België hoeft Italiaans raspaardje Fyra niet meer

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

FyraNMBS, de spoorwegen van België, heeft het helemaal gehad met de Fyra. De Italiaanse producent AnsaldoBreda hoeft de in bestelling staande hogesnelheidstreinen niet meer te leveren; het koopcontract wordt namelijk ontbonden. Directeur Marc Descheemaecker van NMBS heeft dit vandaag bekendgemaakt. Directe aanleiding voor het besluit zijn de aanhoudende technische mankementen van de FyraV250.

Descheemaecker schetste vandaag een waar horrorscenario als het gaat om de problemen waarmee het Italiaanse raspaardje heeft te kampen. Roestende assen, losrakende deuren en trappen, slecht bevestigde kabels en leidingen, een alarmhoorn die ’s winters sneeuw kon happen. “Het zou humoristisch zijn als het niet zo pijnlijk zou zijn," aldus Descheemaecker.

Een zogenoemde stofkamanalyse, in Nederland gedaan op twee halve treinen, leverde ook hallucinerende resultaten op. Het maximale aantal strafpunten bij een dergelijk onderzoek is 10. De twee halve Fyra’s scoorden 1057 en 2019 punten.

Nederland wacht met reactie

De Nederlandse Spoorwegen wachten met een reactie tot medio juni als staatssecretaris Mansveld de conclusies hoopt te presenteren van lopend onderzoek naar de technische gesteldheid van de Fyra. Ook komt NS dan, in overleg met het ministerie, met alternatieven voor de treinverbindingen Nederland-België. NMBS stelt de NS voor het bestaande vervangende treinaanbod tussen Brussel en Amsterdam op te trekken en vraagt ook aan Thalys om het aanbod op de lijn te verhogen. De NMBS pleit ook voor een Eurostarverbinding Londen-Brussel-Amsterdam.

Korte geschiedenis

De Fyra reed van 9 december 2012 tot en met 17 januari 2013 met de V250 tussen Amsterdam en Brussel via de HSL 4. Deze treinen werden geëxploiteerd door NS Hispeed en NMBS. Op 18 januari 2013 werd het internationale Fyra-verkeer wegens technische problemen voor onbepaalde duur opgeschort.

 

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Veel hotels hebben wellnessvoorzieningen zoals een publieke sauna, een whirlpool, bubbelbad of stoombad. Maar hoe lekker is het om je kamer niet uit te hoeven en toch te genieten van een ontspannende privé-wellnesservaring.

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. En zeker nu in coronatijd hebben nog meer mensen last van negatieve gevoelens die de winterdip versterken.

Lees verder

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Echt even alles kunnen loslaten, of populairder gezegd, lekker de boel de boel laten. En dan is het natuurlijk extra prettig als jouw vakantieverblijf van alle gemakken is voorzien. Gewoon, relaxen in alle luxe, zoals in het privézwembad in de voortuin. Wow!

Lees verder

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

Steden hebben nog altijd een bijzondere aantrekkingskracht op reizigers. Voor een romantisch weekendje weg, enkele dagen shoppen of een langere ontdekkingsreis langs cultuur en architectuur. Puur op reis doet 17 suggesties voor Europese stedentrips. Naar bekende en minder bekende steden, naar de hoofdsteden van wijn en smaak, en naar enkele echte hoofdsteden. Ze zijn allemaal per vliegtuig, en sommige ook per trein, te bereiken.

Lees verder

Sneek ontdekken per boot

Sneek ontdekken per boot

Zeg Friesland en je denkt meteen aan water en waterrecreatie. Zeg Sneek en je denkt meteen aan de Sneekweek en het Sneekermeer. Logisch toch om Sneek te ontdekken vanaf het water. En daarvoor hoef je niet eens een fanatiek watersporter te zijn of een eigen boot te hebben!

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Het noorderlicht met eigen ogen zien. Bij veel mensen staat het op hun verlanglijstje. En met het opheffen van de reisbeperkingen is een reis naar het noorderlicht ook weer mogelijk. Maar wat zijn nu de mooiste of beste plekken om dit fenomeen te kunnen zien?

Lees verder