Reiswereld prijst oneerlijk

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Reisaanbieders op internet: oneerlijke en onduidelijke prijzenReisaanbieders op internet nemen nog steeds massaal een loopje met de regels voor eerlijke en duidelijke prijzen. Die conclusie trekt de Consumentenbond na het onderzoeken van 60 websites van luchtvaartmaatschappijen, vliegticketverkopers, aanbieders van pakketreizen, bungalowparken en busreizen. Op geen van de onderzochte sites worden de prijzen helemaal duidelijk en correct weergegeven.

De schokkende resultaten van de jongste studie zijn voor de Consumentenbond aanleiding om de Actie Reisprijzen te beginnen. Consumenten hebben volgens de organisatie recht op transparante en duidelijke prijzen, zoals onder meer is afgesproken in de Reclamecode Reisaanbiedingen, Europese regelgeving en de Wet Oneerlijke Handelspraktijken. Zo moeten reisaanbieders bijvoorbeeld alle vaste en onvermijdbare kosten in de advertentie- of beginprijs opnemen.

‘Customer charge service’

Reiswereld prijst oneerlijkIn het onderzoek kwam naar voren dat bijna de helft van de aanbieders (26 stuks) de consument tijdens het boekingsproces opzadelt met onvermijdbare bijkomende kosten. Directeur Bart Combée van de Consumentenbond: “De uitschieter is € 59 voor een zogenoemde ‘customer service charge’ van World Ticket Center. Ongehoord.”
Om de aanbieders te dwingen hun leven te beteren, begint de bond de Actie Reisprijzen. “Aan deze praktijken moet paal en perk worden gesteld”, stelt Combée. “We gaan de grootste overtreders op hun gedrag aanspreken. Daarbij willen we gebruik maken van meldingen die we van consumenten krijgen. Ik roep dan ook iedereen op om zijn ervaringen met oneerlijke reisprijzen te delen op onze actiepagina."

Opvallende zaken

Reserveringskosten standaard aangevinktUit het onderzoek kwam naar voren dat er in ruim de helft van de gevallen iets niet goed ging met de reserveringskosten. Die waren of  niet verwerkt in de beginprijs of er werd geen melding gemaakt dat reserveringskosten van toepassing waren. Op 16 websites staan annuleringsverzekeringen bij voorbaat aangevinkt, bij 8 sites de reisverzekeringen.

Ryanair maakt het wel heel bont: de optie ‘zonder verzekering reizen’ zit verstopt in een keuzemenu waarin klanten kunnen aangeven in welk land ze woonachtig zijn. Bij sommige sites is het alleen mogelijk om te betalen met een credit card en bij easyJet bijvoorbeeld kost dit minimaal € 6. De resultaten van het onderzoek naar reisprijzen staan in de Consumentengids van januari 2013.

Heb jij vervelende ervaringen met het boeken van een reis op internet? Laat het ons weten!

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Wie heeft er geen herinneringen aan een vakantie met de auto? Waarschijnlijk eerst met je ouders; daarna als jong zelfstandige op avontuur, naar het zuiden van Europa. Voor velen is de auto nog altijd het populairste vakantiemiddel, voor ver weg én dichtbij. Wellicht is het een idee om binnenkort een van de volgende routes in Duitsland, België of Luxemburg te ontdekken.

Lees verder

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

De paasdagen zijn een ideale periode voor een groepsvakantie. De scholen hebben vakantie en veel mensen zijn vrij van het werk, wat ervoor zorgt dat iedereen mee kan. En daar moet je natuurlijk gebruik van maken, want niets is zo belangrijk als samen zijn met de mensen om wie je geeft. Of dat nu je familie is, of een vriendengroep. Wil je lekker genieten van een groepsvakantie met Pasen? Lees de onderstaande tips om het onvergetelijk te maken.

Lees verder

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gebruik jij op vakantie graag je telefoon om te internetten en te bellen? Dan kun je dat ook de komende tien jaar in de Europese Unie gratis blijven doen. Sinds 2017 is er in de EU namelijk gratis dataroaming. 

Lees verder

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Waar moet je nu het meeste oppassen in het verkeer als je in een volgepakte auto aan de vakantiereis begint? Het laatste waar je op een ritje naar de zon op zit te wachten is een verkeersongeluk. Het is niet in Italië met het soms temperamentvolle verkeer, of Spanje met zijn beruchte smalle straatjes waar de meeste ongelukken gebeuren. Uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat* blijkt dat Oostenrijk het Europese land is met de meeste verkeersslachtoffers. Het gaat dan om gewonden en dodelijke slachtoffers (fataal of gewond).

Lees verder

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië is meer en meer in trek als vakantiebestemming. Toch is het nog voor veel West-Europese reizigers slechts een doorgangsland, op weg naar bijvoorbeeld Kroatië of Hongarije. Degenen die in Slovenië niet meer dan een tankstop maken, missen veel, zo ontdekten we zelf.

Lees verder

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder