Weg met beweegbare rugleuning in het vliegtuig!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

VliegtuigstoelenJe kent dat waarschijnlijk wel: is je vliegtuig net opgestegen, en dringt juist het besef door dat je de volgende uren in de huidige positie moet doorbrengen, gooit de passagier voor je zijn/haar stoel ineens in de relaxstand! Even los van het feit of de rugleuning daarbij tegen je knieën slaat, je leefpositie is ineens nog minder comfortabel geworden. En dus zegt een overgrote meerderheid van de luchtreizigers in een onderzoek van reiszoekmachine Skyscanner: weg met de beweegbare rugleuning!

Van de ondervraagden geeft 91 procent te kennen dat de beweegbare stoelleuning achterwege kan blijven op korte vluchten, of dat het gebruik beperkt moet blijven tot bepaalde momenten. Het onderzoek onder 1000 vliegpassagiers wees ook uit dat 43 procent vindt dat zelfs op lange vluchten vaste tijden moeten worden ingevoerd waarop de stoel achterover mag. Een derde van de ondervraagden zegt ongemak te hebben ondervonden van een achteroverleunende medepassagier voor hen en 3 procent hield er zelfs een verwonding aan over.

Cabinepersoneel

Het idee van een verbod klinkt cabinepersoneel waarschijnlijk als muziek in de oren. In een onderzoek onder 900 internationale cabinepersoneelsleden via cabincrew.com zei 60 procent wel eens betrokken te zijn geweest bij een woordenwisseling tussen passagiers als gevolg van achterover gezette stoelen. Volgens psychologe dr. Becky Spelman, clinical director van de Private Therapy Clinic in Londen, is het logisch dat zoveel mensen achter een wijziging in het omgaan met het achterover leunen van vliegtuigstoelen staan. “Het effect van een achterover gezette stoel op de passagier achter je is een scala aan negatieve emoties zoals woede, stress, onrust, frustratie en boosheid ten opzichte van de passagier voor hen. Deze emotionele impact kan weer resulteren in ongewenst gedrag tot aan een woede-uitbarsting aan toe.”

Karaktereigenschappen

Airbus A320Dit komt deels doordat bij het reizen voornamelijk twee karaktereigenschappen van mensen naar boven komen, legt Spelman uit. Er is het altruïstische type, dat rekening houdt met zijn of haar omgeving, en het egoïstische type. Deze laatste zet het eigen comfort voorop en zit er niet mee als dat ten koste gaat van anderen. Het onderzoek van Skyscanner wees uit dat 70 procent van de ondervraagden ook achterover zou leunen als de persoon achter hen zwanger was, en 80 procent doet dat ook als de persoon achter hen oud of zwak is. Vrouwen tussen de 18 en 24 jaar hadden het meeste weg van het altruïstische type, terwijl mannen tussen de 40 en 50 jaar het vaakst eigenschappen tonen van het egoïstische type.

“Een achterover gezette stoel heeft een negatieve invloed op de vliegervaring, zeker als totaal geen rekening wordt gehouden met de persoon erachter,” zegt dr. Spelman. Terwijl dit eenvoudig voorkomen kan worden door de medepassagier te vragen om toestemming achterover te leunen, blijkt uit het onderzoek dat een derde van de passagier bang is voor de reactie en de meeste mensen (64 procent) hebben dit dan ook nog nooit gedaan.

Betere vliegervaring

“Het invoeren van vaste tijden voor het achterover zetten van vliegtuigstoelen zou voor zowel de altruïstische als egoïstische types een betere vliegervaring opleveren,” aldus Spelman. Zij concludeert dat dergelijke regels zorgen voor betere  omgangsnormen, aangezien mensen in het algemeen grenzen respecteren. Ondanks dat de persoonlijke keuze wordt beperkt, zullen de meeste passagiers het accepteren als redelijk. Het zal leiden tot een plezierigere vlucht voor een meerderheid van de reizigers.

Zoek en boek bij Skyscanner 


 

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder

Win het Amerika Only Magabook 6

Win het Amerika Only Magabook 6

Op dit moment zijn door de coronapandemie de grenzen tussen Nederland en Amerika nog gesloten en zijn de berichten in het nieuws niet echt gezellig te noemen. Maar dat betekent niet dat er helemaal niets leuks te melden is over het land. Kijk maar eens in het nieuwe Amerika Only Magabook 6. Puur op reis geeft in samenwerking met de uitgever een boek weg, dus doe mee met de winactie.

Lees verder