Kwarttarief wegenbelasting voor campers vervalt

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
campers
De wegenbelasting voor campers gaat fors omhoog ©Puuropreis

Werd vorig jaar al bekend dat camperaars vanaf 2030 ook gaan betalen per kilometer, afgelopen Prinsjesdag werden de plannen bekend dat er plannen zijn om het kwarttarief van de wegenbelasting voor campers te vervangen door het halftarief. Dat betekent dat campereigenaars fors meer wegenbelasting gaan betalen.

Het invoeren van betaling per kilometer betekent ook dat er vanaf 2030 geen wegenbelasting en bpm meer wordt geheven. Echter geldt dat de heffing per kilometer ook geldt voor kilometers die in het buitenland worden gereden. En dat is nou precies waar de meeste camperaars hun kilometers afleggen. Koppel dat met voor veel landen geldende toltarieven en het mag duidelijk zijn dat dit de gemiddelde camperaar heel veel geld gaat kosten. En nu zijn er dus ook de plannen om al vanaf 2026 de wegenbelasting voor campers te verhogen door het kwarttarief af te schaffen. Wat een verdubbeling betekent van het bedrag dat aan motorrijtuigenbelasting betaald moet worden.

Wat is het kwarttarief

Je betaalt voor campers een kwarttarief als het kampeervoertuig voldoet aan de inrichtingseisen van de Belastingdienst. Zo moet er onder meer een tafel, een keukenblok en een slaapplaats voor minstens twee personen zijn. Het kwarttarief voor campers werd in 1994 ingevoerd en betekent dat je maar 25 procent betaalt van het bedrag dat je kwijt zou zijn voor de wegenbelasting.
Gebruik je een camper een poos niet dan kun je hem ‘schorsen’. De minimale schorsingsperiode is een maand en elke schorsing kost geld. Tijdens de schorsing hoef je geen motorrijtuigenbelasting te betalen, maar mag je ook niet op de openbare weg komen met de camper. Voor veel camperaars is dit niet echt een goede oplossing omdat ze vaak de camper willen pakken voor een weekendje of paar dagen weg.

Wat is de kilometerheffing

Vanaf 2030 moet er een belasting komen waarmee per gereden kilometer afgerekend wordt. Dit geldt voor zowel personen- als bestelauto’s. Daarmee betaal je niet meer voor het bezitten van een auto, maar voor het gebruik ervan. Elke kilometer wordt belast, ongeacht of je met de auto in Nederland of in het rijdt. Voor het heffen van de belasting wordt dus uitsluitend het aantal kilometers per jaar geregistreerd. Dit betekent dat ook de camperaar per kilometer gaat betalen. Het systeem van registratie is nog niet vastgesteld. Ook moeten er nog een aantal andere belangrijke keuzes worden gemaakt zoals de mogelijkheid om het tarief, net als in de huidige mrb, afhankelijk te maken van gewicht, milieukenmerken en brandstofsoort van de auto. Daar kleven, zo meldde NOS, veel praktische bezwaren aan en dreigt het systeem ten koste te gaan van mensen met een laag inkomen. Naar verwachting en afhankelijk van de gekozen variant wordt het tarief per kilometer tussen de 7 en 8 eurocent.

De plannen voor het afschaffen van het kwarttarief voor campers zijn ingediend maar deEerste en Tweede Kamer moeten er nog een besluit over nemen.  

Ben je het niet eens met de plannen? Teken dan de petitie tegen de verhoging van de belasting voor campers.

Huur een camper of maak een camperreis

BijACSI Kampeerreizen vind je de mooiste kampeerreizen
Campers huren van een particuliere eigenaar doe je bij Goboony
Campers huren en camperreizen maken door onder andere de Verenigde Staten en Canada kan bij World Wide Campers en Travelhome

Lees over de camperreizen in Spanje en Portugal
Camperen door de VS

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht is dé ultieme manier om in een dag de wereld rond te gaan. Vind de meest bijzondere en mooiste onontdekte bestemmingen van over de hele wereld, ontdek nieuwe culturen, smaken en avonturen en laat je informeren over de nieuwste reistrends. En… doe mee aan onze prijsvraag waarmee je twee entreekaarten kunt winnen zodat je de Vakantiebeurs gratis kunt bezoeken!

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben je in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is 'futloos' met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. Veel mensen hebben last van de kou en negatieve gevoelens die de winterdip kunnen versterken.

Lees verder

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

Australië, het land van eindeloze stranden, indrukwekkende steden en een unieke flora en fauna. Een rondreis Australië is een droom voor veel mensen. Het continent is zo groot en gevarieerd dat je er gemakkelijk maanden kunt rondreizen zonder je te vervelen. Van het bruisende Sydney tot de stille outback, van het Great Barrier Reef tot de regenwouden van Queensland. Je kunt er surfen, duiken, hiken en kangoeroes in het wild zien.

Lees verder

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder