De leukste weetjes over Turkije
Zand, strand, blauwe zee, maar ook prachtige natuur in de binnenlanden en bijzondere cultuurschatten. Turkije is zo gevarieerd dat je er voor elke soort vakantie terecht kunt. We hebben een aantal bijzondere weetjes over Turkije voor je verzameld.
Een stad op twee continenten
Zeg Istanbul en iedereen kent de ‘Grand Bazaar’. Dat is niet voor niets. Het is de grootste en oudste overdekte markt ter wereld met meer dan 60 straten en ruim 4000 winkels en winkeltjes. Een ander feit over Istanbul is dat de stad op twee continenten ligt, gescheiden door de Bosporus. Wandel van Europa naar Azië én weer terug. Dat kan in geen enkele andere hoofdstad.
Daar langs de kust
De Turkse kust dan wel te verstaan. Die een totale kustlijn van ruim 1500 kilometer heeft. Ontdek in het zuidwesten de Lycische Kust, die ook bekend is onder de naam Zuid-Egeïsche kust. Volgens kenners een van de mooiste kustgebieden van het land met Marmaris als bekendste badplaats en de romantische Blue Lagoon bijÖlüdeniz.Maar ook de Turkse Rivièra aan de Middellandse Zee doet het goed. Bekende badplaats hier zijn Antalya en Alanya. Aan de westkust van Turkije vind je de regio Izmir met bekende plaatsen als Bodrum en Kusadasi.
Tulpen uit… Turkije
Het is bij veel mensen wel bekend: oorspronkelijk komen de tulpen niet uit Amsterdam, en niet uit Nederland, maar uit het vroegere Ottomaanse Rijk (het huidige Turkije) In de 16e eeuw vonden ze via de Nederlandse geleerde Carolus Clusius hun weg naar Nederland.Hij importeerde de bloemen om een hortus aan te leggen voor de universiteit van Leiden.
Oude ondergrondse spoorweg
De Tünel is de op een na oudste ondergrondse metro ter wereld. Het is ook een korte lijn: maar 573 meter. De Tünel verbindt direct en zonder tussenstop de wijken Karaköv en Beyoğlu en werdgeopend op 17 januari 1875. De Londense metro was eerder (1863) en de eerste ondergrondse metro met meerdere stations was de metro van Boedapest (1896).
Cultuur en schildpadden
Het Iztuzu-strand bij Dalyan aan de Lycische kust is dé plek waar de Caretta Caretta schildpad haar eieren legt. En de nieuwe generatie komt elk jaar op dezelfde plek weer aan land om de cyclus te herhalen. Bij Dalyan bevinden zich ook de Lycische rotsgraven. Cultuur snuiven? Dan moet je in Fethiye zijn. Lees alles over de legendes langs de Egeïsche kust.
Wat eten we vandaag
Het is bijna een nationaal gerecht: linzensoep. Er zijn ontelbare recepten en iedere kok heeft wel zijn eigen ‘geheime’ ingrediënt om de soep nét iets anders te maken. Houd je van zoet? Dan mag de baklava niet ontbreken.
Twee van de zeven wereldwonderen
In Turkije staan maar liefst twee van de zeven klassieke wereldwonderen: De tempel van Artemis in Efeze het Mausoleum van Halicarnassus in Bodrum.
De tempel van Artemis staat in de geschiedenisboeken als het grootste tempelgebouw van de Oudheid. Er wordt in diverse geschriften zelfs gesproken van 8000 m2. De tempel, die gebouwd werd rond 550 voor Christus, was gewijd aan Artemis, de godin van de jacht en de maan. Door brand en verwoesting ging de tempel verloren en de opkomst van het Christendom was de reden dat mensen uit Efeze vertrokken en de stad uitgestorven raakte en bedolven onder puin . In de 19e eeuw werd de stad opgegraven en werden ook de funderingen van de tempel van Artemis blootgelegd. De meeste artefacten zijn naar Londen verscheept.
Het Mausoleum van Halicarnassus was de graftombe van de satraap (gouverneur) van Carië van 377 tot 353 v. Chr. Het woord "mausoleum" voor praalgraf is afgeleid van de naam Maussollos.
De zeven klassieke wereldwonderen zijn de Piramide van Cheops; de Kolossuss van Rhodos; de Hangende tuinen van Babylon; het Mausoleum van Halicarnassus in Bodrum; de Pharos van Alexandrië; het beeld van Zeus in Olympia en de Tempel van Artemis in Efeze.
Visa voor Turkije
Om een van die wereldwonderen in Turkije te kunnen bewonderen heb je wel een visum nodig. Dat kan een visum zijn in de vorm van een paspoortsticker die je op moet halen bij het Turkse consulaat, of een e-visum dat gemakkelijk online aan te vragen is. Welke variant je nodig hebt is afhankelijk, maar je moet altijd een visum aanvragen omdat Nederland en België geen verdrag hebben afgesloten met Turkije.
e-Visum Turkije
Om in aanmerking te komen voor een e-visum moet je wel aan een paar voorwaarden voldoen: een Nederlands of Belgisch paspoort of identiteitsbewijs hebben die nog 150 dagen geldig zijn na aankomst in Turkije. Het reisdoel moet toeristisch of zakelijk zijn. Toeristisch is onder andere een vakantie of een bezoek aan familie en vrienden. Zakelijk kan het zijn een bezoek aan klanten, leveranciers of het bezoeken van congressen.
Kom je met een cruiseschip in Turkije en ben je korter dan 72 uur aan wal dan heb je geen visum nodig. Dat geldt ook als je alleen een overstap maakt op een Turks vliegveld.
Check hier alle voorwaarden voor het e-visum voor Turkije en vraag het gelijk aan.
Paspoortsticker-visum Turkije
Het aanvragen van een paspoortsticker duurt langer en is duurder. Vraag dit visum aan als je langer wilt blijven dan de toegestane geldigheidsduur voor een e-visum, of niet voldoet aan de eisen voor zo’n online visum.