Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Kroatië
Hvar©Puuropreis

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.


Kroatië heeft een kustlijn van zo’n 1800 kilometer en bijna 1200 eilanden en eilandjes. Een vakantie per boot is dan ook dé ultieme manier om het land te ontdekken. En ook nog eens heel erg veilig: je huurt een boot of schip en hebt je eigen accommodatie, reist uitsluitend met je eigen gezelschap (gezin, familie of vrienden), hoeft niet te verblijven in drukke hotels en kunt aanmeren op idyllische plekken, die, naar keuze, ver weg zijn van de massa.

 

Eilandhoppen of one-way trips

Hoe lekker is het om overdag op het water te zijn en ’s avonds aan te meren in een pittoreske haven. De vijf grootste eilanden van Kroatië zijn dan ook bij uitstek geschikt om te eilandhoppen.  Cres ligt in het noordelijke deel van de Kvarner Baai. Het heuvelachtige eiland is 66 km lang met aan de noordkust steile rotsen en in het zuiden en westen kiezelstranden.

Krk

Dit is het op een na grootste eiland in de Adriatische Zee en ligt in de Kvarnerbocht voor de Kroatische kust. Het is niet echt meer een eiland omdat het sinds 1980 met een brug aan het vasteland is verbonden. Het landschap is vooral aan de westkust groen en glooiend en je kunt er aanmeren in een van de vele inhammen en baaien.

Brac

Het eiland ligt in de Adriatische Zee, tegenover Split. Op het eiland ligt de berg Vidova Gora, met een kleine 780 meter de hoogste top van alle eilanden. Het eiland heeft wijngaarden, pijnboombossen en  heel veel inhammen en kiezelstrandjes. In het noorden vind je wat zandstranden.  De grootste plaats op het eiland is Supetar.

Hvar

Dit zonnige eiland heeft de meeste zonne-uren van Kroatië en is bekend vanwege de mooie bergachtige landschappen en wijngaarden. Er zijn mooie stranden en veel lavendel- en kruidenvelden. 

Cres

Dit eilan ligt in het noordelijke deel van de Kvarner Baai. Het heuvelachtige eiland is 66 km lang met aan de noordkust steile rotsen en in het zuiden en westen kiezelstranden. 

Pag

Tussen het Kvarnerkanaal en het Velebitkanaal ligt het eiland Pag. De gelijknamige hoofdstad ligt aan de Baai van Pag. Het eiland is bekend vanwege de zoutwinning en de productie van schapenkaas. Op het eiland zijn duizende schapen. Het beroemde kantwerk staat inmiddels op de immateriële werelderfgoedlijst van de Unesco. Ook op dit eiland kun je aanmeren in een van de vele baaien met stranden.

Tips:

  • Heb je een langere vakantie en wil je meer eilandhoppen neem dan ook nog een van de kleinere eilanden zoals Rab, Otok en Vis in je route op. Leuk weetje: het laatste eilandje was het decor van de film Mamma Mia.
  • Vaar eens naar Losini. Het kleine eiland is bewoond en staat bekend om de vele kleurrijke huizen.

Een andere optie voor een vaarvakantie is one-way vaartocht van Split naar Dubrovnik. Onderweg kom je langs de mooiste stranden en eilanden zoals Brac en Hvar. Stop onderweg is Vis, het eiland dat het verst van het vasteland ligt en waar je geen massatoerisme hebt.

Een schip of boot huren

De beste tijd voor het huren van een motorboot is vanaf april tot midden oktober. Voor een zeilboot is dat tot in de late zomer. Voor eilandhoppen is vertrekken vanuit Zadar een goede optie. Ook kun je een jacht charteren of boot huren vanaf Pula of Sibenik. Eilandhoppen in Kroatië kan nog leuker worden als iemand anders het varen overneemt zodat je lekker achterover kunt leunen, ontspannen en genieten van het prachtige landschap. Dus wil of kun je niet zelf varen, omdat je bijvoorbeeld voor de boot van jouw keuze een vaarbewijs nodig hebt, dan is het charteren van een jacht of boot met schipper een prima optie. Bij een organisatie als Zizoo.com is er keuze uit meer dan 3.000 jachten in Kroatië, met of zonder schipper. Uiteraard worden alle boten grondig schoongemaakt en ontsmet voor er nieuwe gasten aan boord stappen. Dat geeft nog eens extra zekerheid voor een veilige vakantie. Voor meer informatie over Zizoo.com

Ontstressen op en in het water

Na de stressvolle coronaperiode is het nu tijd voor een stressloze vakantie op en in het water. Want het is niet alleen maar varen: er is ook tijd voor andere activiteiten als snorkelen, duiken, paddleboarding en zelfs yogasessies. Onderweg geniet je van het uitzicht op kliffen of eilanden en wordt je waarschijnlijk ook nog verrast door tuimelende dolfijnen. En voor wat afwisseling kun je aanmeren in een van de vele haventjes en mooie wandelingen maken of de locale cultuur opsnuiven. De beste aanvlieghavens voor je vaarvakantie in Kroatië zijn Dubrovnik, Split, Zadar en Zagreb. In deze laatste stad vindt je overigens een het boeiende Museum of Broken Relationships. Een bijzondere start of afsluiting van je vakantie.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder