Mobiel 2014: ter land, ter zee en in de lucht

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Airboat
Airboart (Wikipedia)
Het nieuwe jaar is in Nederland uitgeroepen tot Jaar van Mobiliteit en Mobiel Erfgoed en kent nogal wat mijlpalen: 175 jaar geleden reed de eerste trein, 150 jaar geleden reed de eerste tram en 1 januari 2014 is het exact 100 jaar geleden dat de eerste commerciële passagiersvlucht plaatsvond. Het reisje met de Benoist XIV ging over Tampa Bay naar Sint Petersburg in Florida (VS) en duurde 23 minuten.

In Den Haag werd 5 jaar later door Albert Plesman de KLM opgericht. De eerste vlucht ging van Schiphol naar Londen.

Nu, 100 jaar later, vliegen dagelijks zo’n 8 miljoen mensen vanaf bijna 4000 luchthavens met een van de 1500 airlines naar alle landen van de wereld. In 2013 was dat een totaal van meer dan 3 miljard passagiers en is volgens IATA de groei er nog lang niet uit.

 "De voorbije eeuw heeft de commerciële luchtvaart de wereld veranderd op een manier die in 1914 onvoorstelbaar was", aldus IATA-topman Tony Tyler in een persbericht. "Deze eerste vlucht creëerde een kortere weg over Tampa Bay. Vandaag herenigt de luchtvaartindustrie geliefde, verbindt ze culturen, verruimt de geesten, opent markten en moedigt ze ontwikkeling aan. De luchtvaart biedt mensen wereldwijd de vrijheid om verbindingen te maken die hun leven en de wereld kunnen veranderen."

De organisatie ontwikkelde een website om de 100ste verjaardag van die zo belangrijke  eerste commerciële vlucht te vieren: www.flying100years.com.
Voor meer informatie over het jaar van de mobiliteit: https://www.2014mobiel.nl/

Boek een vliegticket en ontdek de wereld!

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

De regio Auvergne-Rhône-Alpes in het zuidoosten van Frankrijk is heel divers: van berglandschappen tussen natuurparken, van wellness in Aix-les-Bains, Brides-les-Bains of Vichy tot cultuur in dorpen en steden als Annecy, Chambéry, Clermont-Ferrand, Grenoble en Lyon. Niet alleen de steden ademen geschiedenis, ook de diverse musea laten je kennis maken met de historie en bijzonderheden van de stad, de natuur en/of het gebied. We geven tien tips voor een interessante middag of dag.

Lees verder

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Beenbreuken, knieletsel en hersenschuddingen. Jaarlijks ontvangt alarmcentrale Eurocross Assistance 1.600 meldingen over ongevallen op de piste. Veel van deze ongevallen kunnen worden voorkomen door de juiste voorbereiding, maar ook door je werkelijke niveau te kennen. Uit onderzoek van Eurocross blijkt namelijk dat 80% van de wintersporters het eigen skiniveau overschat, waardoor zij mogelijk pistes en omstandigheden kiezen die niet aansluiten op hun werkelijke niveau.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder