Tunesië leeft tussen oud en nieuw

2.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Toeristen in TunisTwee jaar na de ultieme daad van Mohammed Bouazizi, de Tunesische straatverkoper die met zijn zelfverbranding de Jasmijnrevolutie in zijn land ontketende, krijgt het nieuwe Tunesië langzaamaan vorm. De verdreven oud-president Ben Ali is door een militaire rechtbank bij verstek tot levenslang veroordeeld, de bevolking mag medio 2013 een nieuwe president en een nieuwe regering kiezen. Puur op reis toog opnieuw naar het noorden van Afrika en trof een land aan dat smacht naar verse toeristenstromen.

 

Militairen

De Place de la Kasbah, in het hart van de hoofdstad, ligt erbij alsof er niets is veranderd. Voor het stadhuis van Tunis wappert de nationale tweekleur, aan de voet van het nationaal monument voetballen kinderen, een jong Aziatisch stel legt het beeld vast voor thuis. Alleen de bussen met agenten hebben we niet eerder op het plein gezien, voorbereid op volksprotesten die zomaar uit het niets kunnen ontstaan. Even verderop, rond enkele ministeries, een vergelijkbaar tafereel; al beelden hier militairen, tanks en prikkeldraad de huidige werkelijkheid van Tunesië uit. De weinige toeristen bekijken de situatie gelaten. Ze hebben meer oog voor het gewone leven op straat, voor de witgepleisterde gebouwen en minaretten, voor de Souk El-Bey, voor de vele drank- en eettentjes.

Portretten

En toch is er iets fundamenteels veranderd, niet alleen in de hoofdstad, ook in alle andere dorpen en steden. Nergens in het straatbeeld is meer het enorme portret van Zine El Abidine Ben Ali te zien; nergens vind je nog straatnamen met verwijzingen naar 7 november 1987, de dag dat hij het gezag van president Habib Bourguiba omverwierp. De beeltenissen zijn weg, op de straatnaambordjes staat nu de datum 14 januari 2011, de eerste dag van de revolutie.

Je kunt het zien als de nieuwe weg die Tunesië is ingeslagen. Een weg om bijvoorbeeld weer uit te groeien tot een toeristische topbestemming voor Europeanen. Ook de Nederlander moet nog een slag maken, want de score uit 2010 (75.000 toeristen) blijft ook dit jaar buiten bereik. Aan het land kan het eigenlijk niet liggen: de toeristische mogelijkheden zijn in zomer en winter schier eindeloos, het klimaat aanlokkelijk en het prijsniveau aantrekkelijk, zo hebben we ervaren in Tunis, Sidi Bou Said, Yasmine Hammamet, Sousse en Monastir. Tunesië is gewoonweg een bijzondere bestemming in Noord-Afrika, en dat niet alleen door Mohammed Bouazizi.

Man in souk van TunisAanduiding in TunisMannen met waterpijp in TunisPlein in TunisVrouw in Tunis

 

 

 

 

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder