Meer campers, minder caravans

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Camper
Camper
De afgelopen jaren is het aantal kampeerauto’s in Nederland fors toegenomen. Sinds 2009 is het aantal campers gestegen van 59.556 naar 85.628. Dit is een toename van 43,8 procent, zo blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Bovag en bureau VVE. Het totaal aantal caravans met kenteken nam het afgelopen jaar af met 1,5 procent af van 470.143 op 1 januari 2013 tot 463.156, gemeten op 1 januari 2014.

Tweedehands campers populair
Vooral de tweedehands kampeerauto is flink populair. In 2013 gingen er 5232 van de hand, tegen 4897 in 2012. Er worden minder nieuwe campers verkocht: 1098 in 2013 tegen 1295 in 2012.

Volgens Bovag  zijn het vooral ouderen met geld die campers kopen om weekendjes mee weg te gaan en langere reizen door Europa te maken. “Van oudsher zijn ouderen ervaren kampeerders, trekken er regelmatig op uit in binnen- en buitenland en genieten ze van de vrijheid en van de flexibiliteit en luxe die een camper biedt.”

Minder caravans
Die hang naar meer luxe vertaalt zich in een  daling van het aantal verkochte caravans. Ook het aantal kleinere en lichtere auto’s in Nederland is daar debet aan omdat deze auto’s minder geschikt zijn voor het trekken van caravans.

In Europa
Voor Europa gelden dezelfde cijfers. In seizoen 2012/2013 daalde de caravanverkoop met 9,6%, terwijl de campermarkt met 2,7% steeg. De totale markt voor recreatieve voertuigen werd 6,2% minder.

Per provincie is het volgend aantal campers bekend:

Totaal aantal campers in Nederland

85.628

 

Drenthe

4.524

5,3   procent

Flevoland

1.817

2,1   procent

Friesland

5.381

6,3   procent

Gelderland

11.536

13,5 procent

Groningen

4.068

4,8   procent

Limburg

5.433

6,3   procent

Noord-Brabant

14.372

16,8 procent

Noord-Holland

12.311

14,4 procent

Overijssel

7.124

8,3   procent

Utrecht

5.062

5,9   procent

Zeeland

2.669

3,1   procent

Zuid-Holland

11.241

13,1 procent

Onbekend

117

 

  

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder