Sandy Island in Oceaan bestaat niet

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Paradijseiland
Paradijseiland
Het was een mysterie en zou bijna de titel van een nieuw liedje kunnen zijn: 'Op een onbestaand eiland'. Het eiland dat op de digitale atlas Google Earth en diverse maritieme kaarten aangegeven was als Sandy Island, bleek namelijk een paar weken geleden ineens onvindbaar. Shaun Higgins, een Nieuw-Zeelandse onderzoeker ging op onderzoek uit en wist het mysterie van het spookeiland in de Stille Oceaan te ontrafelen. Het eiland bestaat echt niet. De vermelding in de atlassen en op Google Earth is volgens hem het gevolg van foutieve informatie die een walvisvaarder in 1876 doorgaf.

Het eiland, dat volgens Google Earth halverwege Australië en de Nieuw-Caledonië zou moeten liggen kreeg destijds de naam  Sandy Island. Ook in de Times Atlas of the World wordt het eiland vermeld, en wel onder de naam Sable Island.

Higgings meldt aan de radiozender ABC: “De kapitein van walvisvaarder Velocity berichtte in de 19e eeuw over grote klippen en enkele zandeilandjes. Het kan zijn dat de walvisvaarders melding maakten van een rif dat aan de oppervlakte kwam drijven. Misschien dachten ze dat ze een rif hadden gezien of hebben ze een verkeerde locatie doorgegeven. In ieder geval, het eiland is ooit op een kaart gezet en telkens opnieuw gekopieerd.”

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder