Goed voorbereid op wintersport

0.78571428571429 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Skivakantie©puuropreis
Skivakantie©puuropreis

Ben jij een van die bijna miljoen Nederlanders die dit jaar op wintersportvakantie naar het buitenland gaat? Weersomstandigheden als sneeuwval heb je niet in de hand, maar je kunt er wel zelf voor zorgen dat je goed voorbereid op pad gaat.

Jaarlijks raken duizenden wintersporters gewond tijdens hun vakantie. En dat zijn niet alleen de adrenalinezoekers voor wie de gewone pistes geen uitdagingen meer hebben.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek brengen ruim 9 op de 10 wintersporters jonger dan 55 jaar de vakantie door met alpineskiën of snowboarden.  Nog geen 5 procent geeft aan te gaan wandelen of langlaufen. Voor 55-plussers liggen die cijfers heel anders: 70 procent bindt de lange latten onder en ruim 27 procent gaat langlaufen of wandelen.

Zwitserse cijfers over wintersportongevallen

Het Zwitserse BFU deed onderzoek naar wintersportongevallen en kwam met de volgende cijfers:

  • In het wintersportseizoen 2016-2017 raakten 65.000 wintersporters gewond.
  • In meer dan 90 procent van de gevallen was dat een eenzijdig ongeval, zoals een mislukte sprong.
  • Bij skiërs zijn de knieën zijn het meest kwetsbaar: 37 procent van de blessures
  • Schouder- en bovenarmblessures: 19 procent
  • Onderbeen- enkel- en voetblessures: 16 procent
  • Snowboarders liepen het meeste letsel op aan armen, schouders en handen.

Wat kun je doen?

  • Wen je lichaam aan activiteit door al voor je op wintersport gaat te werken aan je conditie: wandel en jog, neem wat vaker de trap en spring eens op de fiets. Doe alles om niet geheel onvoorbereid fysieke inspanning te verrichten.
  • Draag op de piste in ieder geval een helm om (ernstig) hoofdletsel te voorkomen. Cijfers wijzen uit dat een helm 20 tot 60 procent van de hoofdletsels voorkomt.
  • Denk aan knie- pols en elleboogbescherming.
  • Zet een goede skibril op, smeer je gezicht in met een goede zonnecrème en je lippen met een UV-lipbalsem.
  • Zorg voor de juiste, op jouw lichaam afgestelde, ski- en/of snowboarduitrusting.

Vergeet je reisverzekering niet

Gaat het toch mis, dan ben je aangewezen op je reisverzekering om je snel te kunnen helpen. En dat gaat helaas ook vaak mis omdat dan ineens blijkt dat je helemaal geen, of onvoldoende dekking hebt. Een reisverzekering is dan ook een absolute noodzaak. Niet alleen om alle medische kosten te dekken, maar ook om goed verzekerd te zijn wanneer bijvoorbeeld je (gehuurde) wintersportuitrusting kwijtraakt of beschadigd wordt.

Een doorlopende reisverzekering, uitgebreid met wintersportdekking dekt de belangrijkste zaken:

  • Materiële schade (wintersportuitrusting, verlies van skipas, huur vervangende ski’s).
  • Hulpverlening op de piste.
  • Medische kosten en een ongevallenuitkering.
  • Transport naar een ziekenhuis of terug naar Nederland (bijvoorbeeld met een gipsvlucht).

Of je nu een ongeluk krijgt door een extreme sport of uitglijdt in de sneeuw en je been breekt, de fysieke gevolgen kunnen groot zijn, maar de financiële gevolgen ook. Met een goede wintersportdekking, in combinatie met de doorlopende reisverzekering via ING, is de nasleep van een ongeval in ieder geval financieel goed geregeld. 

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht is dé ultieme manier om in een dag de wereld rond te gaan. Vind de meest bijzondere en mooiste onontdekte bestemmingen van over de hele wereld, ontdek nieuwe culturen, smaken en avonturen en laat je informeren over de nieuwste reistrends. En… doe mee aan onze prijsvraag waarmee je twee entreekaarten kunt winnen zodat je de Vakantiebeurs gratis kunt bezoeken!

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben je in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is 'futloos' met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. Veel mensen hebben last van de kou en negatieve gevoelens die de winterdip kunnen versterken.

Lees verder

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

Australië, het land van eindeloze stranden, indrukwekkende steden en een unieke flora en fauna. Een rondreis Australië is een droom voor veel mensen. Het continent is zo groot en gevarieerd dat je er gemakkelijk maanden kunt rondreizen zonder je te vervelen. Van het bruisende Sydney tot de stille outback, van het Great Barrier Reef tot de regenwouden van Queensland. Je kunt er surfen, duiken, hiken en kangoeroes in het wild zien.

Lees verder

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder