Sandy Island in Oceaan bestaat niet

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Paradijseiland
Paradijseiland
Het was een mysterie en zou bijna de titel van een nieuw liedje kunnen zijn: 'Op een onbestaand eiland'. Het eiland dat op de digitale atlas Google Earth en diverse maritieme kaarten aangegeven was als Sandy Island, bleek namelijk een paar weken geleden ineens onvindbaar. Shaun Higgins, een Nieuw-Zeelandse onderzoeker ging op onderzoek uit en wist het mysterie van het spookeiland in de Stille Oceaan te ontrafelen. Het eiland bestaat echt niet. De vermelding in de atlassen en op Google Earth is volgens hem het gevolg van foutieve informatie die een walvisvaarder in 1876 doorgaf.

Het eiland, dat volgens Google Earth halverwege Australië en de Nieuw-Caledonië zou moeten liggen kreeg destijds de naam  Sandy Island. Ook in de Times Atlas of the World wordt het eiland vermeld, en wel onder de naam Sable Island.

Higgings meldt aan de radiozender ABC: “De kapitein van walvisvaarder Velocity berichtte in de 19e eeuw over grote klippen en enkele zandeilandjes. Het kan zijn dat de walvisvaarders melding maakten van een rif dat aan de oppervlakte kwam drijven. Misschien dachten ze dat ze een rif hadden gezien of hebben ze een verkeerde locatie doorgegeven. In ieder geval, het eiland is ooit op een kaart gezet en telkens opnieuw gekopieerd.”

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.

Lees verder

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan. 

Lees verder