Groot Barrièrerif kleiner en kleiner

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Great Barrier Reef
Great Barrier Reef
Hoe lang kunnen we het Groot Barrièrerif eigenlijk nog Groot Barrièrerif noemen? In 27 jaar blijkt het enorme koraalrif voor de kust van Queensland, in het noordoosten van Australië, voor de helft verdwenen. Zonder maatregelen zal het Great Barrier Reef over tien jaar opnieuw zijn gehalveerd, zo blijkt uit recente studies.


De  halvering van het koraal is te wijten aan zware stormen, verzuring van het zeewater en de aanwezigheid van zeesterren. Bijna de helft van de schade is het gevolg van cyclonen, waarvan er sinds 1985 liefst 34 zijn geteld. Zeesterren zijn grotendeels verantwoordelijk voor de rest van de schade. Zij voeden zich met de poliepen van het koraal.

Reddingsplan

Om het Great Barrier Reef te redden, wordt geprobeerd de leefomstandigheden van zeesterren te veranderen. Door kunstmest in zee te gooien als voedsel voor de zeesterren zouden die het koraal met rust laten. Hierdoor zou het koraal jaarlijks met bijna 1 procent aangroeien.
Het Groot Barrièrerif is de grootste toeristische attractie van Australië. Vanuit plaatsen als Cairns en Townsville worden veel activiteiten ontplooid rondom het rif, waaronder duiktochten en rondvaarten.

2x naar Australië

Maak kennis met het prachtige Australië en laat je verrassen door de veelzijdige natuur en bijzondere cultuur van de Aboriginals. Het Opera House in Sydney, Ayers Rock, het Great Barrier Reef en Kakadu zijn maar enkele van de hoogtepunten van deze rondreis van 29 dagen.

Ongewone landschappen met ongewone bewoners ‘down under’. Een zinderende woestijn, kleurige koraalriffen in het Great Barrier Reef, reusachtige krokodillen in moeraslanden, koala’s in een geurend eucalyptusbos en nog veel meer... Ontdek het indrukwekkende Australië.

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Corona en coronamaatregelen. Het ene land wil dit, het andere dat. Reizen naar jouw favoriete vakantiebestemming is nog nooit zo lastig geweest, met al die verschillende voorwaarden rond corona. Want er zijn er nogal wat, variërend van PCR tot boosteren en een goed ingevuld gele vaccinatieboekje. Puur op reis komt met een overzicht.

Lees verder

Canada, van alles te doen in elk seizoen

Canada, van alles te doen in elk seizoen

Hou je van de prachtige kleuren van de herfst? Geniet je van ontluikend groen in de lente? Smelt je bij witte landschappen of word je vrolijk van zon en warmte? Wat je voorkeur ook is, Canada heeft het.

Lees verder

Achterhoek: topper in eigen land

Achterhoek: topper in eigen land

Vakantie in eigen land is populair als vanouds, mede door de aanhoudende discussies in het buitenland over coronamaatregelen. Met zo’n 26 miljoen aankomsten van landgenoten in logiesaccommodaties in Nederland bereikt 2021 weer het niveau van 2019, het laatste jaar voor de pandemie, aldus het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen.

Lees verder

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Veel hotels hebben wellnessvoorzieningen zoals een publieke sauna, een whirlpool, bubbelbad of stoombad. Maar hoe lekker is het om je kamer niet uit te hoeven en toch te genieten van een ontspannende privé-wellnesservaring.

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. En zeker nu in coronatijd hebben nog meer mensen last van negatieve gevoelens die de winterdip versterken.

Lees verder

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Echt even alles kunnen loslaten, of populairder gezegd, lekker de boel de boel laten. En dan is het natuurlijk extra prettig als jouw vakantieverblijf van alle gemakken is voorzien. Gewoon, relaxen in alle luxe, zoals in het privézwembad in de voortuin. Wow!

Lees verder