Vanaf 2014 weer vloeistoffen in handbagage

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Waterfles
Waterfles
water.jpgFlesje water, tandpasta, lenzenvloeistof en andere vloeistoffen. Zijn de verpakkingen groter dan 100 ml dan mag je dat, als je gaat vliegen, sinds november 2006 niet meer meenemen in je handbagage. De maatregel werd ingesteld na een verijdelde aanslag op de luchthaven van Heathrow. Ook scherpe voorwerpen zijn verboden. Maar lijkt de regelgeving op alle vliegvelden uniform, in de praktijk blijkt dat je vanaf de ene luchthaven gewoon je nagelvijl kunt meenemen terwijl je op een ander vliegveld het ding in de afvalcontainer moet gooien. Voor wat die vloeistoffen betreft worden vanaf eind januari 2014 de regels versoepeld.

Dan kunnen vloeistoffen worden geanalyseerd door speciale scanners die op alle vliegvelden geplaatst worden en mag babyvoeding, medicijnen en op de luchthaven gekochte vloeistoffen gewoon weer mee het vliegtuig in. 

Die vloeistofscanners worden op dit moment getest. In Nederland gebeurt dat bij TNO in Rijswijk. Er worden geen uitspraken gedaan over hoe de scanners werken. Na de versoepeling van de regels in 2014 zal worden bekeken of uiteindelijk het verbod op het meenemen van vloeistof vanaf 2015 helemaal opgeheven wordt. Is dat het geval dan kun je bijvoorbeeld ook weer een grote fles water meenemen het vliegtuig in.

De nieuwe regels schelen niet alleen een heleboel ergernis voor reizigers, maar ook wordt de afvalberg, die ontstaat door al die in beslag genomen vloeistoffen en gels, behoorlijk minder. Nu wordt er maandelijks door de Schiphol Group (Schiphol, Eindhoven, Lelystad, Rotterdam) 15.000 kilo weggegooid.

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder