WHO raadt 60-plusser af te reizen, ANBO kritisch

4.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Hal op Schiphol ©puuropreis
Hal op Schiphol ©puuropreis

Zestigplussers doen er voorlopig beter aan niet te reizenop reis te gaan, adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie. Op die manier verkleint deze groep volgens de WHO het risico om in aanraking te komen met de omikronvariant van het coronavirus. ANBO, de belangenorganisatie voor ouderen in Nederland, noemt het advies ‘veel te ongenuanceerd’.

Volgens ANBO worden hiermee ‘álle ouderen weggezet als kwetsbaar, terwijl dat allerminst het geval is.’ In het Radio 1 Journaal stelde woordvoerder Renate Evers het advies geen rekening houdt met diversiteit. ,,De groep 60-plussers is een enorm diverse groep, van wie een groot deel nog vitaal is, volop in het leven staat en nog aan het werk is. Zestig is het nieuwe veertig. De WHO scheert met het advies alle 60-plussers onterecht over één kam. Ze worden weggezet als kwetsbaar, maar dat geldt in deze periode ook voor anderen”, aldus de belangenorganisatie.

Omikronvariant

De WHO heeft de omikronvariant aangemerkt als 'zorgelijk en risicovol'. Het reisadvies van de organisatie richt zich overigens in brede zin op mensen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden of te overlijden aan corona. Als voorbeeld worden mensen genoemd met hartaandoeningen, kanker of diabetes. Maar ook 60-plussers kunnen dus volgens de WHO beter thuisblijven.

TIME TO SMILE

ANBO juicht zo’n oproep tot voorzichtigheid op zich toe, nu er sprake is van een nieuwe coronavariant, waarvan de besmettelijkheid nog niet vaststaat. ,,Iedereen, dus niet alleen ouderen, moet zichzelf eigenlijk afvragen of het verstandig is een geplande reis te laten doorgaan”, concludeert de ouderenorganisatie.

Alle corona-ontwikkelingen maken het volgens ANBO des te belangrijker dat nu écht haast wordt gemaakt met het zetten van de boosterprikken. Alle 60-plussers die dat willen moeten vóór het einde van het jaar een booster hebben gekregen, is de inzet van het ministerie van Volksgezondheid.

Toch een reis of vakantie boeken? 

Huur eens een camper voor een vakantie in Nederland of Europa

Boek mooie hotels en Bed and Breakfasts

Een verzorgde vakantie? Ontdek het uitgebreide aanbod van TUI

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Wil je graag je eigen fiets meenemen op vakantie met de auto? Dan kun je het beste een fietsendrager aanschaffen en monteren. Met een fietsendrager kun je namelijk alle kanten op. Zeker als je veel met de auto onderweg bent voor langere tijd of voor een vakantie, is een fietsdrager de ideale manier om je fiets mee te nemen. Toch is niet iedere fietsendrager geschikt voor elke fiets of elke auto. Daarom in dit artikel tips om de juiste fietsendrager te kiezen.

Lees verder

Volop genieten in luxe en natuur

Volop genieten in luxe en natuur

Hoe is het om vakantie te vieren in een huisje op een recreatiepark? Het antwoord daarop kun je niet zo een, twee, drie geven. Het hangt er namelijk nogal vanaf welk park je kiest. Zelf hou ik van parken die niet ‘standaard’ zijn. Waar je verdwaalt in de eindeloze rij dezelfde huisjes. Wat ik wel wil is een park waar luxe en natuur wel standaard zijn. Op naar Limburg dus…

Lees verder