Met druiven het nieuwe jaar in...
Geluk en voorspoed kunnen afdwingen in het nieuwe jaar; wie wil dat niet? De Spanjaarden denken al heel lang geleden een goede methode te hebben gevonden door rond de jaarwisseling 12 druiven te eten: las doce uvas de la suerte. Elke druif staat voor een maand van het jaar en het is de bedoeling dat je per klokslag één druif opeet. Als dat lukt, dan mag je een voorspoedig jaar verwachten.
In welk jaar de traditie is ontstaan is niet zeker. Volgens sommigen is de gewoonte terug te voeren tot 1895, weer anderen noemen het begin van de 20ste eeuw. Het verhaal blijft wel veelal hetzelfde: tijdens een jaarwisseling was er een bijzonder omvangrijke druivenoogst. Besloten werd om het overschot aan druiven uit te delen voor goed geluk in het volgende jaar.
Live vanuit Madrid
De populariteit van dit ritueel nam al snel toe en tegenwoordig is het niet meer weg te denken uit de Spaanse cultuur. De slagen van de klok op het plein Puerta del Sol in Madrid worden gefilmd en live uitgezonden op elke televisie in Spanje. Als de druiven zijn weggewerkt, wordt er getoost op het nieuwe jaar met Spaanse ‘Cava’ champagne.
Hoe en waar jij het nieuwe jaar ook ingaat: veel geluk en voorspoed in 2013 namens Puur op reis!