Zagreb, hoofdstad in de steigers

1.3125 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Zagreb‘Zagreb, de hoofdstad van de republiek Kroatië, zou ook in het Oostenrijk van de 19de eeuw kunnen liggen. Het ademt de sfeer van keizer Franz Joseph’s tijd, alleen de nieuwe buitenwijken zijn geheel in de moderne hoogbouwstijl zoals Joegoslavië overal zijn stadsuitbreidingen bouwt’. Marjorie van der Hoog-Hartog schreef deze woorden in 1980 in de Kosmos-reisgids Joegoslavië, maar de bewering doet 30 jaar later nog altijd opgeld.

 


Wat de schrijfster onmogelijk kon weten, is dat Zagreb zich vandaag de dag – bijna letterlijk – opmaakt om een Europese stad te worden. Kroatië is kandidaat-lidstaat van de Europese Unie, en mocht het lidmaatschap al in 2011 een feit worden dan wil de hoofdstad er klaar voor zijn. Er wordt gebouwd, verbouwd, geschilderd en gepleisterd in de metropool met één miljoen inwoners. Veel monumentale gebouwen, zoals kerken, worden ontsierd door steigers, zelfs een standbeeld in een klein park heeft een houten schutting. Al die tijdelijke constructies versterken het beeld van het allegaartje aan bouwstijlen in de stad. Vanillekleurige huizen met oranje dakpannen en gebouwen met koepels en ornamenten; ze staan in de oude stad Gornji Grad (Bovenstad) broederlijk naast elkaar. Hun silhouetten weerspiegelen in de glazen blokken van de multinationals, die de moderne Donji Grad (Benedenstad) beheersen. Iedereen lijkt zoekende in deze wedloop vol ontwikkelingen; zelfs de jeugd, want ook in de graffiti in de smalle straten valt geen enkele lijn te bespeuren.

Ongekunsteld

Juist dit ongeregelde, dit ongekunstelde maakt de stad extra aantrekkelijk. Op een gegeven moment kijk je niet meer op van botsende bouwstijlen, maar zie je historische hoogtepunten. De Sint Marcuskerk op Markov trg, in het hart van het oude centrum, is zo’n ontdekking. De gekleurde dakpannen vormen het stadswapen van Zagreb en het staatswapen van het oude koninkrijk van Kroatië, Dalmatië en Slavonië. De barokke kerktoren uit de 14de eeuw roept herinneringen aan Oostenrijk op. De bijzondere kerk en de neogotische kathedraal, de zetel van het plaatselijke aartsbisdom, zijn de hoogtepunten van religieuze kunst in de hoofdstad.

Zagreb, hoofdstad in de steigers
Zagreb, hoofdstad in de steigers
Onze wandeling maakt verder één ding duidelijk: Zagreb moet je doen! Musea, restaurants, winkelketens, terrasjes; het is er allemaal in overvloed. Zo is berekend dat de musea en galeries in de stad liefst 3,6 miljoen internationale objecten hebben, nog afgezien van de collecties van kerken en privépersonen. Een aanrader is het Mimara Museum, dat permanent 1500 stukken toont van de prehistorie tot de 20ste eeuw. Er hangen schilderijen van onder anderen Rembrandt, Bosch, Rubens, Caravaggio, Velasquez, Goya, Holbein, Gainsborough, Manet, Renoir en Degas… Een eigentijdse tegenhanger van al dit moois is het Museum of Contemporary Art, met werk van bijvoorbeeld Joseph Beuys.
Bijkomen van al dit moois kan heel lekker in Jarun. De wijk in het zuidwesten is genoemd naar het gelijknamige meer, dat is gevormd door de stroming van de rivier de Sava. Rond het water is een parcours van 6 kilometer waar je kunt fietsen, skaten, joggen en skateboarden. Het gebied kent veel horecavoorzieningen en nachtclubs. Voor de zonliefhebbers: het meer van Jarun heeft zelfs een officieel naaktstrand!

Lees meer over bijzondere bronnen.

 

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder