Vakantieman, waar zijn we dan?
Wat is de wereld veranderd sinds Vakantieman Frits Bom aan vakantiegangers vroeg om op een landkaart aan te wijzen waar ze op dat moment dachten op vakantie te zijn. Natuurlijk waren de namen van de landen weggehaald waardoor Spanje verrassend vaak in midden Europa lag en Frankrijk soms in Afrika werd gepositioneerd. Echt. Dit kunnen we ons nu niet meer voorstellen.
Internet maakte de wereld kleiner. Je exacte locatie op de wereld kun je eenvoudig zien op je smartphone. En zoeken naar informatie over je bestemming doe je simpelweg thuis. Blogs, websites en apps vertellen je waar je moet zijn voor de leukste plekjes, de hotste hotspots of de lekkerste restaurants. Je hoeft bijna niets meer zelf te ontdekken en zelfs de ´onontdekte´ plekken zijn niet meer onontdekt. Mensen zijn veel meer gaan reizen en echt overal, zelfs op niet-toeristische plekken, zijn toeristen. Vaak niet zelden uit Nederland, waar het reisvirus blijkbaar in het DNA zit.
Soms gaat het nog mis
Ondanks al die communicatie en informatie gaat het soms nog wel eens mis. Zo vloog nog niet zo lang geleden een man naar een stad in Canada, terwijl hij verwachtte in een heel ander werelddeel aan zijn reis te kunnen beginnen. Kwestie van niet goed uitzoeken. Daar zul je met een stad als New York of Amsterdam weinig last van hebben, maar steden komen vaak in verschillende landen voor. Pech. Nieuw vliegticket kopen dan maar, en die hilarische reacties op internet voor lief nemen.
Klachten van vakantiegangers
Maar ooit was daar die Vakantieman. Begonnen als Konsumentenman reizen (ja, die K was toen goed) maakte hij tussen 1991 en 1997 bij RTL furore met zijn televisieprogramma dat helemaal gewijd was aan het thema vakantie. Zie het als de voorloper van wat we nu kennen als ‘Red mijn vakantie’ etc. Maar de Vakantieman was anders. Niks op pad met een camera, maar een belteam die de klachten aanhoorde en eventueel direct doorverbond met Bom. Hij probeerde dan in de rechtstreekse uitzending een oplossing te verzinnen. Wat waren de mogelijkheden voor de consument in die dagen beperkt. Tegenwoordig plemp je je klacht direct op internet en geef je je beoordeling op een van de vele reviewsites zodat iedereen kan zien hoe jij het hebt ervaren. En heb je ter plekke hulp nodig dan snelt er wel een camerateam naar je toe.
Vermaak
Bekende kreten in de uitzending was: ‘Vakantieman, gezellig hè!’. En dat was het ook. Puur vermaak in het landenspel, waarbij je moest raden welk land werd getoond. Had je het goed dan mocht je via de cameraman, met een vizier op zijn camera, op het betreffende land schieten. De plek waar je uitkwam werd de bestemming van je gewonnen reis. Daarvan kwam je dan in een volgende uitzending verslag doen. Het addertje onder het gras: je ging altijd op reis met een willekeurige andere aanwezige in het publiek. Dat ging niet altijd even goed.
Dit soort programma’s kan niet meer. De wereld is veranderd. Het moet snel, hard, exotisch en ver. We weten waar we naar toe gaan. Boeken onze trip online. Planten de vlag van Italië niet meer in Zweden en hoeven ook geen groeten en antigroeten meer te doen. Whatsapp, Facebook en Instagram en andere Social Media houden ons feilloos op de hoogte van het wel en wee van onze reizende familie, vrienden en bekenden.
We leven in een grote, kleine wereld. Wij weten nu, net als de Vakantieman toen, precies waar we zijn en waar de ander is. Ach, dat is toch ook wel gezellig, hè!
Reacties
Dank je Denise. Voor veel jongere mensen is Bom een volkomen onbekend fenomeen. Laten we hem de oervader van 'Red mijn vakantie' en al die andere vakantie from hell programma's noemen.