Reiswereld prijst oneerlijk

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Reisaanbieders op internet: oneerlijke en onduidelijke prijzenReisaanbieders op internet nemen nog steeds massaal een loopje met de regels voor eerlijke en duidelijke prijzen. Die conclusie trekt de Consumentenbond na het onderzoeken van 60 websites van luchtvaartmaatschappijen, vliegticketverkopers, aanbieders van pakketreizen, bungalowparken en busreizen. Op geen van de onderzochte sites worden de prijzen helemaal duidelijk en correct weergegeven.

De schokkende resultaten van de jongste studie zijn voor de Consumentenbond aanleiding om de Actie Reisprijzen te beginnen. Consumenten hebben volgens de organisatie recht op transparante en duidelijke prijzen, zoals onder meer is afgesproken in de Reclamecode Reisaanbiedingen, Europese regelgeving en de Wet Oneerlijke Handelspraktijken. Zo moeten reisaanbieders bijvoorbeeld alle vaste en onvermijdbare kosten in de advertentie- of beginprijs opnemen.

‘Customer charge service’

Reiswereld prijst oneerlijkIn het onderzoek kwam naar voren dat bijna de helft van de aanbieders (26 stuks) de consument tijdens het boekingsproces opzadelt met onvermijdbare bijkomende kosten. Directeur Bart Combée van de Consumentenbond: “De uitschieter is € 59 voor een zogenoemde ‘customer service charge’ van World Ticket Center. Ongehoord.”
Om de aanbieders te dwingen hun leven te beteren, begint de bond de Actie Reisprijzen. “Aan deze praktijken moet paal en perk worden gesteld”, stelt Combée. “We gaan de grootste overtreders op hun gedrag aanspreken. Daarbij willen we gebruik maken van meldingen die we van consumenten krijgen. Ik roep dan ook iedereen op om zijn ervaringen met oneerlijke reisprijzen te delen op onze actiepagina."

Opvallende zaken

Reserveringskosten standaard aangevinktUit het onderzoek kwam naar voren dat er in ruim de helft van de gevallen iets niet goed ging met de reserveringskosten. Die waren of  niet verwerkt in de beginprijs of er werd geen melding gemaakt dat reserveringskosten van toepassing waren. Op 16 websites staan annuleringsverzekeringen bij voorbaat aangevinkt, bij 8 sites de reisverzekeringen.

Ryanair maakt het wel heel bont: de optie ‘zonder verzekering reizen’ zit verstopt in een keuzemenu waarin klanten kunnen aangeven in welk land ze woonachtig zijn. Bij sommige sites is het alleen mogelijk om te betalen met een credit card en bij easyJet bijvoorbeeld kost dit minimaal € 6. De resultaten van het onderzoek naar reisprijzen staan in de Consumentengids van januari 2013.

Heb jij vervelende ervaringen met het boeken van een reis op internet? Laat het ons weten!

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder