Camperen of kamperen?

0.65909090909091 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

CampersHet waren 7000 fantastische kilometers, onze roadtrip die we met de camper door Europa maakten. We deden Frankrijk, Portugal en Spanje aan in ruim 6 weken en zagen mooie steden en pittoreske dorpjes, afgewisseld met mooie natuur. We stonden op rustige plekken in de bergen, op rustieke plekken aan zee en soms gewoon op een plein. Maar nergens langer dan 2 nachten. Dan pakten we onze landkaart, prikten de volgende bestemming en gingen weer op pad.

Vaak haalden we die bestemming, maar soms kwamen we onderweg zoiets leuks tegen dat we ter plekke besloten om ons reisplan aan te passen. Dat kan immers makkelijk met een camper. Je hebt alles bij je en hoeft niet terug naar een ‘basislocatie’.

Zwerven door Europa dus.
Toen we eind januari vertrokken was het nog koud. We maakten in Santiago de Compostella zo’n noodweer mee dat we dachten met camper en al omgeblazen te worden. Maar alle stormen doorstonden we met glans (en wat angst) en gelukkig brak, hoe zuidelijker we kwamen, de zon steeds meer door. Eenmaal in Portugal werd het lekker ‘overwinterweer’.

Zoeken naar een plekje

In Frankrijk waren de campings nog gesloten. Nu ben je met een camper  zelfvoorzienend en heb je geen camping nodig, maar af en toe is het lekker om een wat ruimer te kunnen douchen. Afijn, daar werden het camperplekken dus, waar we alleen of met 1 of 2 andere campers stonden.
In het zuiden van Spanje en Portugal bleek het seizoen duidelijk al wel aangebroken. Of loopt het gewoon het hele jaar door, want zelden zag ik zoveel campers als daar.
En zag ik nog iets verrassends: camperaars die met hun mobiele huis wel 2 tot 3 maanden op één plek bivakkeren. Het was zelfs zo druk met langstaanders dat camperplaatsen vol waren. Daar kom je dan met je ‘zwerfauto’, zoals de Belgen zeggen, en moet je tussen die soms wel heel grote jongens nog ergens een piepklein plekje vinden.

                  

Uitbouw en auto

Ja. Grote jongens. In de categorie 'bus'. Met een een uitbouw aan de zijkant, een kleine auto ernaast, een aanhanger erachter en een aggregaat eronder. Of kleinere campers met een huurauto ervoor. Een apart verschijnsel. Ieder moet doen wat hij wil, maar waarom zou je een rijdend huis ergens maanden neerzetten, compleet met voortent, kooktent en schuurtje en dan een auto huren om mee rond te rijden? Is het dan niet handiger om een caravan ergens neer te zetten en met je eigen auto op pad te gaan? Of een huisje te huren als je ergens een paar maanden wilt blijven? Ik vroeg het aan een echtpaar op een camping in Portugal en zij gaven aan dat ze het elk jaar doen, dat ze ondertussen heel wat andere stellen hadden leren kennen die daar ook al jaren overwinteren en dat het heel gezellig was, met onderling georganiseerde kaart- en bingoavonden.
En waarom met een camper? Dat was op de heen- en terugreis wel gemakkelijk omdat je dan niet per se op een camping hoefde te overnachten.

Okay,

Ik vind met je camper ergens weken of maanden gaan staan eigenlijk meer kamperen, en dat is niet hoe wij willen camperen. Wij gaan op pad met een zwerfauto. En wij hebben gezworven. 7000 fantastische kilometers lang. Onze keus om dat zo te doen. Wat zou jullie keus zijn?

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland. We hebben een lijstje gemaakt van 12 musea in Nederland, in elke provincie een, die misschien wat onbekender zijn, maar absoluut de moeite waard. Van kunst en geschiedenis, tot wetenschap of cultureel erfgoed, je vindt het in deze musea.

Lees verder

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Of je nu een kampeervakantie onderneemt in een tent, caravan of camper, er zijn enkele essentiële zaken die je niet mag vergeten om je vakantie soepel en plezierig te laten verlopen. Hier zijn enkele belangrijke dingen die zeker niet mogen ontbreken.

Lees verder

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder