisting;
- De historische wijngaarden van Hautvilliers, Aÿ en Mareuil-sur-Aÿ.
Op de zachte heuvels in de Bourgogne
De wijnklimaten in de Bourgogne, de culturele landschappen, zijn nauwkeurig afgebakende wijnpercelen op de zachte heuvels van Côte de Nuits en Côte de Beaune, ten zuiden van Dijon. Ieder van hen produceert unieke cru’s, waaronder enkele van de beroemdste ter wereld: Romanée-Conti, Montrachet en Vosne-Romanée.
Frankrijk telt hierdoor inmiddels 41 door Unesco erkende erfgoederen, waaronder de Cisterciënzer abdij van Fontenay (Bourgogne), het Canal du Midi (Midi-Pyreneeën) en de wegen van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.