Mobiel 2014: ter land, ter zee en in de lucht

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Airboat
Airboart (Wikipedia)
Het nieuwe jaar is in Nederland uitgeroepen tot Jaar van Mobiliteit en Mobiel Erfgoed en kent nogal wat mijlpalen: 175 jaar geleden reed de eerste trein, 150 jaar geleden reed de eerste tram en 1 januari 2014 is het exact 100 jaar geleden dat de eerste commerciële passagiersvlucht plaatsvond. Het reisje met de Benoist XIV ging over Tampa Bay naar Sint Petersburg in Florida (VS) en duurde 23 minuten.

In Den Haag werd 5 jaar later door Albert Plesman de KLM opgericht. De eerste vlucht ging van Schiphol naar Londen.

Nu, 100 jaar later, vliegen dagelijks zo’n 8 miljoen mensen vanaf bijna 4000 luchthavens met een van de 1500 airlines naar alle landen van de wereld. In 2013 was dat een totaal van meer dan 3 miljard passagiers en is volgens IATA de groei er nog lang niet uit.

 "De voorbije eeuw heeft de commerciële luchtvaart de wereld veranderd op een manier die in 1914 onvoorstelbaar was", aldus IATA-topman Tony Tyler in een persbericht. "Deze eerste vlucht creëerde een kortere weg over Tampa Bay. Vandaag herenigt de luchtvaartindustrie geliefde, verbindt ze culturen, verruimt de geesten, opent markten en moedigt ze ontwikkeling aan. De luchtvaart biedt mensen wereldwijd de vrijheid om verbindingen te maken die hun leven en de wereld kunnen veranderen."

De organisatie ontwikkelde een website om de 100ste verjaardag van die zo belangrijke  eerste commerciële vlucht te vieren: www.flying100years.com.
Voor meer informatie over het jaar van de mobiliteit: https://www.2014mobiel.nl/

Boek een vliegticket en ontdek de wereld!

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.

Lees verder

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan. 

Lees verder