België hoeft Italiaans raspaardje Fyra niet meer

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

FyraNMBS, de spoorwegen van België, heeft het helemaal gehad met de Fyra. De Italiaanse producent AnsaldoBreda hoeft de in bestelling staande hogesnelheidstreinen niet meer te leveren; het koopcontract wordt namelijk ontbonden. Directeur Marc Descheemaecker van NMBS heeft dit vandaag bekendgemaakt. Directe aanleiding voor het besluit zijn de aanhoudende technische mankementen van de FyraV250.

Descheemaecker schetste vandaag een waar horrorscenario als het gaat om de problemen waarmee het Italiaanse raspaardje heeft te kampen. Roestende assen, losrakende deuren en trappen, slecht bevestigde kabels en leidingen, een alarmhoorn die ’s winters sneeuw kon happen. “Het zou humoristisch zijn als het niet zo pijnlijk zou zijn," aldus Descheemaecker.

Een zogenoemde stofkamanalyse, in Nederland gedaan op twee halve treinen, leverde ook hallucinerende resultaten op. Het maximale aantal strafpunten bij een dergelijk onderzoek is 10. De twee halve Fyra’s scoorden 1057 en 2019 punten.

Nederland wacht met reactie

De Nederlandse Spoorwegen wachten met een reactie tot medio juni als staatssecretaris Mansveld de conclusies hoopt te presenteren van lopend onderzoek naar de technische gesteldheid van de Fyra. Ook komt NS dan, in overleg met het ministerie, met alternatieven voor de treinverbindingen Nederland-België. NMBS stelt de NS voor het bestaande vervangende treinaanbod tussen Brussel en Amsterdam op te trekken en vraagt ook aan Thalys om het aanbod op de lijn te verhogen. De NMBS pleit ook voor een Eurostarverbinding Londen-Brussel-Amsterdam.

Korte geschiedenis

De Fyra reed van 9 december 2012 tot en met 17 januari 2013 met de V250 tussen Amsterdam en Brussel via de HSL 4. Deze treinen werden geëxploiteerd door NS Hispeed en NMBS. Op 18 januari 2013 werd het internationale Fyra-verkeer wegens technische problemen voor onbepaalde duur opgeschort.

 

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder