Sneller en gemakkelijker naar Ayers Rock

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Ayers RockEen nieuwe vliegroute tussen een wereldstad met bijna 4 miljoen inwoners en een nederzetting met nog geen 900 zielen; het heeft alles van een beroerd businessplan. Toch heeft het Australische Jetstar besloten om frequent te gaan vliegen tussen Sydney en Yulara. Hierdoor kunnen toeristen binnen een paar uur twee Australische trekpleisters zien: de Sydney Harbour Bridge en Ayers Rock (Uluru), op 20 kilometer van Yulara.

David Hall, directeur van Jetstar Australia & New Zealand, durft zelfs te spreken van een historische verbinding. Voorlopig wordt de route wekelijks vier keer gevlogen, wat zo’n 1400 mensen in staat stelt om Ayers Rock vanaf de oostkust sneller en goedkoper te kunnen bezoeken. Een vlucht is er vanaf $ 179, voor een retourticket moet je rekening houden met enkele tientjes meer. Maar dan ben je wel in goed twee uur over; met de auto moet je rekening houden met een rit over meer dan 2150 kilometer.

Rotsformatie in het 'rode centrum'

Ayers Rock (Uluru) is een reusachtige rotsformatie in het hart van Australië. De rots ligt in een gebied dat door de rode kleur van de aarde ook wel bekendstaat als het ‘rode centrum’. De meeste toeristen bezoeken Ayers Rock bij zonsopgang of zonsondergang. Door de steeds veranderende invalshoek van het licht lijkt de rots dan van kleur te veranderen, van geel tot donkerbruin.
Uluṟu ligt in het Nationaal park Uluru–Kata Tjuta, dat sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. In het park ligt Yulara, een nederzetting met een vliegveldje, hotels, restaurants en een camping, waar de meeste bezoekers verblijven. De meest nabijgelegen stad is Alice Springs, 440 kilometer over de weg van Uluṟu.

Zware beklimming

Het beklimmen van de rots is volgens de gebruiken van de oorspronkelijke bewoners (Anangu) taboe. De Aboriginals hebben weliswaar lang geleden het eigendom van de rots teruggekregen, maar ze kunnen volgens de wet toeristische activiteiten op en rond Ayers Rock niet verbieden. De klim staat overigens bekend als zwaar. Een alternatief is om een wandeling rond de rots te maken.

Op vakantie naar Australië? Bekijk dan het avontuurlijke aanbod van Kuoni of SNP!

Een beklimming van Ayers Rock zien? Bekijk dan deze film!

 


 

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder