Vakantiesouvenir rijp voor de prullenbak

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Magneetjes
Magneetjes
Doe geen moeite om voor thuisblijvers een leuk vakantiesouvenir mee te nemen: de meeste zorgvuldig uitgezochte en meegebrachte souvenirs belanden in de prullenbak, zo blijkt uit recent onderzoek onder 2000 mensen, gehouden door vliegticketzoekmachine Skyscanner. Maar liefst 69 procent van de mensen geeft aan de ontvangen souvenirs niet te waarderen en 15 procent kiepert het prul dan ook meteen weg.

Nee, dank je

Uit de resultaten van het onderzoek komt naar voeren dat slechts 4 procent het ontvangen cadeau nuttig vindt. 18 procent van de souvenirs belandt in een kast en 10 procent wordt rechtstreek aan een goed doel gedoneerd.
Een brutale 6 procent geeft toe het souvenir als cadeau voor iemand anders te gebruiken. 3 procent ziet er wel brood in en verkoopt het online (vaak met winst) op sites als eBay.
'Ongelukjes' komen voor bij een kleine 2 procent. Slechts 1 procent van alle ontvangers zegt 'nee, dank je', en weigert het geschenk aan te nemen. Het onderzoek onthult ook dat vrienden (24 procent) en ouders (19 procent) het vaakst ongewenste souvenirs meebrengen ondanks dat zij de ontvangers toch het best kennen.

Duur betaald

Toch zijn deze ongewenste geschenken niet goedkoop. Meer dan 8 van de 10 vakantiegangers (82 procent) in Europa geeft per jaar 5,9 miljard euro uit aan souvenirs. Gemiddeld wordt zo'n 39 euro uitgegeven waarvan 27 euro aan giften die ongewenst zijn. 14 procent zegt meer dan 45 euro uit te geven aan souvenirs voor het thuisfront. 9 procent geeft meer uit dan 60 euro, waarvan dus zo'n 40 euro wordt weggegooid.

Beeldjes staan met 14 procent op nummer 1 in de top tien van souvenirs die men het liefst niet ontvangt,  gevolgd door grappige T-shirts (9 procent) en goedkope sieraden (9 procent). Ook klassiekers als sleutelhangers en koelkastmagneten worden ook niet meer gewaardeerd zegt 7 procent. Voedingsmiddelen, sneeuwbollen en nep dvd’s blijken met evenmin in de smaak te vallen.

 

Top 10 meest ongewenste souvenirs:

  1. Beeldje
  2. Grappig T-shirt
  3. Goedkope sieraden
  4. Sleutelhanger
  5. Magneet
  6. Voedingsmiddel
  7. Sneeuwbol
  8. Nep dvd
  9. Lokale drank
  10. Souvenir uit vliegtuig

Heb jij ook zo'n hekel aan vakantiesouvenirs? Of vind je het juist wel iets hebben? Wat krijg je het liefst?

Reacties

 
#1 Klaartje 05-09-2013 11:30
iK neem nooit meer iets mee. Iedereen heeft alles al en een aandenken is toch iets van jezelf. Degene die iets krijgt heeft helemaal geen gevoel bij het cadeautje. Die weet niet hoe jij met moeite die berg opklom en in het souvenirstalletje hét souvenir vond van de attractie waar je met zoveel moeite bent gekomen. Nee hoor, souvenirs zijn voor jezelf.
Melden aan beheerder
 
 
#2 Joop 05-09-2013 14:40
Ach, je kan zo'n t-shirt altijd nog aantrekken om in te klussen of te slapen. Wat je met een vaasje moet zou ik ook niet weten. Laten vallen misschien
Melden aan beheerder
 

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder