Meer toeristen naar Spanje en Griekenland

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Gran Canaria
Puur op reis: Gran Canaria
Na de teleurstellende boekingscijfers van de afgelopen tijd zitten Griekenland en Spanje, ondanks de aanhoudende crisis in deze landen, toch weer in de lift, zo blijkt uit onderzoek van reisaanbieder Tjingo.nl. Dit wordt ook bevestigd door zowel het Spaans als Grieks Verkeersbureau. Tjingo deed onderzoek naar de populariteit van de Griekse en Spaanse eilanden. Ook de Spaanse costa’s werden onder de loep genomen. Uit het onderzoek blijkt dat zeker Spanje een populaire vakantiebestemming is. Toch gaan Nederlanders ook weer graag naar de Griekse eilanden.

Populaire Spaanse costa’s

Spanje is altijd al een populaire bestemming geweest onder de Nederlanders, zo blijkt ook weer uit de boekingscijfers van  de afgelopen jaren. In 2011 had Spanje, net als vele andere landen, te maken met een daling van het aantal boekingen. In 2012 klom Spanje weer omhoog en waren de costa’s weer populaire vakantiebestemmingen onder de Nederlanders.

De Costa del Sol, met bekende plaatsen als Torremolinos, Marbella en Torre de Mar, is met 42 procent veruit de populairste kustregio van Spanje. Dit kustgebied maakte, met een stijging van 8 procent ten opzichte van 2011, tevens de grootste groei door. De Costa Dorada met haar lange, brede stranden aan de oostkust van Spanje en plaatsen als Barcelona, Salou en La Pineda scoren constant met 16 procent bezoekers. De Costa Brava met plaatsen als Blanes, Lloret de Mar en Tossa de Mar nam met 5 procent in populariteit toe.

De populairste Spaanse eilanden

Opvallend is dat de Spaanse eilanden tegenwoordig populairder zijn dan de Spaanse costa’s. Gran Canaria was in 2012 met 31 priocent het meest geliefde eiland. Met name partyeiland Ibiza is flink in opkomst. De top 3 van best gewaardeerde Spaanse eilanden: Tenerife, Gran Canaria en Mallorca.

Welke Spaanse bestemmingen zijn minder gewild?

De Costa Blanca (o.a. Benidorm) nam met  7 procent in populariteit af. Ook het aantal boekingen naar het Spaanse eiland Fuertaventura neemt door de jaren heen af. Verder wordt ook het Canarische Eiland La Palma steeds minder aantrekkelijk gevonden en dalen de boekingen daar met maar liefst 49 procent ten opzichte van 2009.

Waar je moet zijn in Griekenland

De Griekse eilanden zijn flink getroffen door de lokale crisis, maar lijken weer in de lift te zitten. De boekingen naar het populaire Kreta zijn in 2012, in vergelijking met 2011, met 29 procent toegenomen. Ook het eiland Kos is geliefd onder toeristen en is ten opzichte van 2011 met 63 procent gestegen. In 2012 nam ook de populariteit van het eiland Rhodos weer toe, namelijk met 31 procent. Samos en Corfu lijken daarentegen definitief uit de gratie bij de Nederlandse toerist. Op deze eilanden is nog weinig herstel te zien.

De verwachtingen voor 2013

Uit de trends voor 2013 kan worden geconcludeerd dat vroegboekers voornamelijk weer naar de Costa del Sol boeken. Ook de Costa del Maresme met plaatsen als Calella, Malgrat de Mar en Pineda de Mar neemt in populariteit toe. De Costa Brava wordt waarschijnlijk, zoals gebruikelijk voor deze kustregio, weer door de laatboekers geboekt. De eerste cijfers voor de Spaanse en Griekse eilanden van 2013 laten sterke overeenkomsten zien met de boekingen van het afgelopen jaar.

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

De regio Auvergne-Rhône-Alpes in het zuidoosten van Frankrijk is heel divers: van berglandschappen tussen natuurparken, van wellness in Aix-les-Bains, Brides-les-Bains of Vichy tot cultuur in dorpen en steden als Annecy, Chambéry, Clermont-Ferrand, Grenoble en Lyon. Niet alleen de steden ademen geschiedenis, ook de diverse musea laten je kennis maken met de historie en bijzonderheden van de stad, de natuur en/of het gebied. We geven tien tips voor een interessante middag of dag.

Lees verder

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Beenbreuken, knieletsel en hersenschuddingen. Jaarlijks ontvangt alarmcentrale Eurocross Assistance 1.600 meldingen over ongevallen op de piste. Veel van deze ongevallen kunnen worden voorkomen door de juiste voorbereiding, maar ook door je werkelijke niveau te kennen. Uit onderzoek van Eurocross blijkt namelijk dat 80% van de wintersporters het eigen skiniveau overschat, waardoor zij mogelijk pistes en omstandigheden kiezen die niet aansluiten op hun werkelijke niveau.

Lees verder

Wat zijn de beste fietsroutes van 2024?

Wat zijn de beste fietsroutes van 2024?

Vijf trajecten in zes Europese landen zijn in de race voor de titel ‘beste fietsroute van 2024’. Nederland heeft dit jaar concurrentie te duchten van Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Oostenrijk en Zweden. De winnaar wordt vrijdag 23 februari bekend op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Jaarbeurs Utrecht. Lees verder hoe je entreekaarten kunt winnen voor deze beurs.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen is niet alleen een geweldige manier om in beweging te blijven en kan ook enorm plezierig zijn, of je nu graag een ommetje maakt in het park, een stevige wandeling in de natuur maakt of op een meerdaagse trektocht gaat. En daarvoor zijn goede wandelschoenen essentieel voor jouw comfort en gezondheid.

Lees verder

Alles wat je wilt weten over de sauna

Alles wat je wilt weten over de sauna

Naar de sauna gaan iets uit onze tijd? Nee hoor, het idee van een sauna is al zo oud als de steentijd. De Romeinen hadden hele badsessies in de thermen en de indianen in Noord-Amerika ontdeden zich van stof en vuil in de tipi. Natuurlijk zagen de sauna’s er toen wel iets anders uit: men nam de zweetbaden in een met gloeiende stenen verhitte tent of hut. Het principe van de sauna is echter nog precies hetzelfde: het verhitten van het lichaam en dat vervolgens afkoelen met koud water. Een sauna is simpelweg een vorm van baden.

Lees verder