Proeven van Belgique
Bier, wijn, friet en niet te vergeten… pralines. België, en dan met name het Franse deel, is een walhalla voor lekkerbekken en culinaire levensgenieters. In 2012 en 2013 speelt het zuiden een van de grootste toeristische troeven uit: lekker eten en drinken, vooral gericht op lokale producten en streekgerechten. Het thema voor Wallonië is Jaar van de Fijnproevers, Brussel gaat voor Brusselicious.
Mosselen, friet, pralines en spruitjes zijn onlosmakelijk verbonden met de Brusselse gastronomie. In 2012 viert Brusselicious de fijnproeverij met talloze evenementen, waarbij restaurants uitpakken met speciale menu’s en acties. In de Brussels food tramway – een tot restaurant omgebouwd tramstel – ontdek je al rijdend en dinerend in twee uur de Belgische hoofdstad. Niet eetbaar, maar zeker zo interessant zijn de stillevens met exotisch fruit en wild, maaltijden van goden of banketten van burgers, die worden geëxposeerd in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.
Lokale lekkernijen
Het Jaar van de Fijnproevers - of Année des Saveurs - past bij de levenslust van het zuiden van België. Elke provincie, gebied, stad of dorp heeft eigen streekproducten, zoals Ardennerham, Luikse wafels, kazen en abdij- en trappistenbieren. In het themajaar, dat overigens doorloopt tot diep in 2013, serveren bijvoorbeeld kleine, sfeervolle restaurants of cafés met het speciale keurmerk Bistrot de Terroir lokale producten en gerechten.
Even een paar dagen naar het zuiden van België?