Goed voorbereid op wintersport
Ben jij een van die bijna miljoen Nederlanders die dit jaar op wintersportvakantie naar het buitenland gaat? Weersomstandigheden als sneeuwval heb je niet in de hand, maar je kunt er wel zelf voor zorgen dat je goed voorbereid op pad gaat.
Jaarlijks raken duizenden wintersporters gewond tijdens hun vakantie. En dat zijn niet alleen de adrenalinezoekers voor wie de gewone pistes geen uitdagingen meer hebben.
Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek brengen ruim 9 op de 10 wintersporters jonger dan 55 jaar de vakantie door met alpineskiën of snowboarden. Nog geen 5 procent geeft aan te gaan wandelen of langlaufen. Voor 55-plussers liggen die cijfers heel anders: 70 procent bindt de lange latten onder en ruim 27 procent gaat langlaufen of wandelen.
Zwitserse cijfers over wintersportongevallen
Het Zwitserse BFU deed onderzoek naar wintersportongevallen en kwam met de volgende cijfers:
- In het wintersportseizoen 2016-2017 raakten 65.000 wintersporters gewond.
- In meer dan 90 procent van de gevallen was dat een eenzijdig ongeval, zoals een mislukte sprong.
- Bij skiërs zijn de knieën zijn het meest kwetsbaar: 37 procent van de blessures
- Schouder- en bovenarmblessures: 19 procent
- Onderbeen- enkel- en voetblessures: 16 procent
- Snowboarders liepen het meeste letsel op aan armen, schouders en handen.
Wat kun je doen?
- Wen je lichaam aan activiteit door al voor je op wintersport gaat te werken aan je conditie: wandel en jog, neem wat vaker de trap en spring eens op de fiets. Doe alles om niet geheel onvoorbereid fysieke inspanning te verrichten.
- Draag op de piste in ieder geval een helm om (ernstig) hoofdletsel te voorkomen. Cijfers wijzen uit dat een helm 20 tot 60 procent van de hoofdletsels voorkomt.
- Denk aan knie- pols en elleboogbescherming.
- Zet een goede skibril op, smeer je gezicht in met een goede zonnecrème en je lippen met een UV-lipbalsem.
- Zorg voor de juiste, op jouw lichaam afgestelde, ski- en/of snowboarduitrusting.
Vergeet je reisverzekering niet
Gaat het toch mis, dan ben je aangewezen op je reisverzekering om je snel te kunnen helpen. En dat gaat helaas ook vaak mis omdat dan ineens blijkt dat je helemaal geen, of onvoldoende dekking hebt. Een reisverzekering is dan ook een absolute noodzaak. Niet alleen om alle medische kosten te dekken, maar ook om goed verzekerd te zijn wanneer bijvoorbeeld je (gehuurde) wintersportuitrusting kwijtraakt of beschadigd wordt.
Een doorlopende reisverzekering, uitgebreid met wintersportdekking dekt de belangrijkste zaken:
- Materiële schade (wintersportuitrusting, verlies van skipas, huur vervangende ski’s).
- Hulpverlening op de piste.
- Medische kosten en een ongevallenuitkering.
- Transport naar een ziekenhuis of terug naar Nederland (bijvoorbeeld met een gipsvlucht).
Of je nu een ongeluk krijgt door een extreme sport of uitglijdt in de sneeuw en je been breekt, de fysieke gevolgen kunnen groot zijn, maar de financiële gevolgen ook. Met een goede wintersportdekking, in combinatie met de doorlopende reisverzekering via ING, is de nasleep van een ongeval in ieder geval financieel goed geregeld.