Noodtoestand rond vulkaan Kelud op Java

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Uitbarsting Kelud op JavaOp het Indonesische eiland Java zijn zeker 200.000 mensen op de vlucht geslagen na de uitbarsting van de Kelud. Hulpdiensten melden dat de vulkaan sinds donderdagmiddag as en gesteente uitspuwt tot een hoogte van liefst 17 kilometer. Twee mensen kwamen om toen het dak van hun huis bezweek onder de hoeveelheid as, die erop was neergedaald. De autoriteiten hebben inwoners in een straal van 10 kilometer rond de vulkaan dringend aangeraden om het gebied zo snel mogelijk te verlaten.

Een gebied tot op 500 kilometer ten noordwesten van de Kelud is bedekt met as. Op de start- en landingsbaan van de luchthaven van Yogyakarta ligt een laag van zeker 5 centimeter vulkanische stof. Ook vier andere vliegvelden op Java zijn tot nader order gesloten, omdat het te gevaarlijk is om te vliegen. De as beperkt ook het zicht in de steden Yogyakarta, Surabaya en Solo sterk. De autoriteiten hebben de Borobudur, de grootste boeddhistische tempel ter wereld, afgesloten omdat die volledig is bedekt met as.
De vulkaan aan de oostkant van Java was voor het laatst actief in 2007. Bij een grotere uitbarsting in 1990 kwamen tientallen mensen om het leven. Eerder deze maand maakte vulkaan Mount Sinabung op het eiland Sumatra 16 slachtoffers. President Susilo Bambang Yudhoyono heeft via Twitter aangekondigd het getroffen gebied te zullen bezoeken.

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.

Lees verder

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan. 

Lees verder