Noodtoestand rond vulkaan Kelud op Java

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Uitbarsting Kelud op JavaOp het Indonesische eiland Java zijn zeker 200.000 mensen op de vlucht geslagen na de uitbarsting van de Kelud. Hulpdiensten melden dat de vulkaan sinds donderdagmiddag as en gesteente uitspuwt tot een hoogte van liefst 17 kilometer. Twee mensen kwamen om toen het dak van hun huis bezweek onder de hoeveelheid as, die erop was neergedaald. De autoriteiten hebben inwoners in een straal van 10 kilometer rond de vulkaan dringend aangeraden om het gebied zo snel mogelijk te verlaten.

Een gebied tot op 500 kilometer ten noordwesten van de Kelud is bedekt met as. Op de start- en landingsbaan van de luchthaven van Yogyakarta ligt een laag van zeker 5 centimeter vulkanische stof. Ook vier andere vliegvelden op Java zijn tot nader order gesloten, omdat het te gevaarlijk is om te vliegen. De as beperkt ook het zicht in de steden Yogyakarta, Surabaya en Solo sterk. De autoriteiten hebben de Borobudur, de grootste boeddhistische tempel ter wereld, afgesloten omdat die volledig is bedekt met as.
De vulkaan aan de oostkant van Java was voor het laatst actief in 2007. Bij een grotere uitbarsting in 1990 kwamen tientallen mensen om het leven. Eerder deze maand maakte vulkaan Mount Sinabung op het eiland Sumatra 16 slachtoffers. President Susilo Bambang Yudhoyono heeft via Twitter aangekondigd het getroffen gebied te zullen bezoeken.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder