Op vakantie en toch ziek...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

'Ziek' in de vakantie
'Ziek' in de vakantie
Bijna 9 procent van de Nederlandse werknemers is wel eens ‘vakantieziek’. Tijdens recent onderzoek van JuroFoon onder 785 respondenten gaf één op de 11 ondervraagden aan zich wel eens onterecht ziek te melden vanaf het vakantieadres. Een werknemer die ziek wordt op vakantie, mag de vakantiedagen terugvorderen van de werkgever.

Een werknemer die ziek wordt op vakantie of letsel oploopt waardoor het vakantiegenot ernstig wordt geschaad, moet dezelfde procedure in gang zetten als bij een normale ziekmelding. “Meestal is bellen met de leidinggevende of de administratie/HR-afdeling noodzakelijk”, zegt JuroFoon-woordvoerder Michael Kruyswijk op managersonline.nl “Ook als u op uw vakantieadres bent, zult u dus direct moeten laten weten dat u ziek bent.”

Medische verklaring

De werkgever kan vervolgens bepalen of iemand een medische verklaring bij een arts of ziekenhuis moet halen om aan te kunnen tonen dat hij of zij daadwerkelijk ziek bent. “Bijna 6 procent van de respondenten in ons onderzoek zou zich best onterecht ziek willen melden, maar durft dit niet uit angst te worden betrapt”, vervolgt Kruyswijk. “Gelukkig geeft 85,5 procent aan zich niet onterecht ziek te melden. We verwachten dat werknemers in deze economisch onzekere tijd geen extra risico willen lopen door onterechte ziekmeldingen.”
Om het ziekteverzuim terug te dringen, hebben veel bedrijven in hun cao opgenomen dat de eerste ziektedag voor rekening komt van de werknemer. Bij de schoonmaakbranche is zelfs sprake van twee wachtdagen.

Fiets en Wandelbeurs komt eraan! Win entreekaarten

Fiets en Wandelbeurs komt eraan! Win entreekaarten

De leukste beurs voor fietsers en wandelaars wordt in 2023 gehouden op 24, 25 en 26 februari in de Jaarbeurs in Utrecht. Op de beurs weer allerlei nieuws en info over fiets- en wandelbestemmingen, en de bekendmaking van de winnaar van de ‘beste fietsroute van 2023’. En om het helemaal een feestje te maken geven we in samenwerking met de Fiets en Wandelbeurs entreekaarten weg.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

De Jaarbeurs in Utrecht is van 12 tot en met 15 januari 2023 weer het toneel van de Vakantiebeurs. De echte reisliefhebber heeft die data uiteraard al in zijn of haar agenda staan, want voor het eerst sinds 2020 is er weer sprake van een fysiek evenement. In 2021 en 2022 ging de Vakantiebeurs vanwege corona niet door of was er sprake van een online editie.

Lees verder

Win een boek over blijvend geluk

Win een boek over blijvend geluk

Geluk... wat 'Hygge' is voor Denemarken en 'Ikigai' voor Japan, is 'Haengbog' voor Zuid-Korea. En the Korean Wave zal waarschijnlijk niet veel mensen ontgaan zijn; van literatuur, films en keramiek tot restaurantjes en K-pop. Zuid-Korea is het land waar de mensen samen eten, familie belangrijk is, de natuur wordt omarmd en schoonheid een groot goed is.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder