Online vakantiefraude... het gehuurde huis bestaat niet
Via een website een vakantiewoning boeken en betalen, maar dan blijkt dat droomhuis helemaal niet te bestaan. Slachtoffers in Groot-Brittannië gaan jaarlijks voor zo’n 3 miljoen euro het schip in, zo heeft onderzoek van het National Fraud Intelligence Bureau uitgewezen. Het NFIB is onderdeel van de City of London Police in de Britse hoofdstad.
In 2014 namen 1569 slachtoffers van deze vorm van vakantiefraude contact op met een speciale hulplijn van de politie, zo valt te lezen op security.nl. Gemiddeld waren de gedupeerden 1230 euro kwijt, al meldde zich vorig jaar ook iemand die zei met dergelijke praktijken bijna 86.000 euro te hebben verloren. Naast de financiële schade moet volgens de onderzoekers ook de persoonlijke ellende niet worden onderschat. Een derde van de slachtoffers gaf aan dat de fraude ook van invloed was op hun gezondheid. Bij 167 personen waren de gevolgen van het misdrijf zo ernstig dat ze medische zorg nodig hadden.
Huur je vakantiewoning bij Topic Travel
De fraude blijkt vooral in de zomermaanden en december voor te komen, waarbij vooral mensen tussen de 30 en 49 jaar de dupe worden. Vakantiegangers krijgen het advies om niet op één recensie af te gaan, maar goed uit te zoeken of de aanbieder van een vakantiewoning te vertrouwen is. Ook moet het geld niet direct naar de rekening van de eigenaar worden overgemaakt en moet het papierwerk worden gecontroleerd. De City of London Police besluit met een ander belangrijk advies. ,,Vertrouw op je instinct. Als iets te goed is om waar te zijn, dan is dat meestal het geval.”