Vakantiesouvenir rijp voor de prullenbak

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Magneetjes
Magneetjes
Doe geen moeite om voor thuisblijvers een leuk vakantiesouvenir mee te nemen: de meeste zorgvuldig uitgezochte en meegebrachte souvenirs belanden in de prullenbak, zo blijkt uit recent onderzoek onder 2000 mensen, gehouden door vliegticketzoekmachine Skyscanner. Maar liefst 69 procent van de mensen geeft aan de ontvangen souvenirs niet te waarderen en 15 procent kiepert het prul dan ook meteen weg.

Nee, dank je

Uit de resultaten van het onderzoek komt naar voeren dat slechts 4 procent het ontvangen cadeau nuttig vindt. 18 procent van de souvenirs belandt in een kast en 10 procent wordt rechtstreek aan een goed doel gedoneerd.
Een brutale 6 procent geeft toe het souvenir als cadeau voor iemand anders te gebruiken. 3 procent ziet er wel brood in en verkoopt het online (vaak met winst) op sites als eBay.
'Ongelukjes' komen voor bij een kleine 2 procent. Slechts 1 procent van alle ontvangers zegt 'nee, dank je', en weigert het geschenk aan te nemen. Het onderzoek onthult ook dat vrienden (24 procent) en ouders (19 procent) het vaakst ongewenste souvenirs meebrengen ondanks dat zij de ontvangers toch het best kennen.

Duur betaald

Toch zijn deze ongewenste geschenken niet goedkoop. Meer dan 8 van de 10 vakantiegangers (82 procent) in Europa geeft per jaar 5,9 miljard euro uit aan souvenirs. Gemiddeld wordt zo'n 39 euro uitgegeven waarvan 27 euro aan giften die ongewenst zijn. 14 procent zegt meer dan 45 euro uit te geven aan souvenirs voor het thuisfront. 9 procent geeft meer uit dan 60 euro, waarvan dus zo'n 40 euro wordt weggegooid.

Beeldjes staan met 14 procent op nummer 1 in de top tien van souvenirs die men het liefst niet ontvangt,  gevolgd door grappige T-shirts (9 procent) en goedkope sieraden (9 procent). Ook klassiekers als sleutelhangers en koelkastmagneten worden ook niet meer gewaardeerd zegt 7 procent. Voedingsmiddelen, sneeuwbollen en nep dvd’s blijken met evenmin in de smaak te vallen.

 

Top 10 meest ongewenste souvenirs:

  1. Beeldje
  2. Grappig T-shirt
  3. Goedkope sieraden
  4. Sleutelhanger
  5. Magneet
  6. Voedingsmiddel
  7. Sneeuwbol
  8. Nep dvd
  9. Lokale drank
  10. Souvenir uit vliegtuig

Heb jij ook zo'n hekel aan vakantiesouvenirs? Of vind je het juist wel iets hebben? Wat krijg je het liefst?

Reacties

 
#1 Klaartje 05-09-2013 11:30
iK neem nooit meer iets mee. Iedereen heeft alles al en een aandenken is toch iets van jezelf. Degene die iets krijgt heeft helemaal geen gevoel bij het cadeautje. Die weet niet hoe jij met moeite die berg opklom en in het souvenirstalletje hét souvenir vond van de attractie waar je met zoveel moeite bent gekomen. Nee hoor, souvenirs zijn voor jezelf.
Melden aan beheerder
 
 
#2 Joop 05-09-2013 14:40
Ach, je kan zo'n t-shirt altijd nog aantrekken om in te klussen of te slapen. Wat je met een vaasje moet zou ik ook niet weten. Laten vallen misschien
Melden aan beheerder
 

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Wie heeft er geen herinneringen aan een vakantie met de auto? Waarschijnlijk eerst met je ouders; daarna als jong zelfstandige op avontuur, naar het zuiden van Europa. Voor velen is de auto nog altijd het populairste vakantiemiddel, voor ver weg én dichtbij. Wellicht is het een idee om binnenkort een van de volgende routes in Duitsland, België of Luxemburg te ontdekken.

Lees verder

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

De paasdagen zijn een ideale periode voor een groepsvakantie. De scholen hebben vakantie en veel mensen zijn vrij van het werk, wat ervoor zorgt dat iedereen mee kan. En daar moet je natuurlijk gebruik van maken, want niets is zo belangrijk als samen zijn met de mensen om wie je geeft. Of dat nu je familie is, of een vriendengroep. Wil je lekker genieten van een groepsvakantie met Pasen? Lees de onderstaande tips om het onvergetelijk te maken.

Lees verder

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gebruik jij op vakantie graag je telefoon om te internetten en te bellen? Dan kun je dat ook de komende tien jaar in de Europese Unie gratis blijven doen. Sinds 2017 is er in de EU namelijk gratis dataroaming. 

Lees verder

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Waar moet je nu het meeste oppassen in het verkeer als je in een volgepakte auto aan de vakantiereis begint? Het laatste waar je op een ritje naar de zon op zit te wachten is een verkeersongeluk. Het is niet in Italië met het soms temperamentvolle verkeer, of Spanje met zijn beruchte smalle straatjes waar de meeste ongelukken gebeuren. Uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat* blijkt dat Oostenrijk het Europese land is met de meeste verkeersslachtoffers. Het gaat dan om gewonden en dodelijke slachtoffers (fataal of gewond).

Lees verder

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië is meer en meer in trek als vakantiebestemming. Toch is het nog voor veel West-Europese reizigers slechts een doorgangsland, op weg naar bijvoorbeeld Kroatië of Hongarije. Degenen die in Slovenië niet meer dan een tankstop maken, missen veel, zo ontdekten we zelf.

Lees verder

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder