België hoeft Italiaans raspaardje Fyra niet meer

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

FyraNMBS, de spoorwegen van België, heeft het helemaal gehad met de Fyra. De Italiaanse producent AnsaldoBreda hoeft de in bestelling staande hogesnelheidstreinen niet meer te leveren; het koopcontract wordt namelijk ontbonden. Directeur Marc Descheemaecker van NMBS heeft dit vandaag bekendgemaakt. Directe aanleiding voor het besluit zijn de aanhoudende technische mankementen van de FyraV250.

Descheemaecker schetste vandaag een waar horrorscenario als het gaat om de problemen waarmee het Italiaanse raspaardje heeft te kampen. Roestende assen, losrakende deuren en trappen, slecht bevestigde kabels en leidingen, een alarmhoorn die ’s winters sneeuw kon happen. “Het zou humoristisch zijn als het niet zo pijnlijk zou zijn," aldus Descheemaecker.

Een zogenoemde stofkamanalyse, in Nederland gedaan op twee halve treinen, leverde ook hallucinerende resultaten op. Het maximale aantal strafpunten bij een dergelijk onderzoek is 10. De twee halve Fyra’s scoorden 1057 en 2019 punten.

Nederland wacht met reactie

De Nederlandse Spoorwegen wachten met een reactie tot medio juni als staatssecretaris Mansveld de conclusies hoopt te presenteren van lopend onderzoek naar de technische gesteldheid van de Fyra. Ook komt NS dan, in overleg met het ministerie, met alternatieven voor de treinverbindingen Nederland-België. NMBS stelt de NS voor het bestaande vervangende treinaanbod tussen Brussel en Amsterdam op te trekken en vraagt ook aan Thalys om het aanbod op de lijn te verhogen. De NMBS pleit ook voor een Eurostarverbinding Londen-Brussel-Amsterdam.

Korte geschiedenis

De Fyra reed van 9 december 2012 tot en met 17 januari 2013 met de V250 tussen Amsterdam en Brussel via de HSL 4. Deze treinen werden geëxploiteerd door NS Hispeed en NMBS. Op 18 januari 2013 werd het internationale Fyra-verkeer wegens technische problemen voor onbepaalde duur opgeschort.

 

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder