WHO raadt 60-plusser af te reizen, ANBO kritisch

4.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Hal op Schiphol ©puuropreis
Hal op Schiphol ©puuropreis

Zestigplussers doen er voorlopig beter aan niet te reizenop reis te gaan, adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie. Op die manier verkleint deze groep volgens de WHO het risico om in aanraking te komen met de omikronvariant van het coronavirus. ANBO, de belangenorganisatie voor ouderen in Nederland, noemt het advies ‘veel te ongenuanceerd’.

Volgens ANBO worden hiermee ‘álle ouderen weggezet als kwetsbaar, terwijl dat allerminst het geval is.’ In het Radio 1 Journaal stelde woordvoerder Renate Evers het advies geen rekening houdt met diversiteit. ,,De groep 60-plussers is een enorm diverse groep, van wie een groot deel nog vitaal is, volop in het leven staat en nog aan het werk is. Zestig is het nieuwe veertig. De WHO scheert met het advies alle 60-plussers onterecht over één kam. Ze worden weggezet als kwetsbaar, maar dat geldt in deze periode ook voor anderen”, aldus de belangenorganisatie.

Omikronvariant

De WHO heeft de omikronvariant aangemerkt als 'zorgelijk en risicovol'. Het reisadvies van de organisatie richt zich overigens in brede zin op mensen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden of te overlijden aan corona. Als voorbeeld worden mensen genoemd met hartaandoeningen, kanker of diabetes. Maar ook 60-plussers kunnen dus volgens de WHO beter thuisblijven.

TIME TO SMILE

ANBO juicht zo’n oproep tot voorzichtigheid op zich toe, nu er sprake is van een nieuwe coronavariant, waarvan de besmettelijkheid nog niet vaststaat. ,,Iedereen, dus niet alleen ouderen, moet zichzelf eigenlijk afvragen of het verstandig is een geplande reis te laten doorgaan”, concludeert de ouderenorganisatie.

Alle corona-ontwikkelingen maken het volgens ANBO des te belangrijker dat nu écht haast wordt gemaakt met het zetten van de boosterprikken. Alle 60-plussers die dat willen moeten vóór het einde van het jaar een booster hebben gekregen, is de inzet van het ministerie van Volksgezondheid.

Toch een reis of vakantie boeken? 

Huur eens een camper voor een vakantie in Nederland of Europa

Boek mooie hotels en Bed and Breakfasts

Een verzorgde vakantie? Ontdek het uitgebreide aanbod van TUI

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Fiets en Wandelbeurs komt er aan! Win entreekaarten

Fiets en Wandelbeurs komt er aan! Win entreekaarten

De leukste beurs voor fietsers en wandelaars wordt in 2023 gehouden op 24, 25 en 26 februari in de Jaarbeurs in Utrecht. Op de beurs weer allerlei nieuws en info over fiets- en wandelbestemmingen, en de bekendmaking van de winnaar van de ‘beste fietsroute van 2023’. En om het helemaal een feestje te maken geven we in samenwerking met de Fiets en Wandelbeurs entreekaarten weg.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

De Jaarbeurs in Utrecht is van 12 tot en met 15 januari 2023 weer het toneel van de Vakantiebeurs. De echte reisliefhebber heeft die data uiteraard al in zijn of haar agenda staan, want voor het eerst sinds 2020 is er weer sprake van een fysiek evenement. In 2021 en 2022 ging de Vakantiebeurs vanwege corona niet door of was er sprake van een online editie.

Lees verder

Win een boek over blijvend geluk

Win een boek over blijvend geluk

Geluk... wat 'Hygge' is voor Denemarken en 'Ikigai' voor Japan, is 'Haengbog' voor Zuid-Korea. En the Korean Wave zal waarschijnlijk niet veel mensen ontgaan zijn; van literatuur, films en keramiek tot restaurantjes en K-pop. Zuid-Korea is het land waar de mensen samen eten, familie belangrijk is, de natuur wordt omarmd en schoonheid een groot goed is.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder