Vakantiesouvenir rijp voor de prullenbak

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Magneetjes
Magneetjes
Doe geen moeite om voor thuisblijvers een leuk vakantiesouvenir mee te nemen: de meeste zorgvuldig uitgezochte en meegebrachte souvenirs belanden in de prullenbak, zo blijkt uit recent onderzoek onder 2000 mensen, gehouden door vliegticketzoekmachine Skyscanner. Maar liefst 69 procent van de mensen geeft aan de ontvangen souvenirs niet te waarderen en 15 procent kiepert het prul dan ook meteen weg.

Nee, dank je

Uit de resultaten van het onderzoek komt naar voeren dat slechts 4 procent het ontvangen cadeau nuttig vindt. 18 procent van de souvenirs belandt in een kast en 10 procent wordt rechtstreek aan een goed doel gedoneerd.
Een brutale 6 procent geeft toe het souvenir als cadeau voor iemand anders te gebruiken. 3 procent ziet er wel brood in en verkoopt het online (vaak met winst) op sites als eBay.
'Ongelukjes' komen voor bij een kleine 2 procent. Slechts 1 procent van alle ontvangers zegt 'nee, dank je', en weigert het geschenk aan te nemen. Het onderzoek onthult ook dat vrienden (24 procent) en ouders (19 procent) het vaakst ongewenste souvenirs meebrengen ondanks dat zij de ontvangers toch het best kennen.

Duur betaald

Toch zijn deze ongewenste geschenken niet goedkoop. Meer dan 8 van de 10 vakantiegangers (82 procent) in Europa geeft per jaar 5,9 miljard euro uit aan souvenirs. Gemiddeld wordt zo'n 39 euro uitgegeven waarvan 27 euro aan giften die ongewenst zijn. 14 procent zegt meer dan 45 euro uit te geven aan souvenirs voor het thuisfront. 9 procent geeft meer uit dan 60 euro, waarvan dus zo'n 40 euro wordt weggegooid.

Beeldjes staan met 14 procent op nummer 1 in de top tien van souvenirs die men het liefst niet ontvangt,  gevolgd door grappige T-shirts (9 procent) en goedkope sieraden (9 procent). Ook klassiekers als sleutelhangers en koelkastmagneten worden ook niet meer gewaardeerd zegt 7 procent. Voedingsmiddelen, sneeuwbollen en nep dvd’s blijken met evenmin in de smaak te vallen.

 

Top 10 meest ongewenste souvenirs:

  1. Beeldje
  2. Grappig T-shirt
  3. Goedkope sieraden
  4. Sleutelhanger
  5. Magneet
  6. Voedingsmiddel
  7. Sneeuwbol
  8. Nep dvd
  9. Lokale drank
  10. Souvenir uit vliegtuig

Heb jij ook zo'n hekel aan vakantiesouvenirs? Of vind je het juist wel iets hebben? Wat krijg je het liefst?

Reacties

 
#1 Klaartje 05-09-2013 11:30
iK neem nooit meer iets mee. Iedereen heeft alles al en een aandenken is toch iets van jezelf. Degene die iets krijgt heeft helemaal geen gevoel bij het cadeautje. Die weet niet hoe jij met moeite die berg opklom en in het souvenirstalletje hét souvenir vond van de attractie waar je met zoveel moeite bent gekomen. Nee hoor, souvenirs zijn voor jezelf.
 
 
#2 Joop 05-09-2013 14:40
Ach, je kan zo'n t-shirt altijd nog aantrekken om in te klussen of te slapen. Wat je met een vaasje moet zou ik ook niet weten. Laten vallen misschien
 

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder