Groot Barrièrerif kleiner en kleiner

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Great Barrier Reef
Great Barrier Reef
Hoe lang kunnen we het Groot Barrièrerif eigenlijk nog Groot Barrièrerif noemen? In 27 jaar blijkt het enorme koraalrif voor de kust van Queensland, in het noordoosten van Australië, voor de helft verdwenen. Zonder maatregelen zal het Great Barrier Reef over tien jaar opnieuw zijn gehalveerd, zo blijkt uit recente studies.


De  halvering van het koraal is te wijten aan zware stormen, verzuring van het zeewater en de aanwezigheid van zeesterren. Bijna de helft van de schade is het gevolg van cyclonen, waarvan er sinds 1985 liefst 34 zijn geteld. Zeesterren zijn grotendeels verantwoordelijk voor de rest van de schade. Zij voeden zich met de poliepen van het koraal.

Reddingsplan

Om het Great Barrier Reef te redden, wordt geprobeerd de leefomstandigheden van zeesterren te veranderen. Door kunstmest in zee te gooien als voedsel voor de zeesterren zouden die het koraal met rust laten. Hierdoor zou het koraal jaarlijks met bijna 1 procent aangroeien.
Het Groot Barrièrerif is de grootste toeristische attractie van Australië. Vanuit plaatsen als Cairns en Townsville worden veel activiteiten ontplooid rondom het rif, waaronder duiktochten en rondvaarten.

2x naar Australië

Maak kennis met het prachtige Australië en laat je verrassen door de veelzijdige natuur en bijzondere cultuur van de Aboriginals. Het Opera House in Sydney, Ayers Rock, het Great Barrier Reef en Kakadu zijn maar enkele van de hoogtepunten van deze rondreis van 29 dagen.

Ongewone landschappen met ongewone bewoners ‘down under’. Een zinderende woestijn, kleurige koraalriffen in het Great Barrier Reef, reusachtige krokodillen in moeraslanden, koala’s in een geurend eucalyptusbos en nog veel meer... Ontdek het indrukwekkende Australië.

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder

Win het Amerika Only Magabook 6

Win het Amerika Only Magabook 6

Op dit moment zijn door de coronapandemie de grenzen tussen Nederland en Amerika nog gesloten en zijn de berichten in het nieuws niet echt gezellig te noemen. Maar dat betekent niet dat er helemaal niets leuks te melden is over het land. Kijk maar eens in het nieuwe Amerika Only Magabook 6. Puur op reis geeft in samenwerking met de uitgever een boek weg, dus doe mee met de winactie.

Lees verder