Wees zeker van een goede verzekering!

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
verzekering
©Tumisu-Pixabay

Als de coronapandemie één ding duidelijk heeft gemaakt, is het wel het belang van een goede zorgverzekering. In de basisverzekering is weliswaar voor iedereen het nodige geregeld, maar op basis van persoonlijke wensen en activiteiten is een aanvullende verzekering vaak geen overbodige luxe.

Wat te denken van een Nederlandse wintersporter die in een oranje vakantiegebied (alleen noodzakelijke reizen) zijn of haar been breekt en naar eigen land moet worden gerepatrieerd? Worden al die kosten wel door de verzekeraar gedekt? Zo niet, dan kan zo’n plezierreisje behoorlijk in de papieren lopen, met alle vervelende gevolgen van dien. En dat geldt voor meer plotselinge gebeurtenissen; niet alleen tijdens een verblijf in het buitenland, maar zeker ook in eigen land. Alle aanleiding dus om je eens goed te verdiepen in de mogelijkheden van die Nederlandse zorgverzekeraars en de zorgverzekeringen voor 2021 met elkaar te vergelijken.

Wellicht kom je dan tot de conclusie dat overstappen naar een andere verzekeraar of verzekering dit jaar simpelweg de beste en voordeligste optie is. Zo’n beslissing kan soms tientallen euro’s per maand aan premie schelen, en alles bij elkaar is dat misschien wel het geld dat je voor die mooie zomer- of wintervakantie wilt gebruiken? En daarnaast ben je wellicht wel voor iets verzekerd waarvan je voorheen niet eens het bestaan wist…

Verzekeren tijdens reis en vakantie

Voor wie reist, is het belangrijk om – zeker in deze coronaperiode – niet alleen een goede zorgverzekering maar ook goede reis-en annuleringsverzekering te hebben. De Consumentenbond heeft echter gesignaleerd dat de dekkingen per reisverzekeraar sterk verschillen, zeker als het gaat om corona-gerelateerde schades. Een van de vragen die de organisatie de afgelopen tijd geregeld kreeg voorgelegd, is of kosten voor een terugreis worden gedekt als het reisadvies plotseling wijzigt, bijvoorbeeld van geel naar oranje. In zo’n geval is er volgens de Consumentenbond meestal wel dekking, al worden extra reis- en verblijfkosten niet door alle verzekeraars vergoed. Ook in dit geval geldt: goed vooronderzoek kan veel nare gevolgen voorkomen.

Medische kosten zitten in basisverzekering

Belangrijk om te weten is bijvoorbeeld dat je je zorgverzekering moet aanhouden wanneer je naar het buitenland gaat, ook voor een langere periode. De basisverzekering vergoedt namelijk de medische kosten op de bestemming tot maximaal 100 procent van het Nederlandse tarief. Maar ga je naar een land waar de zorgkosten hoger liggen dan in Nederland, dan moet je de extra kosten zelf betalen. Gelukkig kun je je voor deze kosten wel verzekeren, iets dat veel mensen vandaag de dag doen via een aanvullende zorgverzekering of de reisverzekering.

Een goede voorbereiding is het halve werk, zouden we willen zeggen. Zoiets kan voorkomen dat je dubbel bent verzekerd. Want wie medische kosten in het buitenland heeft meeverzekerd op de aanvullende zorgverzekering, hoeft die natuurlijk niet extra op te nemen in de reisverzekering.

Vergelijk en doe er je voordeel mee

Kortom, gedegen vooronderzoek kan ervoor zorgen dat jouw verzekering perfect passend is, precies van toepassing op jouw situatie. Een kampeervakantie op de fiets in eigen land of een gezinsrondreis door Europa in de eigen auto vraagt om een heel andere reisverzekering. Wie geen dure spullen meeneemt, kan vaak genoegen nemen met een lage premie. En wie alleen in Europa vakantie viert, hoeft geen (duurdere) werelddekking af te sluiten. Altijd goed om eens te kijken naar de verschillende mogelijkheden die er zijn voor zorgverzekering en vakantie. Niet alleen voor de juiste dekking, maar ook voor andere zaken als premie en eigen risico. Als je in dat onderzoek direct zaken meeneemt als vaccinaties, medicijnen, de European Health Insurance Card (EHIC) en de telefoonnummers van je verzekeraar en de alarmcentrale ga je echt goed beslagen op reis. Zorgeloos, zouden we bijna durven zeggen…

Alles wat je wilt weten over de sauna

Alles wat je wilt weten over de sauna

Naar de sauna gaan iets uit onze tijd? Nee hoor, het idee van een sauna is al zo oud als de steentijd. De Romeinen hadden hele badsessies in de thermen en de indianen in Noord-Amerika ontdeden zich van stof en vuil in de tipi. Natuurlijk zagen de sauna’s er toen wel iets anders uit: men nam de zweetbaden in een met gloeiende stenen verhitte tent of hut. Het principe van de sauna is echter nog precies hetzelfde: het verhitten van het lichaam en dat vervolgens afkoelen met koud water. Een sauna is simpelweg een vorm van baden.

Lees verder

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht is dé ultieme manier om in een dag de wereld rond te gaan. Vind de meest bijzondere en mooiste onontdekte bestemmingen van over de hele wereld, ontdek nieuwe culturen, smaken en avonturen en laat je informeren over de nieuwste reistrends. En… doe mee aan onze prijsvraag waarmee je twee entreekaarten kunt winnen zodat je de Vakantiebeurs gratis kunt bezoeken!

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben je in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is 'futloos' met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. Veel mensen hebben last van de kou en negatieve gevoelens die de winterdip kunnen versterken.

Lees verder

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

Australië, het land van eindeloze stranden, indrukwekkende steden en een unieke flora en fauna. Een rondreis Australië is een droom voor veel mensen. Het continent is zo groot en gevarieerd dat je er gemakkelijk maanden kunt rondreizen zonder je te vervelen. Van het bruisende Sydney tot de stille outback, van het Great Barrier Reef tot de regenwouden van Queensland. Je kunt er surfen, duiken, hiken en kangoeroes in het wild zien.

Lees verder

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder