WHO raadt 60-plusser af te reizen, ANBO kritisch

4.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Hal op Schiphol ©puuropreis
Hal op Schiphol ©puuropreis

Zestigplussers doen er voorlopig beter aan niet te reizenop reis te gaan, adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie. Op die manier verkleint deze groep volgens de WHO het risico om in aanraking te komen met de omikronvariant van het coronavirus. ANBO, de belangenorganisatie voor ouderen in Nederland, noemt het advies ‘veel te ongenuanceerd’.

Volgens ANBO worden hiermee ‘álle ouderen weggezet als kwetsbaar, terwijl dat allerminst het geval is.’ In het Radio 1 Journaal stelde woordvoerder Renate Evers het advies geen rekening houdt met diversiteit. ,,De groep 60-plussers is een enorm diverse groep, van wie een groot deel nog vitaal is, volop in het leven staat en nog aan het werk is. Zestig is het nieuwe veertig. De WHO scheert met het advies alle 60-plussers onterecht over één kam. Ze worden weggezet als kwetsbaar, maar dat geldt in deze periode ook voor anderen”, aldus de belangenorganisatie.

Omikronvariant

De WHO heeft de omikronvariant aangemerkt als 'zorgelijk en risicovol'. Het reisadvies van de organisatie richt zich overigens in brede zin op mensen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden of te overlijden aan corona. Als voorbeeld worden mensen genoemd met hartaandoeningen, kanker of diabetes. Maar ook 60-plussers kunnen dus volgens de WHO beter thuisblijven.

TIME TO SMILE

ANBO juicht zo’n oproep tot voorzichtigheid op zich toe, nu er sprake is van een nieuwe coronavariant, waarvan de besmettelijkheid nog niet vaststaat. ,,Iedereen, dus niet alleen ouderen, moet zichzelf eigenlijk afvragen of het verstandig is een geplande reis te laten doorgaan”, concludeert de ouderenorganisatie.

Alle corona-ontwikkelingen maken het volgens ANBO des te belangrijker dat nu écht haast wordt gemaakt met het zetten van de boosterprikken. Alle 60-plussers die dat willen moeten vóór het einde van het jaar een booster hebben gekregen, is de inzet van het ministerie van Volksgezondheid.

Toch een reis of vakantie boeken? 

Huur eens een camper voor een vakantie in Nederland of Europa

Boek mooie hotels en Bed and Breakfasts

Een verzorgde vakantie? Ontdek het uitgebreide aanbod van TUI

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.

Lees verder

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan. 

Lees verder