WHO raadt 60-plusser af te reizen, ANBO kritisch

4.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Hal op Schiphol ©puuropreis
Hal op Schiphol ©puuropreis

Zestigplussers doen er voorlopig beter aan niet te reizenop reis te gaan, adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie. Op die manier verkleint deze groep volgens de WHO het risico om in aanraking te komen met de omikronvariant van het coronavirus. ANBO, de belangenorganisatie voor ouderen in Nederland, noemt het advies ‘veel te ongenuanceerd’.

Volgens ANBO worden hiermee ‘álle ouderen weggezet als kwetsbaar, terwijl dat allerminst het geval is.’ In het Radio 1 Journaal stelde woordvoerder Renate Evers het advies geen rekening houdt met diversiteit. ,,De groep 60-plussers is een enorm diverse groep, van wie een groot deel nog vitaal is, volop in het leven staat en nog aan het werk is. Zestig is het nieuwe veertig. De WHO scheert met het advies alle 60-plussers onterecht over één kam. Ze worden weggezet als kwetsbaar, maar dat geldt in deze periode ook voor anderen”, aldus de belangenorganisatie.

Omikronvariant

De WHO heeft de omikronvariant aangemerkt als 'zorgelijk en risicovol'. Het reisadvies van de organisatie richt zich overigens in brede zin op mensen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden of te overlijden aan corona. Als voorbeeld worden mensen genoemd met hartaandoeningen, kanker of diabetes. Maar ook 60-plussers kunnen dus volgens de WHO beter thuisblijven.

TIME TO SMILE

ANBO juicht zo’n oproep tot voorzichtigheid op zich toe, nu er sprake is van een nieuwe coronavariant, waarvan de besmettelijkheid nog niet vaststaat. ,,Iedereen, dus niet alleen ouderen, moet zichzelf eigenlijk afvragen of het verstandig is een geplande reis te laten doorgaan”, concludeert de ouderenorganisatie.

Alle corona-ontwikkelingen maken het volgens ANBO des te belangrijker dat nu écht haast wordt gemaakt met het zetten van de boosterprikken. Alle 60-plussers die dat willen moeten vóór het einde van het jaar een booster hebben gekregen, is de inzet van het ministerie van Volksgezondheid.

Toch een reis of vakantie boeken? 

Huur eens een camper voor een vakantie in Nederland of Europa

Boek mooie hotels en Bed and Breakfasts

Een verzorgde vakantie? Ontdek het uitgebreide aanbod van TUI

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder