Zagreb, hoofdstad in de steigers

1.4285714285714 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Zagreb‘Zagreb, de hoofdstad van de republiek Kroatië, zou ook in het Oostenrijk van de 19de eeuw kunnen liggen. Het ademt de sfeer van keizer Franz Joseph’s tijd, alleen de nieuwe buitenwijken zijn geheel in de moderne hoogbouwstijl zoals Joegoslavië overal zijn stadsuitbreidingen bouwt’. Marjorie van der Hoog-Hartog schreef deze woorden in 1980 in de Kosmos-reisgids Joegoslavië, maar de bewering doet 30 jaar later nog altijd opgeld.

 


Wat de schrijfster onmogelijk kon weten, is dat Zagreb zich vandaag de dag – bijna letterlijk – opmaakt om een Europese stad te worden. Kroatië is kandidaat-lidstaat van de Europese Unie, en mocht het lidmaatschap al in 2011 een feit worden dan wil de hoofdstad er klaar voor zijn. Er wordt gebouwd, verbouwd, geschilderd en gepleisterd in de metropool met één miljoen inwoners. Veel monumentale gebouwen, zoals kerken, worden ontsierd door steigers, zelfs een standbeeld in een klein park heeft een houten schutting. Al die tijdelijke constructies versterken het beeld van het allegaartje aan bouwstijlen in de stad. Vanillekleurige huizen met oranje dakpannen en gebouwen met koepels en ornamenten; ze staan in de oude stad Gornji Grad (Bovenstad) broederlijk naast elkaar. Hun silhouetten weerspiegelen in de glazen blokken van de multinationals, die de moderne Donji Grad (Benedenstad) beheersen. Iedereen lijkt zoekende in deze wedloop vol ontwikkelingen; zelfs de jeugd, want ook in de graffiti in de smalle straten valt geen enkele lijn te bespeuren.

Ongekunsteld

Juist dit ongeregelde, dit ongekunstelde maakt de stad extra aantrekkelijk. Op een gegeven moment kijk je niet meer op van botsende bouwstijlen, maar zie je historische hoogtepunten. De Sint Marcuskerk op Markov trg, in het hart van het oude centrum, is zo’n ontdekking. De gekleurde dakpannen vormen het stadswapen van Zagreb en het staatswapen van het oude koninkrijk van Kroatië, Dalmatië en Slavonië. De barokke kerktoren uit de 14de eeuw roept herinneringen aan Oostenrijk op. De bijzondere kerk en de neogotische kathedraal, de zetel van het plaatselijke aartsbisdom, zijn de hoogtepunten van religieuze kunst in de hoofdstad.

Zagreb, hoofdstad in de steigers
Zagreb, hoofdstad in de steigers
Onze wandeling maakt verder één ding duidelijk: Zagreb moet je doen! Musea, restaurants, winkelketens, terrasjes; het is er allemaal in overvloed. Zo is berekend dat de musea en galeries in de stad liefst 3,6 miljoen internationale objecten hebben, nog afgezien van de collecties van kerken en privépersonen. Een aanrader is het Mimara Museum, dat permanent 1500 stukken toont van de prehistorie tot de 20ste eeuw. Er hangen schilderijen van onder anderen Rembrandt, Bosch, Rubens, Caravaggio, Velasquez, Goya, Holbein, Gainsborough, Manet, Renoir en Degas… Een eigentijdse tegenhanger van al dit moois is het Museum of Contemporary Art, met werk van bijvoorbeeld Joseph Beuys.
Bijkomen van al dit moois kan heel lekker in Jarun. De wijk in het zuidwesten is genoemd naar het gelijknamige meer, dat is gevormd door de stroming van de rivier de Sava. Rond het water is een parcours van 6 kilometer waar je kunt fietsen, skaten, joggen en skateboarden. Het gebied kent veel horecavoorzieningen en nachtclubs. Voor de zonliefhebbers: het meer van Jarun heeft zelfs een officieel naaktstrand!

Lees meer over bijzondere bronnen.

 

Vakantie met restrictie

Vakantie met restrictie

Eerst een tent, dan een caravan, uiteindelijk een stacaravan. Die laatste caravan blijft staan. De hang naar onthaasting. Even geen werk, geen stress, geen doordenderende 24 uurseconomie. Veel nieuwe en Tweedehands stacaravans staan op campings waarvan er velen zijn in Nederland. Volgens Recron, brancheorganisatie voor recreatiebedrijven, gebruiken duizenden Nederlanders deze recreatievoorziening.

Lees verder

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Door de Covid-19 (corona)uitbraak kunnen we – voorlopig – alleen nog virtueel reizen. Er zijn inmiddels veel filmpjes die je vanaf de bank meenemen op reis. Leuk! Maar je proeft en ruikt het niet. Dat kan wel als je in je eigen keuken een van de nationale gerechten van een land maakt. Vanaf je eigen eettafel uit eten in Europa. Heb je aanvullingen voor onderstaand overzicht, deel die dan vooral in het ‘comments’ blok. Zo krijgen we allemaal nog meer tips voor Europees uit eten thuis.

Lees verder

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Reizen is niet meer mogelijk omdat letterlijk de hele wereld op slot is door de Covid-19 (corona)uitbraak. Ook het openbare leven ligt stil. Evenementen zijn afgelast, scholen, horeca en attracties hebben hun deuren gesloten. Je moet zoveel mogelijk binnenblijven en je onthouden van sociale contacten. Maar wat doe je dan om de tijd te doden?

Lees verder

Van druk, druk, druk naar even niets

Van druk, druk, druk naar even niets

Het is heerlijk om lekker bezig te zijn. Reizen te plannen en te maken. Werken, de dagelijkse dingen te doen. Maar soms wordt het allemaal wat veel omdat er meer op je bordje ligt dan je wilt. Je slaapt steeds slechter, bent overdag geïrriteerd. En nee, het is niet de overgang: je hebt het te druk, druk, druk. Dan is het verstandig om eens een keertje helemaal niets te doen. Echt niets.

Lees verder

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Een VPN gebruiken voor een veilige verbinding tussen je telefoon/laptop en openbaar internet is alleen al om cybercriminaliteit tegen te gaan een goed idee. Maar wist je dat je met een VPN in het buitenland ook Nederlandse televisie en Netflix kunt kijken? Zo hoef je niets meer  te missen als je zin hebt in een filmpje of terugkijken via uitzending gemist.

Lees verder

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

De een vindt vliegen geweldig, voor de ander is het een oncomfortabele manier, tenzij je businessclass vliegt natuurlijk, om van de ene plek naar de andere te komen wanneer dat niet met trein, schip of auto kan. Wat kun je doen om de vlucht net iets prettiger te maken?

Lees verder