Sneller en gemakkelijker naar Ayers Rock

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Ayers RockEen nieuwe vliegroute tussen een wereldstad met bijna 4 miljoen inwoners en een nederzetting met nog geen 900 zielen; het heeft alles van een beroerd businessplan. Toch heeft het Australische Jetstar besloten om frequent te gaan vliegen tussen Sydney en Yulara. Hierdoor kunnen toeristen binnen een paar uur twee Australische trekpleisters zien: de Sydney Harbour Bridge en Ayers Rock (Uluru), op 20 kilometer van Yulara.

David Hall, directeur van Jetstar Australia & New Zealand, durft zelfs te spreken van een historische verbinding. Voorlopig wordt de route wekelijks vier keer gevlogen, wat zo’n 1400 mensen in staat stelt om Ayers Rock vanaf de oostkust sneller en goedkoper te kunnen bezoeken. Een vlucht is er vanaf $ 179, voor een retourticket moet je rekening houden met enkele tientjes meer. Maar dan ben je wel in goed twee uur over; met de auto moet je rekening houden met een rit over meer dan 2150 kilometer.

Rotsformatie in het 'rode centrum'

Ayers Rock (Uluru) is een reusachtige rotsformatie in het hart van Australië. De rots ligt in een gebied dat door de rode kleur van de aarde ook wel bekendstaat als het ‘rode centrum’. De meeste toeristen bezoeken Ayers Rock bij zonsopgang of zonsondergang. Door de steeds veranderende invalshoek van het licht lijkt de rots dan van kleur te veranderen, van geel tot donkerbruin.
Uluṟu ligt in het Nationaal park Uluru–Kata Tjuta, dat sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. In het park ligt Yulara, een nederzetting met een vliegveldje, hotels, restaurants en een camping, waar de meeste bezoekers verblijven. De meest nabijgelegen stad is Alice Springs, 440 kilometer over de weg van Uluṟu.

Zware beklimming

Het beklimmen van de rots is volgens de gebruiken van de oorspronkelijke bewoners (Anangu) taboe. De Aboriginals hebben weliswaar lang geleden het eigendom van de rots teruggekregen, maar ze kunnen volgens de wet toeristische activiteiten op en rond Ayers Rock niet verbieden. De klim staat overigens bekend als zwaar. Een alternatief is om een wandeling rond de rots te maken.

Op vakantie naar Australië? Bekijk dan het avontuurlijke aanbod van Kuoni of SNP!

Een beklimming van Ayers Rock zien? Bekijk dan deze film!

 


 

Fiets en Wandelbeurs komt eraan! Win entreekaarten

Fiets en Wandelbeurs komt eraan! Win entreekaarten

De leukste beurs voor fietsers en wandelaars wordt in 2023 gehouden op 24, 25 en 26 februari in de Jaarbeurs in Utrecht. Op de beurs weer allerlei nieuws en info over fiets- en wandelbestemmingen, en de bekendmaking van de winnaar van de ‘beste fietsroute van 2023’. En om het helemaal een feestje te maken geven we in samenwerking met de Fiets en Wandelbeurs entreekaarten weg.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

De Jaarbeurs in Utrecht is van 12 tot en met 15 januari 2023 weer het toneel van de Vakantiebeurs. De echte reisliefhebber heeft die data uiteraard al in zijn of haar agenda staan, want voor het eerst sinds 2020 is er weer sprake van een fysiek evenement. In 2021 en 2022 ging de Vakantiebeurs vanwege corona niet door of was er sprake van een online editie.

Lees verder

Win een boek over blijvend geluk

Win een boek over blijvend geluk

Geluk... wat 'Hygge' is voor Denemarken en 'Ikigai' voor Japan, is 'Haengbog' voor Zuid-Korea. En the Korean Wave zal waarschijnlijk niet veel mensen ontgaan zijn; van literatuur, films en keramiek tot restaurantjes en K-pop. Zuid-Korea is het land waar de mensen samen eten, familie belangrijk is, de natuur wordt omarmd en schoonheid een groot goed is.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder