Tunbridge Wells, intieme citytrip

3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

tunbridge wells station
tunbridge wells station
Bij een korte citytrip valt de keuze al snel op een Europese wereldstad. Puur op reis breekt er ook even tussenuit, maar gaat juist op zoek naar een intiemer reisdoel. Aan de overkant van het Kanaal hebben we een plaatje gevonden: Tunbridge Wells. En ook nog eens een echte koninklijke locatie, want in 1909 verleende koning Eduard VII het predicaat Royal aan onze bestemming in het graafschap Kent.

Tijd speelt een voorname rol bij een shortbreak, midweek of lang weekend weg. De reis moet niet al te lang of te vermoeiend zijn, want per slot van rekening hebben we ter plekke het nodige te doen. Lekker eten en drinken is zoiets, maar wat te denken van zaken als winkelen, museumbezoek en relaxen? Kortom, elk uurtje moet goed worden benut. Om het gevoel van vrijheid-blijheid te vergroten, kiezen we deze keer naar Engeland voor de eigen auto. Vanuit de Randstad rijden we in een kleine drie uur naar Calais, waar de SeaFrance Berlioz op ons ligt te wachten. In anderhalf uur staan we in Dover, twee uur later staan er twee cappuccino’s op ons tafeltje op een terras van de Pantiles in Royal Tunbridge Wells. Uit en thuis in nauwelijks zes uur… Sterker nog, in amper vijf uur, want de Britten doen niet aan zomertijd en zo winnen we mooi een heel uur. Uiteraard raak je dat ‘voordeel’ op de terugweg weer kwijt, maar de vakantie in het zuidoosten van Engeland duurt wel lekker langer.

Bron

tunbridge wells pantiles
tunbridge wells pantiles
Terug naar de Pantiles. Per slot van rekening is het gebied met de Georgische zuilengalerij jaarlijks voor duizenden en duizenden toeristen aanleiding om naar Tunbridge Wells te komen. Bovendien ligt hier de Chalybeate, de in 1606 ontdekte bron waar de stad haar naam aan heeft te danken. De vier eeuwen geschiedenis laten zich met moeite terugvinden: de historische panden zijn ingenomen door eigentijdse restaurants, cafés en winkels, het lokale toeristenbureau in de voormalige vismarkt is gesloten.
Die botsing der tijden doet zich overal voor. Neem Calverley Grounds. Het historische park in het stadshart was ooit onderdeel van Mount Pleasant House, waar de toekomstige koningin Victoria en haar moeder, de hertogin van Kent, geregeld verbleven. Met een beetje verbeelding zie je ze er weer lopen, bijvoorbeeld door de Italiaanse tuin. Het Royal Victoria Palace, een stukje verderop, zet je echter weer met beide benen in de 21ste eeuw. Een overdekt paradijs voor moderne koopgekken, anders valt het geheel niet te omschrijven. Gelukkig overheerst het authentieke, waardoor Tunbridge Wells aangenaam Engels kan worden genoemd.

Relaxen

zwembad ramada jarvis
zwembad ramada jarvis
Voor de nacht kiezen we een hotel aan de rand, gezegend met wellnessvoorzieningen, eigen eetgelegenheid en veel gratis parkeergelegenheid. Het Ramada Jarvis aan Tonbridge Road voldoet aan alle criteria, het koppelt zakelijkheid aan genoegens. Een ruime kamer met uitzicht op groen, een overdekt zwembad, een health en beauty studio, een restaurant en… live voetbal op het flatscreen in de bar. De verwennerij begint met zwemmen. Dat doen we weliswaar overdekt, maar door de grote ramen wel met een blik op een zomers stukje Kent. Dan is het de beurt aan Lucy Pilfold, de kittige therapeute die in het Ramada beauty studio Lucy’s heeft opgezet. Ik kies voor een revitaliserende facial, inclusief nek- en schoudermassages, waarbij en passant ook nog even de vochtbalans van de huid op peil wordt gebracht. Het is een heerlijk reinigend uurtje; al die aandacht voor het noordelijkste deel van het lichaam doen me gewoon aan zuidelijke genoegens denken!

Italiaans

salade met mozzarella
salade met mozzarella
Voor het diner gaan we dit keer de deur niet uit. En we boffen, want restaurant The Mallows staat deze dinsdagavond in het teken van Italië. Je kent dat vast wel: vitrines vol warme en koude gerechten, een tafel vol vers brood en een Italiaanse vlag tegen de muur. Die dingen zien we hier ook, maar The Mallows biedt meer. De gezette gerant blijkt weliswaar geboren in het ziekenhuis van het nabijgelegen Pembury, maar hij heeft overduidelijk Italiaans bloed. De hele avond is het ‘signori’, ‘signora’, ‘bruschetta’, ‘buon appetito’ en ‘tralalalalala’, maar echt vervelend wordt het niet. Het buffet is overigens heerlijk licht en vol aroma. Bij het tweede glas Chablis – want om nu alles Italiaans te doen… – concluderen we monter, dat we in Royal Tunbridge Wells in nauwelijks 12 uur tijd langs vier eeuwen Engelse geschiedenis zijn gegaan. Daar kunnen veel Japanse en Amerikaanse toeristen nog wat van leren.

Tips

  • Slapen

Van eenvoudig guest house tot statig sterrenhotel, het is er allemaal in Tunbridge Wells. Veel B & B’s zijn veelvuldig onderscheiden, net als The Brew House Hotel.

  • Eten en drinken

Tunbridge Wells heeft vele tientallen eet- en drinkgelegenheden. Japans, Frans, Italiaans, Chinees, Nepalees? Het is er allemaal te vinden. Pub/Inn The Barn wordt geroemd om de ‘best steaks of town’.

  • Winkelen

De overdekte galerij Royal Victoria Palace is de plek voor shoppers. In Cranbrook en Goudhurst vind je juist veel speciaalzaken. De combinatie tussen groot en klein maakt winkelen in Tunbridge Wells extra interessant.

  • Evenementen

Farmers’ Markets - markten met vooral lokale producten – worden regelmatig gehouden. Op de tweede en vierde zaterdag van de maand bij de Town Hall; op de eerste en derde zaterdag van de maand in de Pantiles.

spa valley railway
spa valley railway
De Spa Valley Railway is altijd een bezoek waard. Van 17 tot en met 19 juni 2011 is het extra leuk, want dan wordt op de historische spoorbaan stilgestaan bij de jaren ’40. Zo is er legermaterieel te zien en wordt er gekookt zoals onze oma’s en opa’s dat deden.Hoe kom je er?

Royal Tunbridge Wells ligt op zo’n 80 kilometer ten noordoosten van Brighton en ongeveer 60 kilometer ten zuidoosten van Londen. Vanaf het internationale vliegveld Gatwick ben je er in een uurtje met de (huur)auto. Een andere manier is om per boot de eigen auto, camper, motor of fiets (!) de oversteek te wagen.

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder