Groot Barrièrerif kleiner en kleiner

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Great Barrier Reef
Great Barrier Reef
Hoe lang kunnen we het Groot Barrièrerif eigenlijk nog Groot Barrièrerif noemen? In 27 jaar blijkt het enorme koraalrif voor de kust van Queensland, in het noordoosten van Australië, voor de helft verdwenen. Zonder maatregelen zal het Great Barrier Reef over tien jaar opnieuw zijn gehalveerd, zo blijkt uit recente studies.


De  halvering van het koraal is te wijten aan zware stormen, verzuring van het zeewater en de aanwezigheid van zeesterren. Bijna de helft van de schade is het gevolg van cyclonen, waarvan er sinds 1985 liefst 34 zijn geteld. Zeesterren zijn grotendeels verantwoordelijk voor de rest van de schade. Zij voeden zich met de poliepen van het koraal.

Reddingsplan

Om het Great Barrier Reef te redden, wordt geprobeerd de leefomstandigheden van zeesterren te veranderen. Door kunstmest in zee te gooien als voedsel voor de zeesterren zouden die het koraal met rust laten. Hierdoor zou het koraal jaarlijks met bijna 1 procent aangroeien.
Het Groot Barrièrerif is de grootste toeristische attractie van Australië. Vanuit plaatsen als Cairns en Townsville worden veel activiteiten ontplooid rondom het rif, waaronder duiktochten en rondvaarten.

2x naar Australië

Maak kennis met het prachtige Australië en laat je verrassen door de veelzijdige natuur en bijzondere cultuur van de Aboriginals. Het Opera House in Sydney, Ayers Rock, het Great Barrier Reef en Kakadu zijn maar enkele van de hoogtepunten van deze rondreis van 29 dagen.

Ongewone landschappen met ongewone bewoners ‘down under’. Een zinderende woestijn, kleurige koraalriffen in het Great Barrier Reef, reusachtige krokodillen in moeraslanden, koala’s in een geurend eucalyptusbos en nog veel meer... Ontdek het indrukwekkende Australië.

Fiets en Wandelbeurs komt eraan! Win entreekaarten

Fiets en Wandelbeurs komt eraan! Win entreekaarten

De leukste beurs voor fietsers en wandelaars wordt in 2023 gehouden op 24, 25 en 26 februari in de Jaarbeurs in Utrecht. Op de beurs weer allerlei nieuws en info over fiets- en wandelbestemmingen, en de bekendmaking van de winnaar van de ‘beste fietsroute van 2023’. En om het helemaal een feestje te maken geven we in samenwerking met de Fiets en Wandelbeurs entreekaarten weg.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

De Jaarbeurs in Utrecht is van 12 tot en met 15 januari 2023 weer het toneel van de Vakantiebeurs. De echte reisliefhebber heeft die data uiteraard al in zijn of haar agenda staan, want voor het eerst sinds 2020 is er weer sprake van een fysiek evenement. In 2021 en 2022 ging de Vakantiebeurs vanwege corona niet door of was er sprake van een online editie.

Lees verder

Win een boek over blijvend geluk

Win een boek over blijvend geluk

Geluk... wat 'Hygge' is voor Denemarken en 'Ikigai' voor Japan, is 'Haengbog' voor Zuid-Korea. En the Korean Wave zal waarschijnlijk niet veel mensen ontgaan zijn; van literatuur, films en keramiek tot restaurantjes en K-pop. Zuid-Korea is het land waar de mensen samen eten, familie belangrijk is, de natuur wordt omarmd en schoonheid een groot goed is.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder