Boosterprik nodig om straks te mogen reizen

4.1666666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Boosterprik noodzakelijk ©lilli_cantabile_pixabay
Boosterprik noodzakelijk ©lilli_cantabile_pixabay

Wie vanaf 1 februari 2022 binnen Europa wil reizen, moet negen maanden na zijn laatste vaccinatie een boosterprik hebben gehad. Anders verloopt de coronapas, zo is voorgesteld binnen de Europese Unie. Volgende week wordt duidelijk of het nieuwe beleid daadwerkelijk wordt ingevoerd.

Zo ja, dan is vanaf 1 februari het internationale vaccinatiecertificaat alleen nog geldig als iemand tijdig een boosterprik heeft gehad. Deze extra vaccinatie tegen Covid-19 is volgens deskundigen bedoeld als oppepper om de bescherming tegen het virus op peil te houden. ‘Een booster draagt bij aan een blijvend hoge bescherming tegen het coronavirus’, valt te lezen op rijksoverheid.nl.

Iedereen die na negen maanden na zijn laatste vaccinatie nog geen derde prik (of voor mensen die het Janssenvaccin kregen geen tweede prik) heeft gehaald, krijgt geen QR-code meer op basis van vaccinatie. Het blijft wel mogelijk, zo is binnen Europa afgesproken, om een internationale QR-code te krijgen met een negatieve test of een corona-herstelbewijs, om op die manier binnen Europa te kunnen reizen of op vakantie te kunnen gaan.

TIME TO SMILE

Minister Hugo de Jonge (CDA, Volksgezondheid) vindt het voorgestelde digitaal coronacertificaat (dcc) ‘een goede manier om de grenzen open te houden’. Hij noemt het ‘van groot belang’ dat de EU-landen de geldigheid voor boosters afstemmen.

De Europese Commissie wilde de nieuwe reisregels overigens al per 10 januari in laten gaan. Nu dat hoogstwaarschijnlijk 1 februari wordt, hebben de lidstaten drie weken langer de tijd om boosterprikken te zetten. Nederland behoort tot de landen die het meest achterlopen met de boosters.

De vaccinatie in Nederland wordt gezet met een mRNA vaccin: Pfizer/BioNTech of Moderna. Het maakt niet uit welk vaccin iemand als eerste of tweede prik heeft gehad. Er is geen keuzemogelijkheid. Eind dit jaar moeten in ons land alle 60-plussers hun booster hebben, in januari moet dan worden begonnen met de 60-minners. ,,Iedereen krijgt binnen zeven maanden na de laatste vaccinatie een oproep voor de booster”, stelde De Jonge gisteren.

Meer artikelen rond corona:

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Ook interessant...

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

De Jaarbeurs in Utrecht is van 12 tot en met 15 januari 2023 weer het toneel van de Vakantiebeurs. De echte reisliefhebber heeft die data uiteraard al in zijn of haar agenda staan, want voor het eerst sinds 2020 is er weer sprake van een fysiek evenement. In 2021 en 2022 ging de Vakantiebeurs vanwege corona niet door of was er sprake van een online editie.

Lees verder

Win een boek over blijvend geluk

Win een boek over blijvend geluk

Geluk... wat 'Hygge' is voor Denemarken en 'Ikigai' voor Japan, is 'Haengbog' voor Zuid-Korea. En the Korean Wave zal waarschijnlijk niet veel mensen ontgaan zijn; van literatuur, films en keramiek tot restaurantjes en K-pop. Zuid-Korea is het land waar de mensen samen eten, familie belangrijk is, de natuur wordt omarmd en schoonheid een groot goed is.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Wil je graag je eigen fiets meenemen op vakantie met de auto? Dan kun je het beste een fietsendrager aanschaffen en monteren. Met een fietsendrager kun je namelijk alle kanten op. Zeker als je veel met de auto onderweg bent voor langere tijd of voor een vakantie, is een fietsdrager de ideale manier om je fiets mee te nemen. Toch is niet iedere fietsendrager geschikt voor elke fiets of elke auto. Daarom in dit artikel tips om de juiste fietsendrager te kiezen.

Lees verder

Volop genieten in luxe en natuur

Volop genieten in luxe en natuur

Hoe is het om vakantie te vieren in een huisje op een recreatiepark? Het antwoord daarop kun je niet zo een, twee, drie geven. Het hangt er namelijk nogal vanaf welk park je kiest. Zelf hou ik van parken die niet ‘standaard’ zijn. Waar je verdwaalt in de eindeloze rij dezelfde huisjes. Wat ik wel wil is een park waar luxe en natuur wel standaard zijn. Op naar Limburg dus…

Lees verder