Hotdog: de reis van een broodje worst

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Hotdog
Hotdog kar©Jairubio

Onlangs vierde Kopenhagen het honderdjarig bestaan van de eerste zes hotdogkraampjes (‘pølsevogne’) die in de stad hun rode worsten (‘røde pølser’) verkochten. Ook elders in de wereld heeft de snack voeten aan de grond gekregen en kopen mensen hun hotdog, al dan niet met uien, saus of een broodje, aan de hotdogkraam. Maar waar komt dit zo bekende broodje worst eigenlijk vandaan? Welke reis heeft het gemaakt?

Hotdog in Denemarken

Op dinsdag 18 januari 1921 zagen de eerste Deense hotdogkraampjes in Kopenhagen het daglicht. Al eerder wilde Charles Svendsen Stevns, een Deense kapelaan en ondernemer aan de slag met de verkoop en diende in 1910 de eerste aanvraag bij het gemeentebestuur van Kopenhagen in. Toch zou het nog 10 jaar duren voor de officiële goedkeuring volgde. Niet iedereen was namelijk gediend van een straatbeeld waarin mensen openlijk op straat stonden te eten.  

Via Noorwegen bracht Stevns het concept van Duitsland naar  Denemarken, waar de snack al snel uitgroeide tot cultureel gemeengoed. De eerste karren zagen eruit als grote witte dozen met kenmerkende rode houten wielen. De kraampjes dankten hun succes aan de revolutionaire petroleum branders die de worstjes voor langere tijd warm konden houden. Voor extra smaak stond een pot met mosterd klaar voor de liefhebber.    

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd petroleum schaars en de hotdogverkoper, die inmiddels benoemd werd tot zelfstandige ondernemer, vond een manier om niet alleen de kou buiten te houden, maar ook de worstjes warm te houden. In dichte karren werd steenkool gebrand en al snel werden deze kleine schuilplaatsen omgedoopt tot een term die vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt, ‘café fodkold’ (koude voeten café). Na de Tweede Wereldoorlog stond in Kopenhagen de teller op ruim 500 hotdogkraampjes en verschenen de karren ook in andere delen van het land. Tegenwoordig zijn er in Kopenhagen nog maar 50 over. Over de Deense hotdog gaan gebakken en rauwe uitjes, dungesneden augurken en drie soorten sauzen (ketchup, mosterd en remouladesaus).
Lees hier onze reportage uit Denemarken.

Hotdog in Duitsland

Een van de verhalen over de oorsprong van het broodje worst met mosterd ligt in Frankfurt in het Duitsland van de 15e eeuw. De stad vierde in 1987 het 500-jarig bestaan van de Frankfurter, zoals het worstje ook genoemd wordt. Ook in Duitsland steeg de populariteit snel en zie je in veel steden hotdogkraampjes.Een ander verhaal stelt dat het broodje worst rond 1600 is ontwikkeld door de Coburgse slager Johann Georghehner. Hij nam het gerecht mee naar Frankfurt waardoor de naam van het worstje met de stad verbonden werd. Ook Wenen (Oostenrijk) is in de race voor de naamgeving van de hotdog. De stad claimt met de naam ‘Wiener’ het ontstaan van de hotdog.
Lees hier onze reportages uit Duitsland.

Hotdog in Amerika

De Verenigde Staten staan bekend als hét land van de hotdog. De worst is geïntroduceerd door Duitse immigranten en werd vooral verkocht in New York waar de verkopers mobiele kraampjes inrichten om hun snacks warm aan de man te kunnen brengen. Ook over de naam hotdog’ doen verschillende verhalen de rondte.

Het ene verhaal vertelt dat ze destijds de naam ‘Dachshund’ kregen omdat het worstje wel iets weg had van dit hondenras met korte pootjes en een lang lijf. In het Engels werd Dachshund al snel vertaald in hotdog. Het andere verhaal vertelt van een cartoon van Tad Dorgan. De cartoonist hoorde in 1891 verkopers roepen op straat: ‘Get your dachshund sausages while they’re hot’. Hij kreeg daardoor de inspiratie om een cartoon te maken van blaffende worstjes tussen een broodje. Omdat hij het woord ‘Dachshund’ alleen maar hoorde en niet kon spellen en schreef hij er ‘hotdog’ boven.
Lees hier onze reportages uit Amerika

Worst of vegetarische variant

Uiteindelijk wordt overal een 'eigen' versie van het broodje worst verkocht. Met of zonder zuurkool, mosterd of andere saus. Tegenwoordig zijn er ook vegetarische varianten van de hotdog verkrijgbaar.

Vraag: waar heb jij de lekkerste hotdog gegeten? Al dan niet de vegavariant.

Reis, als het weer kan, naar Denemarken, Duitsland of de VS

Eet een hotdog in Denemarken. Boek je kampeervakantie bij ACSI Kampeerreizen

Smul van de hotdog in Duitsland. Reis door Duitsland en zoek de mooiste aanbiedingen bij Reischecker

Ontdek de hotdogvarianten in de Verenigde Staten en trek het land door met een camper. Huur er een bij Camptoo of World Wide Campers

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder