Kwarttarief wegenbelasting voor campers vervalt

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
campers
De wegenbelasting voor campers gaat fors omhoog ©Puuropreis

Werd vorig jaar al bekend dat camperaars vanaf 2030 ook gaan betalen per kilometer, afgelopen Prinsjesdag werden de plannen bekend dat er plannen zijn om het kwarttarief van de wegenbelasting voor campers te vervangen door het halftarief. Dat betekent dat campereigenaars fors meer wegenbelasting gaan betalen.

Het invoeren van betaling per kilometer betekent ook dat er vanaf 2030 geen wegenbelasting en bpm meer wordt geheven. Echter geldt dat de heffing per kilometer ook geldt voor kilometers die in het buitenland worden gereden. En dat is nou precies waar de meeste camperaars hun kilometers afleggen. Koppel dat met voor veel landen geldende toltarieven en het mag duidelijk zijn dat dit de gemiddelde camperaar heel veel geld gaat kosten. En nu zijn er dus ook de plannen om al vanaf 2026 de wegenbelasting voor campers te verhogen door het kwarttarief af te schaffen. Wat een verdubbeling betekent van het bedrag dat aan motorrijtuigenbelasting betaald moet worden.

Wat is het kwarttarief

Je betaalt voor campers een kwarttarief als het kampeervoertuig voldoet aan de inrichtingseisen van de Belastingdienst. Zo moet er onder meer een tafel, een keukenblok en een slaapplaats voor minstens twee personen zijn. Het kwarttarief voor campers werd in 1994 ingevoerd en betekent dat je maar 25 procent betaalt van het bedrag dat je kwijt zou zijn voor de wegenbelasting.
Gebruik je een camper een poos niet dan kun je hem ‘schorsen’. De minimale schorsingsperiode is een maand en elke schorsing kost geld. Tijdens de schorsing hoef je geen motorrijtuigenbelasting te betalen, maar mag je ook niet op de openbare weg komen met de camper. Voor veel camperaars is dit niet echt een goede oplossing omdat ze vaak de camper willen pakken voor een weekendje of paar dagen weg.

Wat is de kilometerheffing

Vanaf 2030 moet er een belasting komen waarmee per gereden kilometer afgerekend wordt. Dit geldt voor zowel personen- als bestelauto’s. Daarmee betaal je niet meer voor het bezitten van een auto, maar voor het gebruik ervan. Elke kilometer wordt belast, ongeacht of je met de auto in Nederland of in het rijdt. Voor het heffen van de belasting wordt dus uitsluitend het aantal kilometers per jaar geregistreerd. Dit betekent dat ook de camperaar per kilometer gaat betalen. Het systeem van registratie is nog niet vastgesteld. Ook moeten er nog een aantal andere belangrijke keuzes worden gemaakt zoals de mogelijkheid om het tarief, net als in de huidige mrb, afhankelijk te maken van gewicht, milieukenmerken en brandstofsoort van de auto. Daar kleven, zo meldde NOS, veel praktische bezwaren aan en dreigt het systeem ten koste te gaan van mensen met een laag inkomen. Naar verwachting en afhankelijk van de gekozen variant wordt het tarief per kilometer tussen de 7 en 8 eurocent.

De plannen voor het afschaffen van het kwarttarief voor campers zijn ingediend maar deEerste en Tweede Kamer moeten er nog een besluit over nemen.  

Ben je het niet eens met de plannen? Teken dan de petitie tegen de verhoging van de belasting voor campers.

Huur een camper of maak een camperreis

BijACSI Kampeerreizen vind je de mooiste kampeerreizen
Campers huren van een particuliere eigenaar doe je bij Goboony
Campers huren en camperreizen maken door onder andere de Verenigde Staten en Canada kan bij World Wide Campers en Travelhome

Lees over de camperreizen in Spanje en Portugal
Camperen door de VS

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder