7 x over eten en drinken in de VS

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Fruit
Fruit
On the road door de VS komen we leuke, bijzondere, opvallende of juist heel gewone dingen tegen. Waar je niet bij stilstaat, omdat het heel gewoon is om dagelijks te doen, is eten en drinken. Maar hoe ‘gewoon’ dat ook is,  deze 7  tips of weetjes over eten en drinken willen we graag met je delen.

 

 

 

Koffie en WiFi

Starbucks
Starbucks
In 1971 opende in Seattle de allereerste vestiging van Starbucks haar deuren. Het was een uniek concept: een locatie waar je rustig je koffie kon drinken, of, als dat beter uitkwam, een beker koffie van het eigen merk kon meenemen. Anno 2013 zijn er ongeveer 11.000 vestigingen in de VS en komen er nog steeds locaties bij. Ook buiten Amerika is Starbucks een begrip. Het koffiemerk Starbucks wordt ook inmiddels verkocht in supermarkten en levensmiddelenwinkels. Naast koffie kun je er gratis internetten, en daar wordt vaak gebruik van gemaakt. Niet alleen door toeristen die ‘even online’ willen, maar ook door locals die met de laptop of tablet onder de arm Starbucks binnenkomen voor een koffie, een muffin en Wifi.

Blij glutenvrij

Met een glutenvrij dieet kun je je in Amerika over het algemeen prima redden. In de grotere plaatsen serveren veel restaurants (en dan heb ik het niet over de fastfoodketens) ook glutenvrije gerechten. In ieder geval weet het personeel waar je het over hebt als je zegt ‘glutenfree’ te willen eten. In Nederland maak ik dat helaas vaak anders mee. Daar hebben veel mensen feen idee wat het inhoudt. Of ik kaas mag en melk? En, de grappigste reactie tot nu toe:  ‘U mag geen groenten? Nou, dan neemt u de sla toch niet”. En nee, ze had me niet verkeerd verstaan. In de VS hebben de meeste supermarkten glutenvrij brood in de vriezer en sommige ketens als Walmart en Wholefoods hebben een redelijke tot ruime keus glutenvrije producten. En trek in een muffin? Ook dat is geen probleem. Zelfs in een klein stadje als Park City kon ik in een bakkerij een lekkere glutenvrije muffin krijgen.


Top Mexicaan

In Salt Lake City zaten we op een camping net buiten het centrum van de stad. We kwamen laat aan en hadden geen zin meer om te koken. In de buurt van de camping was helaas niet zoveel eetbaars te vinden. Naarmate we wat meer richting stad liepen popten eettentjes als PizzaHut, Mc Donalds en Wendy's op.  We zijn sowieso geen fastfood liefhebbers, maar met mijn glutenvrij en voor ons allebei vleesloze dieet is een fastfoodketen geen eerste keus. We besloten net ons geluk te beproeven bij een afhaalmexicaan toen we zagen dat aan de overkant van de weg een grote groep mensen op de stoep stond. Nieuwsgierig als we waren staken we over en zagen dat het een restaurant met de naam Red Iguana was. Niet alleen dat, het restaurant bleek ook nog eens te zijn verkozen tot 'het beste Mexicaanse restaurant van Amerika.'  Nadat we, 30 minuten na aanmelding, naar binnen mochten waren we blij dat we bij toeval op dit restaurant gestuit waren: wat een keus in vegetarische en glutenvrije gerechten. En inderdaad, het predikaat beste Mexicaans restaurant blijkt absoluut verdiend.

Mee in een doosje

Zijn de porties in een restaurant in Nederland nog wel eens ‘net aan’, in veel restaurants in de VS zijn ze behoorlijk aan de maat. En is er dan fijner om, zeker als de maaltijd lekker was, de restanten (soms wel de helft) mee te kunnen nemen in een doosje. In Nederland kijkt het bedienend personeel je vreemd aan als je om een doos vraagt om je eten in te doen, hier vragen ze aan je of je je eten wilt  ‘boxen’. Sterker nog, het zou zelfs een beetje raar zijn om het te laten liggen. Dan moet het immers weggegooid worden en dat is verspilling.  Zo hadden wij bij de Red Iguana allebei een voorgerecht besteld. Dat bleek al een hele maaltijd te zijn dus dat we de helft van onze hoofdmaaltijd meekregen in een doosje was mmmmm voor de volgende dag.

Kaas en vet

kaas
kaas
Plakjes, plakjes en nog eens plakjes kaas en vooral veel ‘kaasproducten’.  Er is wel ‘echte’ kaas, maar die is behoorlijk aan de prijs. Een pakje Zwitserse kaas bijvoorbeeld kost al snel 4 dollar voor 8 plakjes. De kaasproducten lijken op kaas, maar zijn samengesteld uit andere voedingsmiddelen en daardoor iets goedkoper. Het blok ‘jonge Goudse’ kun je hier wel vergeten.
En dan die vetfobie die hier lijkt te heersen. Je zou het niet zeggen, als je de gezette Amerikanen ziet, maar bijna alle produkten die je hier koopt zijn mager, vetarm of vetloos. Het is bijna onmogelijk om ‘volle yoghurt’ te kopen en zelfs bij het bestellen van een ‘latte’ krijg je al de vraag of je magere of halfvolle melk wilt. Op elke verpakking staat hoeveel vet er in zit, of juist niet. Het is bijna hilarisch om te lezen dat je slank wordt door het eten van low-fat yoghurt. Want er mag dan wel geen vet in zitten, suiker is bijna overal aan toegevoegd. 

Eten met uitzicht

Amerikanen houden van picknicken. Dat doen ze graag en als het even kan al op het moment dat wij rillend van de kou in onze warme camper zitten. Muts op, dikke jas aan, buiten eten zul je. Uit elke auto komt wel een koelbox met eten. En dan blijft het niet bij broodjes, want picknickplaatsen hebben allemaal een barbecue, en die wordt gebruikt.  Ook camnpingplekken hebben allemaal een eigen bbq. En geef ze eens ongelijk. Want wat is er leuker dan na een mooie dag in een nationaal of statepark om lekker te eten terwijl je van het uitzicht geniet. Wij ontdekten het zelf toen we in Arches waren. Een pizza in de oven, een glaasje erbij en kijken hoe de ondergaande zon de rotsen in een rode gloed kleurt…Ja, met muts op en dikke jas aan. Dat dan weer wel.

Kopen met korting

Vrijwel elke supermarkt en winkelketen heeft klantenkaarten die je zonder probleem kunt krijgen aan de kassa. Soms moet je een telefoonnummer invullen. Elk willekeurig nummer volstaat. Neem ze. Je korting gaat direct in en dat scheelt je behoorlijk wat dollars!  

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Alles wat je wilt weten over de sauna

Alles wat je wilt weten over de sauna

Naar de sauna gaan iets uit onze tijd? Nee hoor, het idee van een sauna is al zo oud als de steentijd. De Romeinen hadden hele badsessies in de thermen en de indianen in Noord-Amerika ontdeden zich van stof en vuil in de tipi. Natuurlijk zagen de sauna’s er toen wel iets anders uit: men nam de zweetbaden in een met gloeiende stenen verhitte tent of hut. Het principe van de sauna is echter nog precies hetzelfde: het verhitten van het lichaam en dat vervolgens afkoelen met koud water. Een sauna is simpelweg een vorm van baden.

Lees verder

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht is dé ultieme manier om in een dag de wereld rond te gaan. Vind de meest bijzondere en mooiste onontdekte bestemmingen van over de hele wereld, ontdek nieuwe culturen, smaken en avonturen en laat je informeren over de nieuwste reistrends. En… doe mee aan onze prijsvraag waarmee je twee entreekaarten kunt winnen zodat je de Vakantiebeurs gratis kunt bezoeken!

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben je in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is 'futloos' met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. Veel mensen hebben last van de kou en negatieve gevoelens die de winterdip kunnen versterken.

Lees verder

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

Australië, het land van eindeloze stranden, indrukwekkende steden en een unieke flora en fauna. Een rondreis Australië is een droom voor veel mensen. Het continent is zo groot en gevarieerd dat je er gemakkelijk maanden kunt rondreizen zonder je te vervelen. Van het bruisende Sydney tot de stille outback, van het Great Barrier Reef tot de regenwouden van Queensland. Je kunt er surfen, duiken, hiken en kangoeroes in het wild zien.

Lees verder

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder