Angst voor ebola beïnvloedt luchtvaart
Onder passagiers, piloten en stewardessen, maar ook onder het schoonmaakpersoneel en het personeel dat bagage moet afhandelen neemt de angst voor ebola sterk toe. Niet alleen zijn mensen bang om naar een land in Afrika te vliegen waar ebolauitbraken zijn, ook het personeel van de luchtvaartmaatschappijen vliegt liever niet en blijkt zich vaker ziek te melden voor vluchten naar West-Afrika.
Volgens KLM en ArkeFly is er geen sprake van paniek, maar neemt de spanning wel toe en is er een toename van ziekmeldingen van Nederlandse piloten en stewardessen voor vluchten naar West-Afrika, zoals Lagos (Nigeria) en Banjul (Gambia), waar KLM en ArkeFly op vliegen. „Maar de ware reden van het verzuim, soms onder druk van hun families, durven ze niet te vertellen uit angst om hun baan te verliezen” zo meldt de Telegraaf. De krant kreeg van Steven Verhagen, KLM-gezagvoerder en topman van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers, bevestigd kreeg dat er toenemende onrust is: "Het is een zorgelijke ontwikkeling. Hoogste waakzaamheid is geboden. „Ik ben zelf net terug uit Accra in Ghana en ook op die vluchten moeten we erg opletten op symptomen van zieke passagiers.”
Symptomen
Die symptomen zijn onder andere hoge koorts. Reden voor onze zuiderburen om passagiers uit ebola-landen bij aankomst te controleren op temperatuursverhoging. De temperatuur van de reizigers wordt gemeten in een apart toestel, dat tussen de landingsplaats en de paspoortcontrole is geplaatst. Daarnaast is het meenemen van voedsel in bagage verboden. Bagage die lekt wordt vernietigd.
Temperatuur meten veilig genoeg?
Maar is die screening op temperatuur wel voldoende en veilig genoeg? Hoge koorts kan immers onderdrukt worden met een koortsverlagend middel. En ook liegen over waar je vandaan komt, een tussenstop hebt gemaakt in een land waar een ebola-epidemie heerst of contact hebt gehad met ebola-patiënten is niet zo moeilijk, zo blijkt. Liberiaanse autoriteiten maakten immers vorige week al bekend dat een met ebola besmette man, die naar de Verenigde Staten was gereisd, gelogen had over zijn contacten met ebolapatiënten.