Boosterprik nodig om straks te mogen reizen

4.1666666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Boosterprik noodzakelijk ©lilli_cantabile_pixabay
Boosterprik noodzakelijk ©lilli_cantabile_pixabay

Wie vanaf 1 februari 2022 binnen Europa wil reizen, moet negen maanden na zijn laatste vaccinatie een boosterprik hebben gehad. Anders verloopt de coronapas, zo is voorgesteld binnen de Europese Unie. Volgende week wordt duidelijk of het nieuwe beleid daadwerkelijk wordt ingevoerd.

Zo ja, dan is vanaf 1 februari het internationale vaccinatiecertificaat alleen nog geldig als iemand tijdig een boosterprik heeft gehad. Deze extra vaccinatie tegen Covid-19 is volgens deskundigen bedoeld als oppepper om de bescherming tegen het virus op peil te houden. ‘Een booster draagt bij aan een blijvend hoge bescherming tegen het coronavirus’, valt te lezen op rijksoverheid.nl.

Iedereen die na negen maanden na zijn laatste vaccinatie nog geen derde prik (of voor mensen die het Janssenvaccin kregen geen tweede prik) heeft gehaald, krijgt geen QR-code meer op basis van vaccinatie. Het blijft wel mogelijk, zo is binnen Europa afgesproken, om een internationale QR-code te krijgen met een negatieve test of een corona-herstelbewijs, om op die manier binnen Europa te kunnen reizen of op vakantie te kunnen gaan.

TIME TO SMILE

Minister Hugo de Jonge (CDA, Volksgezondheid) vindt het voorgestelde digitaal coronacertificaat (dcc) ‘een goede manier om de grenzen open te houden’. Hij noemt het ‘van groot belang’ dat de EU-landen de geldigheid voor boosters afstemmen.

De Europese Commissie wilde de nieuwe reisregels overigens al per 10 januari in laten gaan. Nu dat hoogstwaarschijnlijk 1 februari wordt, hebben de lidstaten drie weken langer de tijd om boosterprikken te zetten. Nederland behoort tot de landen die het meest achterlopen met de boosters.

De vaccinatie in Nederland wordt gezet met een mRNA vaccin: Pfizer/BioNTech of Moderna. Het maakt niet uit welk vaccin iemand als eerste of tweede prik heeft gehad. Er is geen keuzemogelijkheid. Eind dit jaar moeten in ons land alle 60-plussers hun booster hebben, in januari moet dan worden begonnen met de 60-minners. ,,Iedereen krijgt binnen zeven maanden na de laatste vaccinatie een oproep voor de booster”, stelde De Jonge gisteren.

Meer artikelen rond corona:

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Ook interessant...

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder