Vakantiesouvenir rijp voor de prullenbak

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Magneetjes
Magneetjes
Doe geen moeite om voor thuisblijvers een leuk vakantiesouvenir mee te nemen: de meeste zorgvuldig uitgezochte en meegebrachte souvenirs belanden in de prullenbak, zo blijkt uit recent onderzoek onder 2000 mensen, gehouden door vliegticketzoekmachine Skyscanner. Maar liefst 69 procent van de mensen geeft aan de ontvangen souvenirs niet te waarderen en 15 procent kiepert het prul dan ook meteen weg.

Nee, dank je

Uit de resultaten van het onderzoek komt naar voeren dat slechts 4 procent het ontvangen cadeau nuttig vindt. 18 procent van de souvenirs belandt in een kast en 10 procent wordt rechtstreek aan een goed doel gedoneerd.
Een brutale 6 procent geeft toe het souvenir als cadeau voor iemand anders te gebruiken. 3 procent ziet er wel brood in en verkoopt het online (vaak met winst) op sites als eBay.
'Ongelukjes' komen voor bij een kleine 2 procent. Slechts 1 procent van alle ontvangers zegt 'nee, dank je', en weigert het geschenk aan te nemen. Het onderzoek onthult ook dat vrienden (24 procent) en ouders (19 procent) het vaakst ongewenste souvenirs meebrengen ondanks dat zij de ontvangers toch het best kennen.

Duur betaald

Toch zijn deze ongewenste geschenken niet goedkoop. Meer dan 8 van de 10 vakantiegangers (82 procent) in Europa geeft per jaar 5,9 miljard euro uit aan souvenirs. Gemiddeld wordt zo'n 39 euro uitgegeven waarvan 27 euro aan giften die ongewenst zijn. 14 procent zegt meer dan 45 euro uit te geven aan souvenirs voor het thuisfront. 9 procent geeft meer uit dan 60 euro, waarvan dus zo'n 40 euro wordt weggegooid.

Beeldjes staan met 14 procent op nummer 1 in de top tien van souvenirs die men het liefst niet ontvangt,  gevolgd door grappige T-shirts (9 procent) en goedkope sieraden (9 procent). Ook klassiekers als sleutelhangers en koelkastmagneten worden ook niet meer gewaardeerd zegt 7 procent. Voedingsmiddelen, sneeuwbollen en nep dvd’s blijken met evenmin in de smaak te vallen.

 

Top 10 meest ongewenste souvenirs:

  1. Beeldje
  2. Grappig T-shirt
  3. Goedkope sieraden
  4. Sleutelhanger
  5. Magneet
  6. Voedingsmiddel
  7. Sneeuwbol
  8. Nep dvd
  9. Lokale drank
  10. Souvenir uit vliegtuig

Heb jij ook zo'n hekel aan vakantiesouvenirs? Of vind je het juist wel iets hebben? Wat krijg je het liefst?

Reacties

 
#1 Klaartje 05-09-2013 11:30
iK neem nooit meer iets mee. Iedereen heeft alles al en een aandenken is toch iets van jezelf. Degene die iets krijgt heeft helemaal geen gevoel bij het cadeautje. Die weet niet hoe jij met moeite die berg opklom en in het souvenirstalletje hét souvenir vond van de attractie waar je met zoveel moeite bent gekomen. Nee hoor, souvenirs zijn voor jezelf.
Melden aan beheerder
 
 
#2 Joop 05-09-2013 14:40
Ach, je kan zo'n t-shirt altijd nog aantrekken om in te klussen of te slapen. Wat je met een vaasje moet zou ik ook niet weten. Laten vallen misschien
Melden aan beheerder
 

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Corona en coronamaatregelen. Het ene land wil dit, het andere dat. Reizen naar jouw favoriete vakantiebestemming is nog nooit zo lastig geweest, met al die verschillende voorwaarden rond corona. Want er zijn er nogal wat, variërend van PCR tot boosteren en een goed ingevuld gele vaccinatieboekje. Puur op reis komt met een overzicht.

Lees verder

Canada, van alles te doen in elk seizoen

Canada, van alles te doen in elk seizoen

Hou je van de prachtige kleuren van de herfst? Geniet je van ontluikend groen in de lente? Smelt je bij witte landschappen of word je vrolijk van zon en warmte? Wat je voorkeur ook is, Canada heeft het.

Lees verder

Achterhoek: topper in eigen land

Achterhoek: topper in eigen land

Vakantie in eigen land is populair als vanouds, mede door de aanhoudende discussies in het buitenland over coronamaatregelen. Met zo’n 26 miljoen aankomsten van landgenoten in logiesaccommodaties in Nederland bereikt 2021 weer het niveau van 2019, het laatste jaar voor de pandemie, aldus het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen.

Lees verder

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Veel hotels hebben wellnessvoorzieningen zoals een publieke sauna, een whirlpool, bubbelbad of stoombad. Maar hoe lekker is het om je kamer niet uit te hoeven en toch te genieten van een ontspannende privé-wellnesservaring.

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. En zeker nu in coronatijd hebben nog meer mensen last van negatieve gevoelens die de winterdip versterken.

Lees verder

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Echt even alles kunnen loslaten, of populairder gezegd, lekker de boel de boel laten. En dan is het natuurlijk extra prettig als jouw vakantieverblijf van alle gemakken is voorzien. Gewoon, relaxen in alle luxe, zoals in het privézwembad in de voortuin. Wow!

Lees verder