Egypte hunkert naar toeristen
De massale volksopstand is voorbij, de veroordeling van oud-president Hosni Mubarak nabij. Het nieuwe Egypte staat te popelen om verse stromen buitenlandse toeristen te ontvangen, die met hun euro’s, ponden, dollars en andere vreemde valuta de zieltogende toeristenindustrie weer opkrikken.
Deze pijler onder de Egyptische economie is ongekend hard geraakt door de onrust, die het land met name in 2011 in zijn greep heeft gehouden. Het aantal buitenlandse bezoekers is vorig jaar met 33% teruggelopen en de inkomsten uit toeristische activiteiten zijn gedaald van bijna 10 miljard euro in 2010 tot bijna 7 miljard euro in het jaar van de Arabische lente.
De laatste daling is wellicht extra fors uitgevallen als gevolg van de wereldwijde economische crisis. Toeristen die ondanks de politieke verwikkelingen in 2011 naar Egypte zijn gegaan, hebben tijdens hun vakantie de hand op de knip gehouden. Vorig jaar is de teller blijven steken op 72 dollar (ruim 54 euro) per persoon per dag tegen 85 dollar (zo’n 65 euro) p.p.p.d. in 2010.
Musea
Minister Fakhri Abdel Nour (toerisme) verwacht dat Egypte in 2012 weer veel buitenlandse toeristen weet te verleiden, onder meer door nieuwe initiatieven in Caïro. In de hoofdstad heeft bijvoorbeeld het Egyptisch Museum aan het Tahrirplein een nieuw bezoekerscentrum gekregen, met een apart kindermuseum, een boekwinkel, een restaurant en een bezoekerscafé. Verder is er een permanente openluchttentoonstelling gekomen, met sarcofagen, beeldhouwwerken en andere architectonische kunstwerken uit graftombes en tempels. Een deel van de collectie gaat overigens nog dit jaar naar het nieuwe Grand Egyptian Museum, dat op enkele kilometers van de piramiden van Gizeh verrijst.
Gastland
Om zijn land internationaal meer onder de aandacht te brengen, heeft de minister van Toerisme onder meer gekozen voor samenwerking met de ITB Berlin. Op deze toonaangevende, jaarlijkse reisbeurs in de Duitse hoofdstad (7 tot en met 11 maart 2012) is Egypte gastland, een primeur voor de Arabische landen.
Puur op reis is inmiddels in het ‘Egypte na Mubarak’ geweest. Caïro, de piramiden en de Nijl hebben we – letterlijk – links laten liggen. Onze aandacht is uitgegaan naar het schiereiland Sinaï, aan de grens met Israël, waar inspanning en ontspanning onverwacht dicht bij elkaar blijken te liggen.