Wandelen en fietsen in Tiengemeten

4.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Schotse Hooglander @NatuurmonumentenJe hoeft niet altijd naar het buitenland voor een bijzonder uitje. Op het natuureiland Tiengemeten is van alles te doen. Het gebied leent zich uitstekend voor schitterende fiets- en wandelroutes, mooie tentoonstellingen in de diverse musea, waaronder het Rien Poortvliet museum, en de wildernis van de deltanatuur. Pak de fiets, trek je wandelschoenen aan en ontdek!

 

Negen tips voor Tiengemeten

  • De oogstdag op zaterdag 6 september

Deze dag is er in en rondom de historische hoeves is van alles te beleven voor iedereen die van cultuurhistorie en natuur houdt. Zo is er bij het Landbouwmuseum een  markt met streekproducten uit de Hoeksche Waard. Muziek en dans zorgen voor extra sfeer. Ritje op de trekker maken? Stap in een van de huifkarren die door antieke trekkers naar de Oude Polder van Tiengemeten worden gereden en zie hoe de gewassen worden geoogst 'als vroeger'.  Het Landbouwmuseum en het  Rien Poortvliet museum organiseren de Oogstdag samen met Natuurmonumenten. Tijdens de Oogstdag is toegang tot de musea gratis.

  • Bezoekerscentrum Tiengemeten

Hier zie en beleef je de historie van het eiland. Zie je hoe historische elementen van Tiengemeten bewust een plek hebben gekregen in de natuur, en wat er is gedaan na de Watersnoodramp van 1953, toen Tiengemeten volledig onder water kwam te staan.

Wandelen

Wandel, met behulp van een audiospeler door de wildernis van het eiland Tiengemeten en laat je verrassen door de schoonheid van de natuur en de interessante dingen die je op de route tegenkomt. Schotse Hooglanders bijvoorbeeld! De volgorde van de tour is willekeurig en de fragmenten zijn los van elkaar te beluisteren. Je kunt een iPods hurenn in het Bezoekerscentrum Tiengemeten.

Koffie

Ja, ook daar hebben we een tip voor: rust even uit in de herberg aan de oostkant van het eiland. Je zit dan in deelgebied de Weemoed, waar  het agrarische landschap van de 19de eeuw herleeft met de verbouw van  oude gewassen zoals spelt (op dit moment weer heel hip) en zomertarwe. Alle historische gebouwen zijn hersteld en kregen een nieuwe functie.

  • Water

Niet om te drinken, maar om van te genieten.  Tiengemeten ligt midden in de delta van Zuidwest-Nederland.  Hier monden rivieren als Rijn, Maas en Schelde  uit in zee.  Bekijk vanuit het historische Rietheuvel het woelige water. 
In 2015 gebeurt er iets bijzonders: de Haringvlietsluizen worden op een kier gezet! Hierdoor wordt de natuurlijke overgang tussen zoet en zout water hersteld waardoor paling, zalm en zeeforel hun natuurlijke trekroutes weer kunnen afleggen.

  • Schaften

Op de Vlietberg kijk je uit over het weidse landschap. Te midden van het water staan twee eenzame stenen huisjes. Het zijn voormalige schaftlokalen die in jaren vijftig zijn gebouwd voor landarbeiders en rietsnijders. Van de zes huisjes zijn alleen deze twee over.

  • Luisteren naar niets

Op nog geen 30 kilometer van de stad Rotterdam hoor je...niets. Nou ja, op de wind, het wassende water, grazende koeien, zoemende muggen of  het geluid van andere dieren na dan. Zoals de Schotse hooglanders die met hun graaswerk voor natuurlijke variatie op Tiengemeten zorgen.

  • Fietsen en wandelen

Kies voor een combinatie van fietsen en wandelen om echt alles van het natuureiland te beleven. Fietsen zijn eventueel te huur in het Bezoekerscentrum.

  • Op het water

In de zomervakantie kun je natuureiland Tiengemeten en haar omgeving beleven vanaf het water. Ga mee met een rondvaart tocht van circa twee- en half uur met salonboot Heicondias.

Meer informatie:
Eiland Tiengemeten; Tiengemeten 14a;  3284 BE Zuid-Beijerland. www.natuurmonumenten.nl

 

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder