Sharm el-Sheikh, met dank aan Israël
Sharm el-Sheikh staat in 1967 op bijna geen enkele kaart, maar Israël begint direct na de bezetting van de Sinaïwoestijn de mogelijkheden van het vissersdorp te benutten. Eerst als strategische basis, al snel ook als toeristische trekker. Als Israël in 1979 de woestijn aan Egypte teruggeeft, als onderdeel van het Camp Davidakkoord, is het al een hele plaats. De kuststrook is inmiddels over vele kilometers volgebouwd met toeristische accommodaties. En die honger naar groei is er nog steeds, want Sharm el-Sheikh wil populair blijven.
Naama Bay
De magneet van Sharm el-Sheikh heet Naama Bay. Dit massieve uitgaansgebied, ontstaan rond een natuurlijke haven, is volledig ingesteld op toeristen in alle leeftijdscategorieën. Starbucks voor koffie, McDonald’s voor hamburgers, het Hard Rock Café voor muziek; je hoeft er niet eens naar te zoeken. Tussen al dat internationale geweld vind je gelukkig ook zaken als La Rose Café en restaurant Tomato’s, waar er ten minste alles aan wordt gedaan om je vooral het gevoel van een buitenlandse vakantie te geven. Het intiemst zijn echter de kleine markten, veelal weggestopt in steegjes en zijstraatjes, waar je nog iets terugvindt van de kleur en geur van Egypte.
In dit Naama Bay, de bonte verzameling van horeca- en uitgaansgelegenheden, begint het leven overigens steevast na zonsondergang. Overdag kan het in dit deel van de Sinaï namelijk zo warm zijn, dat geen toerist zich dan op straat waagt. Die ligt op zo’n moment bij voorkeur bruin te bakken op het strand of zoekt vertier en verkoeling in zee.
Onder water
Een idee om een beetje spannend de dag door te brengen, is om te gaan duiken of snorkelen. Deze vormen van watersport zijn bij Sharm el-Sheikh immens populair, want de onderwaterwereld in dit deel van de Rode Zee behoort volgens deskundigen tot de mooiste op aarde.
Wie het zich gemakkelijk wil maken, kiest voor een dagtrip met een van de vele aanbieders van duik- en/of snorkelavonturen. Zo’n boottocht naar een goede snorkelspot kost vaak niet meer dan 40 dollar, inclusief lunch en uitrusting. Bijkomend voordeel: op het dek word je ook nog eens poepiebruin!
Uit het overweldigende aanbod kiezen wij Sun ’n Fun. Het familiebedrijf met 70 medewerkers biedt namelijk al sinds de jaren tachtig alle soorten van watersport aan vanuit Naama Bay en al die ervaring willen we natuurlijk wel eens meemaken. Doel van vandaag is het eiland Tiran, dat mede door de beschermde status een gewilde duik- en snorkelplek is. De overtocht neemt een heerlijk uur, die gids Wael Ebrahim deels gebruikt om ons uit te leggen hoe straks veilig te snorkelen.
De Kooning versus Goya
Desondanks slaat ter plekke de schrik toe: bijna alle zwemmers voor de kust van Tiran, die met concurrerende ondernemingen zijn gekomen, hebben een wetsuit aan! Zou de zee echt zo koud zijn? In één keer erin dus maar… Al die anderen in hun kunststof omhulsels blijken watjes; hier kun je het hele jaar door gewoon lekker zwemmen, zonder kou te vatten.
We snorkelen direct boven een rif, het water is kraakhelder, het spel met de vissen enerverend. En dan het contrast! Links van ons beweegt het zeeleven in soms spetterende kleuren, gelijk het expressionistische schilderwerk van Willem de Kooning; rechts duikt de bodem steil omlaag om te eindigen in een donker gat, dat eerlijk gezegd wel iets weg heeft van de Zwarte Schilderijen van Francisco Goya. Waar je als snorkelaar in de Rode Zee al niet mee te maken krijgt.
Haaien
Nog iets geks? Gelukkig is er vandaag geen haai te zien! Jazeker, in december 2010 was er voor gids Wael even weinig Sun ’n Fun. Een Duitse toeriste van 70 jaar verloor het leven door een aanval van zo’n roofdier, twee meiden uit Rusland liepen verwondingen op bij een incident even verderop. Zwemmen werd twee weken verboden; het lokale toerisme lag even aan het infuus.
De oorzaak van de incidenten is uiteindelijk vrij snel achterhaald, aldus Wael Ebrahim. “De haaien, die hier normaal gesproken niet voorkomen, waren aangetrokken door dode schapen. De bemanning van een vrachtschip had de kadavers simpelweg in deze omgeving overboord gezet. Na een internationale actie, waarbij een deel van de zee van kadavers is ontdaan, konden de seinen weer op groen worden gezet”, vertelt de gids.
We willen eigenlijk nog wel iets meer van hem weten over de donkere decembermaand van 2010, maar de kapitein roept ons opgewonden naar het bovendek. Er zijn tuimelaars ontdekt! De grijze dolfijnen glijden glinsterend voorbij aan beide kanten van de boot, sommige met een jong aan hun zijde. Niemand die meer aan haaien denkt…
De mooiste duikspots!
Speciaal voor Puur op reis heeft Wael Ebrahim een top 5 van snorkel- en duiklocaties gemaakt, die vanuit Sharm el-Sheikh tijdens een dagtrip zijn te bezoeken. De ervaren duiker van Sun ’n Fun neemt zijn gasten het liefst mee naar:
- 1. Jackson Reef (prachtig koraal, ontelbare kleurrijke vissen)
-
2. Thomas Reef
-
3. Woodhouse Reef
-
4. Ras Nasrani
-
5. Ras Ghamilla