België hoeft Italiaans raspaardje Fyra niet meer

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

FyraNMBS, de spoorwegen van België, heeft het helemaal gehad met de Fyra. De Italiaanse producent AnsaldoBreda hoeft de in bestelling staande hogesnelheidstreinen niet meer te leveren; het koopcontract wordt namelijk ontbonden. Directeur Marc Descheemaecker van NMBS heeft dit vandaag bekendgemaakt. Directe aanleiding voor het besluit zijn de aanhoudende technische mankementen van de FyraV250.

Descheemaecker schetste vandaag een waar horrorscenario als het gaat om de problemen waarmee het Italiaanse raspaardje heeft te kampen. Roestende assen, losrakende deuren en trappen, slecht bevestigde kabels en leidingen, een alarmhoorn die ’s winters sneeuw kon happen. “Het zou humoristisch zijn als het niet zo pijnlijk zou zijn," aldus Descheemaecker.

Een zogenoemde stofkamanalyse, in Nederland gedaan op twee halve treinen, leverde ook hallucinerende resultaten op. Het maximale aantal strafpunten bij een dergelijk onderzoek is 10. De twee halve Fyra’s scoorden 1057 en 2019 punten.

Nederland wacht met reactie

De Nederlandse Spoorwegen wachten met een reactie tot medio juni als staatssecretaris Mansveld de conclusies hoopt te presenteren van lopend onderzoek naar de technische gesteldheid van de Fyra. Ook komt NS dan, in overleg met het ministerie, met alternatieven voor de treinverbindingen Nederland-België. NMBS stelt de NS voor het bestaande vervangende treinaanbod tussen Brussel en Amsterdam op te trekken en vraagt ook aan Thalys om het aanbod op de lijn te verhogen. De NMBS pleit ook voor een Eurostarverbinding Londen-Brussel-Amsterdam.

Korte geschiedenis

De Fyra reed van 9 december 2012 tot en met 17 januari 2013 met de V250 tussen Amsterdam en Brussel via de HSL 4. Deze treinen werden geëxploiteerd door NS Hispeed en NMBS. Op 18 januari 2013 werd het internationale Fyra-verkeer wegens technische problemen voor onbepaalde duur opgeschort.

 

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

De Jaarbeurs in Utrecht is van 12 tot en met 15 januari 2023 weer het toneel van de Vakantiebeurs. De echte reisliefhebber heeft die data uiteraard al in zijn of haar agenda staan, want voor het eerst sinds 2020 is er weer sprake van een fysiek evenement. In 2021 en 2022 ging de Vakantiebeurs vanwege corona niet door of was er sprake van een online editie.

Lees verder

Win een boek over blijvend geluk

Win een boek over blijvend geluk

Geluk... wat 'Hygge' is voor Denemarken en 'Ikigai' voor Japan, is 'Haengbog' voor Zuid-Korea. En the Korean Wave zal waarschijnlijk niet veel mensen ontgaan zijn; van literatuur, films en keramiek tot restaurantjes en K-pop. Zuid-Korea is het land waar de mensen samen eten, familie belangrijk is, de natuur wordt omarmd en schoonheid een groot goed is.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Wil je graag je eigen fiets meenemen op vakantie met de auto? Dan kun je het beste een fietsendrager aanschaffen en monteren. Met een fietsendrager kun je namelijk alle kanten op. Zeker als je veel met de auto onderweg bent voor langere tijd of voor een vakantie, is een fietsdrager de ideale manier om je fiets mee te nemen. Toch is niet iedere fietsendrager geschikt voor elke fiets of elke auto. Daarom in dit artikel tips om de juiste fietsendrager te kiezen.

Lees verder