Het weekend begint vrijdag om 11.56 uur

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

AutoOnderzoek toont aan dat in Nederland het weekend al begint op vrijdagochtend om 11.56 uur. Daarmee hebben we met z’n allen gemiddeld 60 uur en 4 minuten weekend. De Italianen komen er het slechtst vanaf met een weekend dat pas om 19:36 uur begint. Dat is een weekend van 52 uur en 24. Spanje is koploper met gemiddeld 61 uur en 50 minuten weekend.

Voor het onderzoek, dat in opdracht van Budget Autoverhuur is uitgevoerd, werden 7.000 volwassenen in 7 Europese landen ondervraagd om erachter te komen hoe een bijzonder weekend eruit ziet in Europa. Er zijn vragen gesteld als: wat maakt een weekend geweldig, hoeveel weekenden zijn eigenlijk echt leuk, hoeveel geef je gemiddeld per weekend uit en wat weerhoudt je ervan om vaker een leuk weekend te organiseren. Doel van het onderzoek was te bepalen hoe een bijzonder weekend eruit ziet in Europa.

De resultaten van dit onderzoek kwamen uit een bijzondere samenwerking met Instagrammers. Zij werden op Europees niveau benaderd om deel te nemen aan het onderzoek.

De resultaten spreken boekdelen:

  • Eén op de 10 mensen zegt geen leuk weekend te hebben gehad in de afgelopen 12 maanden. Ook in Nederland is dit het geval.
  • Ruim één op de vijf Europeanen kan zich de laatste keer niet meer herinneren dat ze een compleet nieuwe ervaring hadden tijdens het weekend. Nederland had met een schokkende 28 procemt het hoogste aantal mensen dat zich dit niet meer kon herinneren.
  • Duitsers hebben het vaakst een leuk weekend met 13 leuke weekenden in de afgelopen 12 maanden, in tegenstelling tot Portugal, waar men slechts 5 leuke weekenden had in de afgelopen 12 maanden. In Nederland had men 9 leuke weekenden in het afgelopen jaar.
  • Nederlanders hebben een redelijk lang weekend met 60 uur en 4 minuten weekend per week. Wij beginnen ook al op vrijdagochtend om 11.56 uur al aan ons weekend.

Hoeveel kost een leuk weekend?

Ook is onderzocht hoeveel men bereid is uit te geven aan een leuk weekend. Terwijl de Duisters het vaakst een leuk weekend hebben, spenderen zij eigenlijk het minst, gemiddeld € 138. De Britten geven verreweg het meest uit aan een bijzonder weekend met € 208 euro. Nederlanders zijn zoals verwacht zuinig en besteden slechts € 145 aan een portie vermaak. 

Wat is een leuk weekend?

Een ‘leuk’ weekend komt neer op een combinatie van de juiste mensen en de juiste ervaring: in Nederland zegt 43 procent dat een leuk weekend bestaat uit het bezoeken van een bijzondere of nieuwe plek en het spenderen van tijd met vrienden en familie.

Als het gaat om ondergaan van een totaal nieuwe ervaring lopen Nederlanders flink achter op de omliggende landen: slechts 47 procent van de respondenten zegt de afgelopen 3 maanden iets nieuws te hebben gedaan. Gelukkig liegen Nederlanders niet vaak over hun weekend activiteiten, slechts 8 procent geeft toe dat ze wel eens liegen over hun activiteiten om indruk te maken. Dat is lager dan de rest van de landen. Spanjaarden liegen met 17 procent het meest over hun weekendactiviteiten.

Boek je huurauto

Een leuk weekend doet je goed

Maar liefst 80 procent van de Nederlanders heeft een positief gevoel na een leuk weekend. Bijna driekwart voelt zich weer helemaal opgeladen en heeft  weer zin om aan het werk te gaan. 15 procent van de Nederlanders zegt dat hun werk voorkomt dat ze een leuk weekend hebben. Dit is het laagste percentage in Europa. Nederlanders lijken tevens hun werk in het weekend goed los te kunnen laten, ook het percentage dat in het weekend praat over zijn werk is het laagste van Europa met slechts 38 procent. Wel checkt 23 procent van de Nederlanders elk weekend hun mail.

Boek een hotel, bungalow of appartement

“De conclusie van dit onderzoek is duidelijk: we moeten het beste uit ons weekend halen, of het nu met vrienden of familie is of dat het een bijzonder uitje,” zegt Denise Ketelaar van Budget Nederland. “Meer dan de helft van de respondenten zou willen dat ze meer vrijheid hadden om nieuwe dingen te proberen. Met Budget is elk weekend een kans om wat nieuws te proberen, zonder dat het een vermogen kost."

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Corona en coronamaatregelen. Het ene land wil dit, het andere dat. Reizen naar jouw favoriete vakantiebestemming is nog nooit zo lastig geweest, met al die verschillende voorwaarden rond corona. Want er zijn er nogal wat, variërend van PCR tot boosteren en een goed ingevuld gele vaccinatieboekje. Puur op reis komt met een overzicht.

Lees verder