Protest tegen nieuwe vliegtaks
Den Haag staat vandaag bol van het protest tegen een nieuwe vliegtaks. De ondernemingsraden van KLM, Martinair, transavia.com en de luchthaven Schiphol plus luchtvaartmedewerkers uiten op het Plein hun ongenoegen over de plannen om deze belasting opnieuw in te voeren. Nederland kende vanaf 1 juli 2008 zo’n vliegbelasting, maar die werd een jaar later alweer afgeschaft.
In de begrotingsonderhandelingen tussen het kabinet en de oppositiepartijen voor 2014 is de herinvoering van de vliegtaks een van de opties. De KLM zou dat een bijzonder slecht plan vinden. “Onafhankelijke rapporten, ook in opdracht van de overheid, hebben laten zien dat invoering van een vliegtaks forse economische schade oplevert, verlies van banen en aantasting van het bestemmingennetwerk van Schiphol. Dit is van directe invloed op het vestigingsklimaat en de werkgelegenheid in Nederland,” aldus de luchtvaartmaatschappij.
Werkgelegenheid
Luchtvaart levert een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie. “De nieuwe plannen zorgen er voor dat de Nederlandse werkgelegenheid zwaar hiervoor moet boeten: uit een studie naar de invoering van een vliegtaks blijkt dat deze leidt tot een banenverlies tot 30.000 banen op Schiphol en daarbuiten.”
“De vliegtaks is geen oplossing voor vergroening van de luchtvaart. Alleen een wereldwijde aanpak van de CO2-emissies van de luchtvaart zorgt voor een gelijk speelveld. Invoering van een vliegtaks in Nederland leidt vooral tot verplaatsing van vliegverkeer en de daarmee gepaard gaande economische en financiële opbrengst en werkgelegenheid naar het buitenland,” aldus de KLM.