Legendes langs de Egeïsche kust

2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Turkije, Dalyab

Tijdens onze reportage naar de Turkse Egeïsche kust ontdekken we tussen de havensteden Marmaris en Fethiye de mooiste schatten en de meest boeiende verhalen. Van de legende van Ölüdeniz tot de burcht van Marmaris, elke steen, en elke rots lijkt in dit deel van Turkije wel iets te vertellen te hebben.

 

 

 

Over de liefde en Ölüdeniz

Blue Lagoon Turkije
Blue Lagoon
Het verhaal gaat over de liefde, die een van de zonen van een oude kapitein opvatte voor de plaatselijke schoonheid Belcekiz. Elke keer dat de zoon drinkwater kwam halen bedreef het verliefde stel de liefde voor hij weer terugkeerde naar het schip. Op een dag, toen het schip van de vader dichtbij de baai was, stak er een storm op. De zoon vertelde dat ze in de baai konden schuilen omdat het water als een meer zo rustig was. De vader geloofde hem niet en dacht dat zijn zoon een smoes verzon om zijn geliefde te ontmoeten. Hij weigerde de baai in te varen en door de hoge golven sloeg het schip bijna op de rotsen. De oude kapitein joeg uiteindelijk zijn zoon het water in omdat hij maar bleef herhalen dat het schip de baai in moest varen. Toen het schip toch in de extreem stille baai uitkwam begreep de kapitein dat zijn zoon de waarheid had gesproken. Belcekiz was overmand door verdriet over de dood van haar geliefde en sprong van de rotsen, die vervolgens haar naam kregen. De zee kreeg na de dood van de zoon de naam 'zee der doden', ofwel ' Ölüdeniz'.

 

Fethi Bey waakt over Fethiye

Standbeeld Fethi
Standbeeld Fethi
Fethiye aan de Egeïsche kust heette oorspronkelijk Telmessos. Na de verovering door de Lycische veldheer Perikles werd het omgedoopt tot Lycië. Vervolgens veroverde de Bizantijnse heerser Annastasius II het gebied en kreeg het de naam Anastasiupolis. In 1424 werd Anastasiupolis verenigd met het Ottomaanse Rijk onder de naam 'Makri', wat zoveel betekend als verre stad en later verbasterd wert tot 'Megri'. In 1934 werd het 'Fethi, ter ere van de 1e Turkse piloot Fethi Bey, die een gezagvoerder van de Turkse luchtmacht was en in 1914 hier was neergestort. Fethi Bey werd uiteindelijk Fethiye genoemd. Een standbeeld van Fethi Bey staat nog altijd aan de haven en waakt als het ware over ‘zijn’ stad.

Kayaköy, een verlaten spookstad

Kayakoy
Kayakoy
In het stadje, met de voormalige naam Levissi, woonden mensen van Griekse afkomst. Zij leefden in vrede en broederschap met vijf Turkse dorpen. Echter, in 1922 werd een bevolkingsruil ondertekend tussen de Griekse en Turske overheid. De 3500 Griekse inwoners van Kayaköy erden uitgewisseld met de Turkse populatie uit westelijkThracië. Beide bevolkingsgroepen voelden zich ontheemd in hun nieuwe land en de Turken weigerden de door de Grieken achtergelaten huizen te betrekken. Nog steeds staan de woningen fier overeind tegen de berghelling van de Kara Dagi, zwarte Berg. De gebeurtenis van 1922 is de geschiedenis ingegaan als een 'schande voor de mensheid'.

Istuzu, huis van de schildpadden

Schildpaddenstrand
Schildpaddenstrand
In de jaren 80 was het strand van Istuzu het strijdtoneel tussen toeristenindustrie en milieubeschermers. Deze laatste groep wist het voor elkaar te krijgen dat het strand beschermd gebied werd en dat de bouw van een groot hotel verboden werd. Het ongerepte strand en haar achterland kregen in 1988 een beschermde status. Hoewel het strand in het broedseizoen slechts beperkt toegankelijk is krijgen de dieren toch te weinig rust door de vele bootjes die het hele jaar door in het gebied af en aan varen.

 

De burcht van Marmaris

Burcht Marmaris
Burcht Marmaris
De geschiedenis van Marmaris is hoofdzakelijk bepaald door het ervoor gelegen eiland Rhodos, dat zowel in de oudheid als in de middeleeuwen de zetel was van zelfstandige regerende zeemachten. De Johannietterorde (1310-1522) was de laatste, vanuit Rhodos regerende plaatselijke macht. Dit was een doorn in het oog van de Ottomaanse sultan Süleyman I , sinds 1412 heerser over Marmaris. Hij wilde Rhodos veroveren en stelde zijn vestingbouwers voor de keuze: of zijn bouwden binnen 40 dagen de burcht van Marmaris als basis voor de Ottomaanse troepen, of ze werden onthoofd. Arme bouwmeester, want ondanks tijdige oplevering werd hij toch onthoofd omdat hij de vesting te klein had gebouwd zodat een deel van de troepen er niet kon worden ondergebracht. De geschiedenis van de gerestaureerde burcht, de Marmaris Kalesi,wordt verteld in het kleine, in de burcht gevestigde museum. In de zomer vaart er dagelijks een veerdienst van Marmaris aan de Turkse Egeïsche kust naar het Griekse Rhodos.
 

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder