Zagreb, hoofdstad in de steigers

1.4285714285714 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Zagreb‘Zagreb, de hoofdstad van de republiek Kroatië, zou ook in het Oostenrijk van de 19de eeuw kunnen liggen. Het ademt de sfeer van keizer Franz Joseph’s tijd, alleen de nieuwe buitenwijken zijn geheel in de moderne hoogbouwstijl zoals Joegoslavië overal zijn stadsuitbreidingen bouwt’. Marjorie van der Hoog-Hartog schreef deze woorden in 1980 in de Kosmos-reisgids Joegoslavië, maar de bewering doet 30 jaar later nog altijd opgeld.

 


Wat de schrijfster onmogelijk kon weten, is dat Zagreb zich vandaag de dag – bijna letterlijk – opmaakt om een Europese stad te worden. Kroatië is kandidaat-lidstaat van de Europese Unie, en mocht het lidmaatschap al in 2011 een feit worden dan wil de hoofdstad er klaar voor zijn. Er wordt gebouwd, verbouwd, geschilderd en gepleisterd in de metropool met één miljoen inwoners. Veel monumentale gebouwen, zoals kerken, worden ontsierd door steigers, zelfs een standbeeld in een klein park heeft een houten schutting. Al die tijdelijke constructies versterken het beeld van het allegaartje aan bouwstijlen in de stad. Vanillekleurige huizen met oranje dakpannen en gebouwen met koepels en ornamenten; ze staan in de oude stad Gornji Grad (Bovenstad) broederlijk naast elkaar. Hun silhouetten weerspiegelen in de glazen blokken van de multinationals, die de moderne Donji Grad (Benedenstad) beheersen. Iedereen lijkt zoekende in deze wedloop vol ontwikkelingen; zelfs de jeugd, want ook in de graffiti in de smalle straten valt geen enkele lijn te bespeuren.

Ongekunsteld

Juist dit ongeregelde, dit ongekunstelde maakt de stad extra aantrekkelijk. Op een gegeven moment kijk je niet meer op van botsende bouwstijlen, maar zie je historische hoogtepunten. De Sint Marcuskerk op Markov trg, in het hart van het oude centrum, is zo’n ontdekking. De gekleurde dakpannen vormen het stadswapen van Zagreb en het staatswapen van het oude koninkrijk van Kroatië, Dalmatië en Slavonië. De barokke kerktoren uit de 14de eeuw roept herinneringen aan Oostenrijk op. De bijzondere kerk en de neogotische kathedraal, de zetel van het plaatselijke aartsbisdom, zijn de hoogtepunten van religieuze kunst in de hoofdstad.

Zagreb, hoofdstad in de steigers
Zagreb, hoofdstad in de steigers
Onze wandeling maakt verder één ding duidelijk: Zagreb moet je doen! Musea, restaurants, winkelketens, terrasjes; het is er allemaal in overvloed. Zo is berekend dat de musea en galeries in de stad liefst 3,6 miljoen internationale objecten hebben, nog afgezien van de collecties van kerken en privépersonen. Een aanrader is het Mimara Museum, dat permanent 1500 stukken toont van de prehistorie tot de 20ste eeuw. Er hangen schilderijen van onder anderen Rembrandt, Bosch, Rubens, Caravaggio, Velasquez, Goya, Holbein, Gainsborough, Manet, Renoir en Degas… Een eigentijdse tegenhanger van al dit moois is het Museum of Contemporary Art, met werk van bijvoorbeeld Joseph Beuys.
Bijkomen van al dit moois kan heel lekker in Jarun. De wijk in het zuidwesten is genoemd naar het gelijknamige meer, dat is gevormd door de stroming van de rivier de Sava. Rond het water is een parcours van 6 kilometer waar je kunt fietsen, skaten, joggen en skateboarden. Het gebied kent veel horecavoorzieningen en nachtclubs. Voor de zonliefhebbers: het meer van Jarun heeft zelfs een officieel naaktstrand!

Lees meer over bijzondere bronnen.

 

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder