De leukste weetjes over Turkije

2.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Rotsgraven Dalyan

Zand, strand, blauwe zee, maar ook prachtige natuur in de binnenlanden en bijzondere cultuurschatten. Turkije is zo gevarieerd dat je er voor elke soort vakantie terecht kunt. We hebben een aantal bijzondere weetjes over Turkije voor je verzameld.

 

Een stad op twee continenten

Zeg Istanbul en iedereen kent de ‘Grand Bazaar’. Dat is niet voor niets. Het is de grootste en oudste overdekte markt ter wereld met meer dan 60 straten en ruim 4000 winkels en winkeltjes. Een ander feit over Istanbul is dat de stad op twee continenten ligt, gescheiden door de Bosporus. Wandel van Europa naar Azië én weer terug. Dat kan in geen enkele andere hoofdstad.

Daar langs de kust

De Turkse kust dan wel te verstaan. Die een totale kustlijn van ruim 1500 kilometer heeft. Ontdek in het zuidwesten de Lycische Kust, die ook bekend is onder de naam Zuid-Egeïsche kust. Volgens kenners een van de mooiste kustgebieden van het land met Marmaris als bekendste badplaats en de romantische Blue Lagoon bijÖlüdeniz.Maar ook de Turkse Rivièra aan de Middellandse Zee doet het goed. Bekende badplaats hier zijn Antalya en Alanya. Aan de westkust van Turkije vind je de regio Izmir met bekende plaatsen als Bodrum en Kusadasi.

Tulpen uit… Turkije

Het is bij veel mensen wel bekend: oorspronkelijk komen de tulpen niet uit Amsterdam, en niet uit Nederland, maar uit het vroegere Ottomaanse Rijk (het huidige Turkije) In de 16e eeuw vonden ze via de Nederlandse geleerde Carolus Clusius hun weg naar Nederland.Hij importeerde de bloemen om een hortus aan te leggen voor de universiteit van Leiden.

Oude ondergrondse spoorweg

De Tünel is de op een na oudste ondergrondse metro ter wereld. Het is ook een korte lijn: maar 573 meter. De Tünel verbindt direct en zonder tussenstop de wijken Karaköv en Beyoğlu en werdgeopend op 17 januari 1875. De Londense metro was eerder (1863) en de eerste ondergrondse metro met meerdere stations was de metro van Boedapest (1896).

Cultuur en schildpadden

b_350_233_16777215_00_images_stories_Turkije_schildpaddenstrand.jpgHet Iztuzu-strand bij Dalyan aan de Lycische kust is dé plek waar de Caretta Caretta schildpad haar eieren legt. En de nieuwe generatie komt elk jaar op dezelfde plek weer aan land om de cyclus te herhalen. Bij Dalyan bevinden zich ook de Lycische rotsgraven. Cultuur snuiven? Dan moet je in Fethiye zijn. Lees alles over de legendes langs de Egeïsche kust.

Wat eten we vandaag

Het is bijna een nationaal gerecht: linzensoep. Er zijn ontelbare recepten en iedere kok heeft wel zijn eigen ‘geheime’ ingrediënt om de soep nét iets anders te maken.  Houd je van zoet? Dan mag de baklava niet ontbreken.

Twee van de zeven wereldwonderen

In Turkije staan maar liefst twee van de zeven klassieke wereldwonderen: De tempel van Artemis in Efeze het Mausoleum van Halicarnassus in Bodrum. 
De tempel van Artemis staat in de geschiedenisboeken als het grootste tempelgebouw van de Oudheid. Er wordt in diverse geschriften zelfs gesproken van 8000 m2. De tempel, die gebouwd werd rond 550 voor Christus, was gewijd aan Artemis, de godin van de jacht en de maan. Door brand en verwoesting ging de tempel verloren en de opkomst van het Christendom was de reden dat mensen uit Efeze vertrokken en de stad uitgestorven raakte en bedolven onder puin . In de 19e eeuw werd de stad opgegraven en werden ook de funderingen van de tempel van Artemis blootgelegd. De meeste artefacten zijn naar Londen verscheept.
Het Mausoleum van Halicarnassus was de graftombe van de satraap (gouverneur) van Carië van 377 tot 353 v. Chr. Het woord "mausoleum" voor praalgraf is afgeleid van de naam Maussollos.
De zeven  klassieke wereldwonderen zijn de Piramide van Cheops; de Kolossuss van Rhodos; de Hangende tuinen van Babylon; het Mausoleum van Halicarnassus in Bodrum; de Pharos van Alexandrië; het beeld van Zeus in Olympia en de Tempel van Artemis in Efeze.

Visa voor Turkije

Om een van die wereldwonderen in Turkije te kunnen bewonderen heb je wel een visum nodig. Dat kan een visum zijn in de vorm van een paspoortsticker die je op moet halen bij het Turkse consulaat, of een e-visum dat gemakkelijk online aan te vragen is. Welke variant je nodig hebt is afhankelijk, maar je moet altijd een visum aanvragen omdat Nederland en België geen verdrag hebben afgesloten met Turkije.

e-Visum Turkije

Om in aanmerking te komen voor een e-visum moet je wel aan een paar voorwaarden voldoen: een Nederlands of Belgisch paspoort of identiteitsbewijs hebben die nog 150 dagen geldig zijn na aankomst in Turkije.  Het reisdoel moet toeristisch of zakelijk zijn. Toeristisch is onder andere een vakantie of een bezoek aan familie en vrienden. Zakelijk kan het zijn een bezoek aan klanten, leveranciers of het bezoeken van congressen. 

Kom je met een cruiseschip in Turkije en ben je korter dan 72 uur aan wal dan heb je geen visum nodig. Dat geldt ook als je alleen een overstap maakt op een Turks vliegveld.

Check hier alle voorwaarden voor het e-visum voor Turkije en vraag het gelijk aan.

Paspoortsticker-visum Turkije

Het aanvragen van een paspoortsticker duurt langer en is duurder.  Vraag dit visum aan als je langer wilt blijven dan de toegestane geldigheidsduur voor een e-visum, of niet voldoet aan de eisen voor zo’n online visum.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder