Zagreb, hoofdstad in de steigers

1.3125 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Zagreb‘Zagreb, de hoofdstad van de republiek Kroatië, zou ook in het Oostenrijk van de 19de eeuw kunnen liggen. Het ademt de sfeer van keizer Franz Joseph’s tijd, alleen de nieuwe buitenwijken zijn geheel in de moderne hoogbouwstijl zoals Joegoslavië overal zijn stadsuitbreidingen bouwt’. Marjorie van der Hoog-Hartog schreef deze woorden in 1980 in de Kosmos-reisgids Joegoslavië, maar de bewering doet 30 jaar later nog altijd opgeld.

 


Wat de schrijfster onmogelijk kon weten, is dat Zagreb zich vandaag de dag – bijna letterlijk – opmaakt om een Europese stad te worden. Kroatië is kandidaat-lidstaat van de Europese Unie, en mocht het lidmaatschap al in 2011 een feit worden dan wil de hoofdstad er klaar voor zijn. Er wordt gebouwd, verbouwd, geschilderd en gepleisterd in de metropool met één miljoen inwoners. Veel monumentale gebouwen, zoals kerken, worden ontsierd door steigers, zelfs een standbeeld in een klein park heeft een houten schutting. Al die tijdelijke constructies versterken het beeld van het allegaartje aan bouwstijlen in de stad. Vanillekleurige huizen met oranje dakpannen en gebouwen met koepels en ornamenten; ze staan in de oude stad Gornji Grad (Bovenstad) broederlijk naast elkaar. Hun silhouetten weerspiegelen in de glazen blokken van de multinationals, die de moderne Donji Grad (Benedenstad) beheersen. Iedereen lijkt zoekende in deze wedloop vol ontwikkelingen; zelfs de jeugd, want ook in de graffiti in de smalle straten valt geen enkele lijn te bespeuren.

Ongekunsteld

Juist dit ongeregelde, dit ongekunstelde maakt de stad extra aantrekkelijk. Op een gegeven moment kijk je niet meer op van botsende bouwstijlen, maar zie je historische hoogtepunten. De Sint Marcuskerk op Markov trg, in het hart van het oude centrum, is zo’n ontdekking. De gekleurde dakpannen vormen het stadswapen van Zagreb en het staatswapen van het oude koninkrijk van Kroatië, Dalmatië en Slavonië. De barokke kerktoren uit de 14de eeuw roept herinneringen aan Oostenrijk op. De bijzondere kerk en de neogotische kathedraal, de zetel van het plaatselijke aartsbisdom, zijn de hoogtepunten van religieuze kunst in de hoofdstad.

Zagreb, hoofdstad in de steigers
Zagreb, hoofdstad in de steigers
Onze wandeling maakt verder één ding duidelijk: Zagreb moet je doen! Musea, restaurants, winkelketens, terrasjes; het is er allemaal in overvloed. Zo is berekend dat de musea en galeries in de stad liefst 3,6 miljoen internationale objecten hebben, nog afgezien van de collecties van kerken en privépersonen. Een aanrader is het Mimara Museum, dat permanent 1500 stukken toont van de prehistorie tot de 20ste eeuw. Er hangen schilderijen van onder anderen Rembrandt, Bosch, Rubens, Caravaggio, Velasquez, Goya, Holbein, Gainsborough, Manet, Renoir en Degas… Een eigentijdse tegenhanger van al dit moois is het Museum of Contemporary Art, met werk van bijvoorbeeld Joseph Beuys.
Bijkomen van al dit moois kan heel lekker in Jarun. De wijk in het zuidwesten is genoemd naar het gelijknamige meer, dat is gevormd door de stroming van de rivier de Sava. Rond het water is een parcours van 6 kilometer waar je kunt fietsen, skaten, joggen en skateboarden. Het gebied kent veel horecavoorzieningen en nachtclubs. Voor de zonliefhebbers: het meer van Jarun heeft zelfs een officieel naaktstrand!

Lees meer over bijzondere bronnen.

 

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

De Jaarbeurs in Utrecht is van 12 tot en met 15 januari 2023 weer het toneel van de Vakantiebeurs. De echte reisliefhebber heeft die data uiteraard al in zijn of haar agenda staan, want voor het eerst sinds 2020 is er weer sprake van een fysiek evenement. In 2021 en 2022 ging de Vakantiebeurs vanwege corona niet door of was er sprake van een online editie.

Lees verder

Win een boek over blijvend geluk

Win een boek over blijvend geluk

Geluk... wat 'Hygge' is voor Denemarken en 'Ikigai' voor Japan, is 'Haengbog' voor Zuid-Korea. En the Korean Wave zal waarschijnlijk niet veel mensen ontgaan zijn; van literatuur, films en keramiek tot restaurantjes en K-pop. Zuid-Korea is het land waar de mensen samen eten, familie belangrijk is, de natuur wordt omarmd en schoonheid een groot goed is.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Wil je graag je eigen fiets meenemen op vakantie met de auto? Dan kun je het beste een fietsendrager aanschaffen en monteren. Met een fietsendrager kun je namelijk alle kanten op. Zeker als je veel met de auto onderweg bent voor langere tijd of voor een vakantie, is een fietsdrager de ideale manier om je fiets mee te nemen. Toch is niet iedere fietsendrager geschikt voor elke fiets of elke auto. Daarom in dit artikel tips om de juiste fietsendrager te kiezen.

Lees verder