Tunesië leeft tussen oud en nieuw

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Toeristen in TunisTwee jaar na de ultieme daad van Mohammed Bouazizi, de Tunesische straatverkoper die met zijn zelfverbranding de Jasmijnrevolutie in zijn land ontketende, krijgt het nieuwe Tunesië langzaamaan vorm. De verdreven oud-president Ben Ali is door een militaire rechtbank bij verstek tot levenslang veroordeeld, de bevolking mag medio 2013 een nieuwe president en een nieuwe regering kiezen. Puur op reis toog opnieuw naar het noorden van Afrika en trof een land aan dat smacht naar verse toeristenstromen.

 

Militairen

De Place de la Kasbah, in het hart van de hoofdstad, ligt erbij alsof er niets is veranderd. Voor het stadhuis van Tunis wappert de nationale tweekleur, aan de voet van het nationaal monument voetballen kinderen, een jong Aziatisch stel legt het beeld vast voor thuis. Alleen de bussen met agenten hebben we niet eerder op het plein gezien, voorbereid op volksprotesten die zomaar uit het niets kunnen ontstaan. Even verderop, rond enkele ministeries, een vergelijkbaar tafereel; al beelden hier militairen, tanks en prikkeldraad de huidige werkelijkheid van Tunesië uit. De weinige toeristen bekijken de situatie gelaten. Ze hebben meer oog voor het gewone leven op straat, voor de witgepleisterde gebouwen en minaretten, voor de Souk El-Bey, voor de vele drank- en eettentjes.

Portretten

En toch is er iets fundamenteels veranderd, niet alleen in de hoofdstad, ook in alle andere dorpen en steden. Nergens in het straatbeeld is meer het enorme portret van Zine El Abidine Ben Ali te zien; nergens vind je nog straatnamen met verwijzingen naar 7 november 1987, de dag dat hij het gezag van president Habib Bourguiba omverwierp. De beeltenissen zijn weg, op de straatnaambordjes staat nu de datum 14 januari 2011, de eerste dag van de revolutie.

Je kunt het zien als de nieuwe weg die Tunesië is ingeslagen. Een weg om bijvoorbeeld weer uit te groeien tot een toeristische topbestemming voor Europeanen. Ook de Nederlander moet nog een slag maken, want de score uit 2010 (75.000 toeristen) blijft ook dit jaar buiten bereik. Aan het land kan het eigenlijk niet liggen: de toeristische mogelijkheden zijn in zomer en winter schier eindeloos, het klimaat aanlokkelijk en het prijsniveau aantrekkelijk, zo hebben we ervaren in Tunis, Sidi Bou Said, Yasmine Hammamet, Sousse en Monastir. Tunesië is gewoonweg een bijzondere bestemming in Noord-Afrika, en dat niet alleen door Mohammed Bouazizi.

Man in souk van TunisAanduiding in TunisMannen met waterpijp in TunisPlein in TunisVrouw in Tunis

 

 

 

 

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Veel hotels hebben wellnessvoorzieningen zoals een publieke sauna, een whirlpool, bubbelbad of stoombad. Maar hoe lekker is het om je kamer niet uit te hoeven en toch te genieten van een ontspannende privé-wellnesservaring.

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. En zeker nu in coronatijd hebben nog meer mensen last van negatieve gevoelens die de winterdip versterken.

Lees verder

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Echt even alles kunnen loslaten, of populairder gezegd, lekker de boel de boel laten. En dan is het natuurlijk extra prettig als jouw vakantieverblijf van alle gemakken is voorzien. Gewoon, relaxen in alle luxe, zoals in het privézwembad in de voortuin. Wow!

Lees verder

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

Steden hebben nog altijd een bijzondere aantrekkingskracht op reizigers. Voor een romantisch weekendje weg, enkele dagen shoppen of een langere ontdekkingsreis langs cultuur en architectuur. Puur op reis doet 17 suggesties voor Europese stedentrips. Naar bekende en minder bekende steden, naar de hoofdsteden van wijn en smaak, en naar enkele echte hoofdsteden. Ze zijn allemaal per vliegtuig, en sommige ook per trein, te bereiken.

Lees verder

Sneek ontdekken per boot

Sneek ontdekken per boot

Zeg Friesland en je denkt meteen aan water en waterrecreatie. Zeg Sneek en je denkt meteen aan de Sneekweek en het Sneekermeer. Logisch toch om Sneek te ontdekken vanaf het water. En daarvoor hoef je niet eens een fanatiek watersporter te zijn of een eigen boot te hebben!

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Het noorderlicht met eigen ogen zien. Bij veel mensen staat het op hun verlanglijstje. En met het opheffen van de reisbeperkingen is een reis naar het noorderlicht ook weer mogelijk. Maar wat zijn nu de mooiste of beste plekken om dit fenomeen te kunnen zien?

Lees verder