Prijs voor pure keuken
Voor de tweede achtereenvolgende keer is het Deense Noma gekozen tot het beste restaurant van de wereld. Chef-kok Rene Redzepi kookt in zijn bedrijf, gevestigd in een pakhuis aan de haven van Kopenhagen, vooral met lokale en regionale producten. Noma streefde vorig jaar El Bulli voorbij, dat liefst vier jaar lang de ranglijst aanvoerde. Dit Spaanse restaurant staat dit jaar niet meer op de prestigieuze lijst, omdat chef-kok Ferran Adrià zijn onderneming tijdelijk sluit. Hij wil 2012 en 2013 gebruiken om na te denken over en te experimenteren met nieuwe recepten.
Het beste restaurant van de Benelux is Hof van Cleve in België. Het bedrijf van chef Peter Goossens in Kruishoutem staat op de 15de plaats. Twee plaatsen lager staat het beste Nederlandse restaurant: Oud Sluis in het Zeeuws-Vlaamse Sluis, van chef-kok Sergio Herman. De Librije in Zwolle duikelde fors. Jonnie en Thérèse Boer staan dit jaar op plaats 46, negen plekken lager dan in 2010.
De lijst van S.Pellegrino World’s 50 Best Restaurants wordt jaarlijks samengesteld door een internationale jury van koks en culinair journalisten. Benieuwd of jouw restaurant ook op de lijst staat?