Foutje: Arena van Nîmes in reisgids Verona
De uitgever van een nieuw toeristisch magazine over Verona hoeft zich voorlopig niet in de Italiaanse stad te vertonen. In de 150 pagina’s tellende gids heeft hij namelijk niet de plaatselijke Arena afgedrukt, maar die van Nîmes in het zuiden van Frankrijk. Ter illustratie: de linkerfoto is Verona, de rechterfoto is Nîmes. Beide bouwwerken dateren weliswaar uit de 1ste eeuw na Christus, maar verschillen onderling nogal. Bovendien is het de makers van de gids, zo meldt het dagblad Il Fatto Quotidiano, kennelijk ook niet opgevallen dat in de hoek van de gebruikte foto overduidelijk een Franse brasserie te zien is.
Het is volgens de krant overigens niet de enige blooper van de producenten van de gids ‘Welcome to Verona’. Zo worden bijvoorbeeld her en der de namen van lokale monumenten door elkaar gehaald. De uitgever haalt de volledige oplage van 12.500 exemplaren uit de handel en komt binnenkort met een gecorrigeerde versie.
Twee arena’s
De Arena van Verona uit de 1ste eeuw na Christus is het op twee na grootste Romeinse amfitheater ter wereld: alleen het Colosseum in Rome en het amfitheater in Capua zijn groter. Het heeft een uitstekende akoestiek, die in 1913 per ongeluk werd ontdekt toen een operazanger wilde oefenen op zijn rol als Radames in Aida. Sindsdien wordt er elke zomer het Operafestival Verona gehouden. De Arena biedt plaats aan zo’n 20.000 toeschouwers, van wie het merendeel nog de originele stenen zittingen kan gebruiken.
De Arena van Nîmes – gebouwd tussen 50-100 na Christus - is geïnspireerd op het Colosseum van Rome. Het gebouw meet 113 bij 101 meter, de vloer is 70 bij 38 meter. De buitenkant bestaat uit twee verdiepingen van 60 bogen. De Arena bood over 34 tribunes ooit plaats aan 24.000 toeschouwers. Na een reeks aanpassingen is de capaciteit vandaag de dag veel geringer. Tegenwoordig worden er stierengevechten, concerten en andere voorstellingen gegeven.