Sandy Island in Oceaan bestaat niet

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Paradijseiland
Paradijseiland
Het was een mysterie en zou bijna de titel van een nieuw liedje kunnen zijn: 'Op een onbestaand eiland'. Het eiland dat op de digitale atlas Google Earth en diverse maritieme kaarten aangegeven was als Sandy Island, bleek namelijk een paar weken geleden ineens onvindbaar. Shaun Higgins, een Nieuw-Zeelandse onderzoeker ging op onderzoek uit en wist het mysterie van het spookeiland in de Stille Oceaan te ontrafelen. Het eiland bestaat echt niet. De vermelding in de atlassen en op Google Earth is volgens hem het gevolg van foutieve informatie die een walvisvaarder in 1876 doorgaf.

Het eiland, dat volgens Google Earth halverwege Australië en de Nieuw-Caledonië zou moeten liggen kreeg destijds de naam  Sandy Island. Ook in de Times Atlas of the World wordt het eiland vermeld, en wel onder de naam Sable Island.

Higgings meldt aan de radiozender ABC: “De kapitein van walvisvaarder Velocity berichtte in de 19e eeuw over grote klippen en enkele zandeilandjes. Het kan zijn dat de walvisvaarders melding maakten van een rif dat aan de oppervlakte kwam drijven. Misschien dachten ze dat ze een rif hadden gezien of hebben ze een verkeerde locatie doorgegeven. In ieder geval, het eiland is ooit op een kaart gezet en telkens opnieuw gekopieerd.”

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

De Jaarbeurs in Utrecht is van 12 tot en met 15 januari 2023 weer het toneel van de Vakantiebeurs. De echte reisliefhebber heeft die data uiteraard al in zijn of haar agenda staan, want voor het eerst sinds 2020 is er weer sprake van een fysiek evenement. In 2021 en 2022 ging de Vakantiebeurs vanwege corona niet door of was er sprake van een online editie.

Lees verder

Win een boek over blijvend geluk

Win een boek over blijvend geluk

Geluk... wat 'Hygge' is voor Denemarken en 'Ikigai' voor Japan, is 'Haengbog' voor Zuid-Korea. En the Korean Wave zal waarschijnlijk niet veel mensen ontgaan zijn; van literatuur, films en keramiek tot restaurantjes en K-pop. Zuid-Korea is het land waar de mensen samen eten, familie belangrijk is, de natuur wordt omarmd en schoonheid een groot goed is.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Wil je graag je eigen fiets meenemen op vakantie met de auto? Dan kun je het beste een fietsendrager aanschaffen en monteren. Met een fietsendrager kun je namelijk alle kanten op. Zeker als je veel met de auto onderweg bent voor langere tijd of voor een vakantie, is een fietsdrager de ideale manier om je fiets mee te nemen. Toch is niet iedere fietsendrager geschikt voor elke fiets of elke auto. Daarom in dit artikel tips om de juiste fietsendrager te kiezen.

Lees verder