Boosterprik nodig om straks te mogen reizen

4.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Boosterprik noodzakelijk ©lilli_cantabile_pixabay
Boosterprik noodzakelijk ©lilli_cantabile_pixabay

Wie vanaf 1 februari 2022 binnen Europa wil reizen, moet negen maanden na zijn laatste vaccinatie een boosterprik hebben gehad. Anders verloopt de coronapas, zo is voorgesteld binnen de Europese Unie. Volgende week wordt duidelijk of het nieuwe beleid daadwerkelijk wordt ingevoerd.

Zo ja, dan is vanaf 1 februari het internationale vaccinatiecertificaat alleen nog geldig als iemand tijdig een boosterprik heeft gehad. Deze extra vaccinatie tegen Covid-19 is volgens deskundigen bedoeld als oppepper om de bescherming tegen het virus op peil te houden. ‘Een booster draagt bij aan een blijvend hoge bescherming tegen het coronavirus’, valt te lezen op rijksoverheid.nl.

Iedereen die na negen maanden na zijn laatste vaccinatie nog geen derde prik (of voor mensen die het Janssenvaccin kregen geen tweede prik) heeft gehaald, krijgt geen QR-code meer op basis van vaccinatie. Het blijft wel mogelijk, zo is binnen Europa afgesproken, om een internationale QR-code te krijgen met een negatieve test of een corona-herstelbewijs, om op die manier binnen Europa te kunnen reizen of op vakantie te kunnen gaan.

TIME TO SMILE

Minister Hugo de Jonge (CDA, Volksgezondheid) vindt het voorgestelde digitaal coronacertificaat (dcc) ‘een goede manier om de grenzen open te houden’. Hij noemt het ‘van groot belang’ dat de EU-landen de geldigheid voor boosters afstemmen.

De Europese Commissie wilde de nieuwe reisregels overigens al per 10 januari in laten gaan. Nu dat hoogstwaarschijnlijk 1 februari wordt, hebben de lidstaten drie weken langer de tijd om boosterprikken te zetten. Nederland behoort tot de landen die het meest achterlopen met de boosters.

De vaccinatie in Nederland wordt gezet met een mRNA vaccin: Pfizer/BioNTech of Moderna. Het maakt niet uit welk vaccin iemand als eerste of tweede prik heeft gehad. Er is geen keuzemogelijkheid. Eind dit jaar moeten in ons land alle 60-plussers hun booster hebben, in januari moet dan worden begonnen met de 60-minners. ,,Iedereen krijgt binnen zeven maanden na de laatste vaccinatie een oproep voor de booster”, stelde De Jonge gisteren.

Meer artikelen rond corona:

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Ook interessant...

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Corona en coronamaatregelen. Het ene land wil dit, het andere dat. Reizen naar jouw favoriete vakantiebestemming is nog nooit zo lastig geweest, met al die verschillende voorwaarden rond corona. Want er zijn er nogal wat, variërend van PCR tot boosteren en een goed ingevuld gele vaccinatieboekje. Puur op reis komt met een overzicht.

Lees verder

Canada, van alles te doen in elk seizoen

Canada, van alles te doen in elk seizoen

Hou je van de prachtige kleuren van de herfst? Geniet je van ontluikend groen in de lente? Smelt je bij witte landschappen of word je vrolijk van zon en warmte? Wat je voorkeur ook is, Canada heeft het.

Lees verder

Achterhoek: topper in eigen land

Achterhoek: topper in eigen land

Vakantie in eigen land is populair als vanouds, mede door de aanhoudende discussies in het buitenland over coronamaatregelen. Met zo’n 26 miljoen aankomsten van landgenoten in logiesaccommodaties in Nederland bereikt 2021 weer het niveau van 2019, het laatste jaar voor de pandemie, aldus het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen.

Lees verder

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Veel hotels hebben wellnessvoorzieningen zoals een publieke sauna, een whirlpool, bubbelbad of stoombad. Maar hoe lekker is het om je kamer niet uit te hoeven en toch te genieten van een ontspannende privé-wellnesservaring.

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. En zeker nu in coronatijd hebben nog meer mensen last van negatieve gevoelens die de winterdip versterken.

Lees verder

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Echt even alles kunnen loslaten, of populairder gezegd, lekker de boel de boel laten. En dan is het natuurlijk extra prettig als jouw vakantieverblijf van alle gemakken is voorzien. Gewoon, relaxen in alle luxe, zoals in het privézwembad in de voortuin. Wow!

Lees verder