Reiswereld prijst oneerlijk

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Reisaanbieders op internet: oneerlijke en onduidelijke prijzenReisaanbieders op internet nemen nog steeds massaal een loopje met de regels voor eerlijke en duidelijke prijzen. Die conclusie trekt de Consumentenbond na het onderzoeken van 60 websites van luchtvaartmaatschappijen, vliegticketverkopers, aanbieders van pakketreizen, bungalowparken en busreizen. Op geen van de onderzochte sites worden de prijzen helemaal duidelijk en correct weergegeven.

De schokkende resultaten van de jongste studie zijn voor de Consumentenbond aanleiding om de Actie Reisprijzen te beginnen. Consumenten hebben volgens de organisatie recht op transparante en duidelijke prijzen, zoals onder meer is afgesproken in de Reclamecode Reisaanbiedingen, Europese regelgeving en de Wet Oneerlijke Handelspraktijken. Zo moeten reisaanbieders bijvoorbeeld alle vaste en onvermijdbare kosten in de advertentie- of beginprijs opnemen.

‘Customer charge service’

Reiswereld prijst oneerlijkIn het onderzoek kwam naar voren dat bijna de helft van de aanbieders (26 stuks) de consument tijdens het boekingsproces opzadelt met onvermijdbare bijkomende kosten. Directeur Bart Combée van de Consumentenbond: “De uitschieter is € 59 voor een zogenoemde ‘customer service charge’ van World Ticket Center. Ongehoord.”
Om de aanbieders te dwingen hun leven te beteren, begint de bond de Actie Reisprijzen. “Aan deze praktijken moet paal en perk worden gesteld”, stelt Combée. “We gaan de grootste overtreders op hun gedrag aanspreken. Daarbij willen we gebruik maken van meldingen die we van consumenten krijgen. Ik roep dan ook iedereen op om zijn ervaringen met oneerlijke reisprijzen te delen op onze actiepagina."

Opvallende zaken

Reserveringskosten standaard aangevinktUit het onderzoek kwam naar voren dat er in ruim de helft van de gevallen iets niet goed ging met de reserveringskosten. Die waren of  niet verwerkt in de beginprijs of er werd geen melding gemaakt dat reserveringskosten van toepassing waren. Op 16 websites staan annuleringsverzekeringen bij voorbaat aangevinkt, bij 8 sites de reisverzekeringen.

Ryanair maakt het wel heel bont: de optie ‘zonder verzekering reizen’ zit verstopt in een keuzemenu waarin klanten kunnen aangeven in welk land ze woonachtig zijn. Bij sommige sites is het alleen mogelijk om te betalen met een credit card en bij easyJet bijvoorbeeld kost dit minimaal € 6. De resultaten van het onderzoek naar reisprijzen staan in de Consumentengids van januari 2013.

Heb jij vervelende ervaringen met het boeken van een reis op internet? Laat het ons weten!

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder