• Puuropreis
 • Nieuws
 • ETA binnenkort verplicht voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk

ETA binnenkort verplicht voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Naast paspoort binnenkort ook ETA verplicht voor reizen naar VK
Naast paspoort binnenkort ook ETA verplicht voor reizen naar VK

Tot nu toe kunnen Nederlanders met een geldig paspoort naar het Verenigd Koninkrijk reizen en hebben ze als toerist geen visum of andere documenten nodig. Daar komt als het aan de Britse overheid ligt, dit najaar al verandering door het introduceren van de ETA, een elektronische reistoestemming. In eerste instantie moeten vanaf het najaar reizigers uit Quatar een aanvraag doen. Daarna geldt dit ook voor reizigers uit andere landen, waaronder dus ook Nederland.

Wanneer en hoe vraag je een ETA aan?

De ETA wordt ingevoerd en is geldig voor toerisme, zakenreizen, kortdurende studies en medische behandeling. Wie langer wil blijven dan drie maanden of om een andere reden die niet is toegestaan met een ETA zal een visum moeten aanvragen.

Om een ETA UK te krijgen heb je het volgende nodig:

 • Een digitale kopie van het biometrische Nederlandse paspoort;
 • Een actief e-mailadres waar alle informatie met betrekking tot de aanvraag van de ETA UK naartoe wordt gestuurd.
 • Een credit- of debetkaart hebben met voldoende middelen om de kosten van de verwerking te dekken.
 • Aan de Britse grens wordt de reistoestemming geverifieerd bij het scannen van het Nederlandse paspoort.

Let op: ook Nederlandse kinderen die vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk reizen, hebben een goedgekeurde ETA nodig.

Wat vul je in op het online aanvraagformulier

Je moet het online aanvraagformulier indienen voordat je naar het Verenigd Koninkrijk reist. Daarbij wordt het volgende gevraagd:

 • Persoonlijke gegevens: volledige naam, leeftijd, geslacht, plaats en datum van geboorte;
 • Contactgegevens: e-mailadres en telefoonnummer;
 • Reisgegevens: paspoortnummer, datum van uitgifte en vervaldatum;
 • Wie een strafblad heeft moet dit vermelden in de aanvraag;
 • Alle vragen moeten eerlijk worden beantwoord, aangezien een fout of onjuiste informatie kan leiden tot afwijzing of vertraging van de UK ETA.

Nederlandse staatsburgers kunnen de verwerkingskosten, die naar verwachting 20 Britse Pond zijn, voor de ETA UK betalen met een credit- of debetkaart. Dit is de laatste stap voordat het aanvraagformulier wordt ingediend.
De verwerkingstijd voor ontvangst van de toestemming om naar het Verenigd Koningkrijk te reizen is tot 3 werkdagen. Het dringend advies is om je aanvraag een week van tevoren al in te dienen voor het geval er onverwachte vertragingen zijn.
Zodra het verzoek is goedgekeurd krijg je de reistoestemming per email opgestuurd. Deze is twee jaar geldig, tenzij je tussentijds een nieuw paspoort aanvraagt. Dan moet ook een nieuwe ETA worden aangevraagd omdat deze gekoppeld is aan je paspoort. De ETA UK lijkt op andere visa-waiverprogramma’s die je online aanvraagt zoals ESTA (USA), ETA-CA (Canada) en Australië ETA visa.

Reizen naar het Verenigd Koninkrijk

De snelste manier om vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk te reizen, is per vliegtuig. Er zijn dagelijks directe vluchten die iets meer dan een uur duren van Amsterdam naar belangrijke steden in het Verenigd Koninkrijk, waaronder Londen, Manchester, Bristol, Belfast en Liverpool. Kijk hier de beste vliegtickets bij Skyscanner; of Kayak Vliegtickets.
Boek dan ook gelijk een hotel bij Booking.com
Ook per boot of trein is de ETA vereist bij de Britse grenscontroles. Treintickets zijn eenvoudig te bestellen bij NS international

Alles wat je wilt weten over de sauna

Alles wat je wilt weten over de sauna

Naar de sauna gaan iets uit onze tijd? Nee hoor, het idee van een sauna is al zo oud als de steentijd. De Romeinen hadden hele badsessies in de thermen en de indianen in Noord-Amerika ontdeden zich van stof en vuil in de tipi. Natuurlijk zagen de sauna’s er toen wel iets anders uit: men nam de zweetbaden in een met gloeiende stenen verhitte tent of hut. Het principe van de sauna is echter nog precies hetzelfde: het verhitten van het lichaam en dat vervolgens afkoelen met koud water. Een sauna is simpelweg een vorm van baden.

Lees verder

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht is dé ultieme manier om in een dag de wereld rond te gaan. Vind de meest bijzondere en mooiste onontdekte bestemmingen van over de hele wereld, ontdek nieuwe culturen, smaken en avonturen en laat je informeren over de nieuwste reistrends. En… doe mee aan onze prijsvraag waarmee je twee entreekaarten kunt winnen zodat je de Vakantiebeurs gratis kunt bezoeken!

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben je in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is 'futloos' met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. Veel mensen hebben last van de kou en negatieve gevoelens die de winterdip kunnen versterken.

Lees verder

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

Australië, het land van eindeloze stranden, indrukwekkende steden en een unieke flora en fauna. Een rondreis Australië is een droom voor veel mensen. Het continent is zo groot en gevarieerd dat je er gemakkelijk maanden kunt rondreizen zonder je te vervelen. Van het bruisende Sydney tot de stille outback, van het Great Barrier Reef tot de regenwouden van Queensland. Je kunt er surfen, duiken, hiken en kangoeroes in het wild zien.

Lees verder

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder