Tunesië leeft tussen oud en nieuw

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Toeristen in TunisTwee jaar na de ultieme daad van Mohammed Bouazizi, de Tunesische straatverkoper die met zijn zelfverbranding de Jasmijnrevolutie in zijn land ontketende, krijgt het nieuwe Tunesië langzaamaan vorm. De verdreven oud-president Ben Ali is door een militaire rechtbank bij verstek tot levenslang veroordeeld, de bevolking mag medio 2013 een nieuwe president en een nieuwe regering kiezen. Puur op reis toog opnieuw naar het noorden van Afrika en trof een land aan dat smacht naar verse toeristenstromen.

 

Militairen

De Place de la Kasbah, in het hart van de hoofdstad, ligt erbij alsof er niets is veranderd. Voor het stadhuis van Tunis wappert de nationale tweekleur, aan de voet van het nationaal monument voetballen kinderen, een jong Aziatisch stel legt het beeld vast voor thuis. Alleen de bussen met agenten hebben we niet eerder op het plein gezien, voorbereid op volksprotesten die zomaar uit het niets kunnen ontstaan. Even verderop, rond enkele ministeries, een vergelijkbaar tafereel; al beelden hier militairen, tanks en prikkeldraad de huidige werkelijkheid van Tunesië uit. De weinige toeristen bekijken de situatie gelaten. Ze hebben meer oog voor het gewone leven op straat, voor de witgepleisterde gebouwen en minaretten, voor de Souk El-Bey, voor de vele drank- en eettentjes.

Portretten

En toch is er iets fundamenteels veranderd, niet alleen in de hoofdstad, ook in alle andere dorpen en steden. Nergens in het straatbeeld is meer het enorme portret van Zine El Abidine Ben Ali te zien; nergens vind je nog straatnamen met verwijzingen naar 7 november 1987, de dag dat hij het gezag van president Habib Bourguiba omverwierp. De beeltenissen zijn weg, op de straatnaambordjes staat nu de datum 14 januari 2011, de eerste dag van de revolutie.

Je kunt het zien als de nieuwe weg die Tunesië is ingeslagen. Een weg om bijvoorbeeld weer uit te groeien tot een toeristische topbestemming voor Europeanen. Ook de Nederlander moet nog een slag maken, want de score uit 2010 (75.000 toeristen) blijft ook dit jaar buiten bereik. Aan het land kan het eigenlijk niet liggen: de toeristische mogelijkheden zijn in zomer en winter schier eindeloos, het klimaat aanlokkelijk en het prijsniveau aantrekkelijk, zo hebben we ervaren in Tunis, Sidi Bou Said, Yasmine Hammamet, Sousse en Monastir. Tunesië is gewoonweg een bijzondere bestemming in Noord-Afrika, en dat niet alleen door Mohammed Bouazizi.

Man in souk van TunisAanduiding in TunisMannen met waterpijp in TunisPlein in TunisVrouw in Tunis

 

 

 

 

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Door de Covid-19 (corona)uitbraak kunnen we – voorlopig – alleen nog virtueel reizen. Er zijn inmiddels veel filmpjes die je vanaf de bank meenemen op reis. Leuk! Maar je proeft en ruikt het niet. Dat kan wel als je in je eigen keuken een van de nationale gerechten van een land maakt. Vanaf je eigen eettafel uit eten in Europa. Heb je aanvullingen voor onderstaand overzicht, deel die dan vooral in het ‘comments’ blok. Zo krijgen we allemaal nog meer tips voor Europees uit eten thuis.

Lees verder

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Reizen is niet meer mogelijk omdat letterlijk de hele wereld op slot is door de Covid-19 (corona)uitbraak. Ook het openbare leven ligt stil. Evenementen zijn afgelast, scholen, horeca en attracties hebben hun deuren gesloten. Je moet zoveel mogelijk binnenblijven en je onthouden van sociale contacten. Maar wat doe je dan om de tijd te doden?

Lees verder

Van druk, druk, druk naar even niets

Van druk, druk, druk naar even niets

Het is heerlijk om lekker bezig te zijn. Reizen te plannen en te maken. Werken, de dagelijkse dingen te doen. Maar soms wordt het allemaal wat veel omdat er meer op je bordje ligt dan je wilt. Je slaapt steeds slechter, bent overdag geïrriteerd. En nee, het is niet de overgang: je hebt het te druk, druk, druk. Dan is het verstandig om eens een keertje helemaal niets te doen. Echt niets.

Lees verder

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Een VPN gebruiken voor een veilige verbinding tussen je telefoon/laptop en openbaar internet is alleen al om cybercriminaliteit tegen te gaan een goed idee. Maar wist je dat je met een VPN in het buitenland ook Nederlandse televisie en Netflix kunt kijken? Zo hoef je niets meer  te missen als je zin hebt in een filmpje of terugkijken via uitzending gemist.

Lees verder

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

De een vindt vliegen geweldig, voor de ander is het een oncomfortabele manier, tenzij je businessclass vliegt natuurlijk, om van de ene plek naar de andere te komen wanneer dat niet met trein, schip of auto kan. Wat kun je doen om de vlucht net iets prettiger te maken?

Lees verder

De leukste weetjes over Turkije

De leukste weetjes over Turkije

Zand, strand, blauwe zee, maar ook prachtige natuur in de binnenlanden en bijzondere cultuurschatten. Turkije is zo gevarieerd dat je er voor elke soort vakantie terecht kunt. We hebben een aantal bijzondere weetjes over Turkije voor je verzameld.

Lees verder