Sneller en gemakkelijker naar Ayers Rock

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Ayers RockEen nieuwe vliegroute tussen een wereldstad met bijna 4 miljoen inwoners en een nederzetting met nog geen 900 zielen; het heeft alles van een beroerd businessplan. Toch heeft het Australische Jetstar besloten om frequent te gaan vliegen tussen Sydney en Yulara. Hierdoor kunnen toeristen binnen een paar uur twee Australische trekpleisters zien: de Sydney Harbour Bridge en Ayers Rock (Uluru), op 20 kilometer van Yulara.

David Hall, directeur van Jetstar Australia & New Zealand, durft zelfs te spreken van een historische verbinding. Voorlopig wordt de route wekelijks vier keer gevlogen, wat zo’n 1400 mensen in staat stelt om Ayers Rock vanaf de oostkust sneller en goedkoper te kunnen bezoeken. Een vlucht is er vanaf $ 179, voor een retourticket moet je rekening houden met enkele tientjes meer. Maar dan ben je wel in goed twee uur over; met de auto moet je rekening houden met een rit over meer dan 2150 kilometer.

Rotsformatie in het 'rode centrum'

Ayers Rock (Uluru) is een reusachtige rotsformatie in het hart van Australië. De rots ligt in een gebied dat door de rode kleur van de aarde ook wel bekendstaat als het ‘rode centrum’. De meeste toeristen bezoeken Ayers Rock bij zonsopgang of zonsondergang. Door de steeds veranderende invalshoek van het licht lijkt de rots dan van kleur te veranderen, van geel tot donkerbruin.
Uluṟu ligt in het Nationaal park Uluru–Kata Tjuta, dat sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. In het park ligt Yulara, een nederzetting met een vliegveldje, hotels, restaurants en een camping, waar de meeste bezoekers verblijven. De meest nabijgelegen stad is Alice Springs, 440 kilometer over de weg van Uluṟu.

Zware beklimming

Het beklimmen van de rots is volgens de gebruiken van de oorspronkelijke bewoners (Anangu) taboe. De Aboriginals hebben weliswaar lang geleden het eigendom van de rots teruggekregen, maar ze kunnen volgens de wet toeristische activiteiten op en rond Ayers Rock niet verbieden. De klim staat overigens bekend als zwaar. Een alternatief is om een wandeling rond de rots te maken.

Op vakantie naar Australië? Bekijk dan het avontuurlijke aanbod van Kuoni of SNP!

Een beklimming van Ayers Rock zien? Bekijk dan deze film!

 


 

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.

Lees verder

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan. 

Lees verder