Boosterprik nodig om straks te mogen reizen

4.1666666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Boosterprik noodzakelijk ©lilli_cantabile_pixabay
Boosterprik noodzakelijk ©lilli_cantabile_pixabay

Wie vanaf 1 februari 2022 binnen Europa wil reizen, moet negen maanden na zijn laatste vaccinatie een boosterprik hebben gehad. Anders verloopt de coronapas, zo is voorgesteld binnen de Europese Unie. Volgende week wordt duidelijk of het nieuwe beleid daadwerkelijk wordt ingevoerd.

Zo ja, dan is vanaf 1 februari het internationale vaccinatiecertificaat alleen nog geldig als iemand tijdig een boosterprik heeft gehad. Deze extra vaccinatie tegen Covid-19 is volgens deskundigen bedoeld als oppepper om de bescherming tegen het virus op peil te houden. ‘Een booster draagt bij aan een blijvend hoge bescherming tegen het coronavirus’, valt te lezen op rijksoverheid.nl.

Iedereen die na negen maanden na zijn laatste vaccinatie nog geen derde prik (of voor mensen die het Janssenvaccin kregen geen tweede prik) heeft gehaald, krijgt geen QR-code meer op basis van vaccinatie. Het blijft wel mogelijk, zo is binnen Europa afgesproken, om een internationale QR-code te krijgen met een negatieve test of een corona-herstelbewijs, om op die manier binnen Europa te kunnen reizen of op vakantie te kunnen gaan.

TIME TO SMILE

Minister Hugo de Jonge (CDA, Volksgezondheid) vindt het voorgestelde digitaal coronacertificaat (dcc) ‘een goede manier om de grenzen open te houden’. Hij noemt het ‘van groot belang’ dat de EU-landen de geldigheid voor boosters afstemmen.

De Europese Commissie wilde de nieuwe reisregels overigens al per 10 januari in laten gaan. Nu dat hoogstwaarschijnlijk 1 februari wordt, hebben de lidstaten drie weken langer de tijd om boosterprikken te zetten. Nederland behoort tot de landen die het meest achterlopen met de boosters.

De vaccinatie in Nederland wordt gezet met een mRNA vaccin: Pfizer/BioNTech of Moderna. Het maakt niet uit welk vaccin iemand als eerste of tweede prik heeft gehad. Er is geen keuzemogelijkheid. Eind dit jaar moeten in ons land alle 60-plussers hun booster hebben, in januari moet dan worden begonnen met de 60-minners. ,,Iedereen krijgt binnen zeven maanden na de laatste vaccinatie een oproep voor de booster”, stelde De Jonge gisteren.

Meer artikelen rond corona:

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Ook interessant...

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder