Boosterprik nodig om straks te mogen reizen

4.1666666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Boosterprik noodzakelijk ©lilli_cantabile_pixabay
Boosterprik noodzakelijk ©lilli_cantabile_pixabay

Wie vanaf 1 februari 2022 binnen Europa wil reizen, moet negen maanden na zijn laatste vaccinatie een boosterprik hebben gehad. Anders verloopt de coronapas, zo is voorgesteld binnen de Europese Unie. Volgende week wordt duidelijk of het nieuwe beleid daadwerkelijk wordt ingevoerd.

Zo ja, dan is vanaf 1 februari het internationale vaccinatiecertificaat alleen nog geldig als iemand tijdig een boosterprik heeft gehad. Deze extra vaccinatie tegen Covid-19 is volgens deskundigen bedoeld als oppepper om de bescherming tegen het virus op peil te houden. ‘Een booster draagt bij aan een blijvend hoge bescherming tegen het coronavirus’, valt te lezen op rijksoverheid.nl.

Iedereen die na negen maanden na zijn laatste vaccinatie nog geen derde prik (of voor mensen die het Janssenvaccin kregen geen tweede prik) heeft gehaald, krijgt geen QR-code meer op basis van vaccinatie. Het blijft wel mogelijk, zo is binnen Europa afgesproken, om een internationale QR-code te krijgen met een negatieve test of een corona-herstelbewijs, om op die manier binnen Europa te kunnen reizen of op vakantie te kunnen gaan.

TIME TO SMILE

Minister Hugo de Jonge (CDA, Volksgezondheid) vindt het voorgestelde digitaal coronacertificaat (dcc) ‘een goede manier om de grenzen open te houden’. Hij noemt het ‘van groot belang’ dat de EU-landen de geldigheid voor boosters afstemmen.

De Europese Commissie wilde de nieuwe reisregels overigens al per 10 januari in laten gaan. Nu dat hoogstwaarschijnlijk 1 februari wordt, hebben de lidstaten drie weken langer de tijd om boosterprikken te zetten. Nederland behoort tot de landen die het meest achterlopen met de boosters.

De vaccinatie in Nederland wordt gezet met een mRNA vaccin: Pfizer/BioNTech of Moderna. Het maakt niet uit welk vaccin iemand als eerste of tweede prik heeft gehad. Er is geen keuzemogelijkheid. Eind dit jaar moeten in ons land alle 60-plussers hun booster hebben, in januari moet dan worden begonnen met de 60-minners. ,,Iedereen krijgt binnen zeven maanden na de laatste vaccinatie een oproep voor de booster”, stelde De Jonge gisteren.

Meer artikelen rond corona:

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Ook interessant...

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.

Lees verder

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan. 

Lees verder