Op vakantie en toch ziek...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

'Ziek' in de vakantie
'Ziek' in de vakantie
Bijna 9 procent van de Nederlandse werknemers is wel eens ‘vakantieziek’. Tijdens recent onderzoek van JuroFoon onder 785 respondenten gaf één op de 11 ondervraagden aan zich wel eens onterecht ziek te melden vanaf het vakantieadres. Een werknemer die ziek wordt op vakantie, mag de vakantiedagen terugvorderen van de werkgever.

Een werknemer die ziek wordt op vakantie of letsel oploopt waardoor het vakantiegenot ernstig wordt geschaad, moet dezelfde procedure in gang zetten als bij een normale ziekmelding. “Meestal is bellen met de leidinggevende of de administratie/HR-afdeling noodzakelijk”, zegt JuroFoon-woordvoerder Michael Kruyswijk op managersonline.nl “Ook als u op uw vakantieadres bent, zult u dus direct moeten laten weten dat u ziek bent.”

Medische verklaring

De werkgever kan vervolgens bepalen of iemand een medische verklaring bij een arts of ziekenhuis moet halen om aan te kunnen tonen dat hij of zij daadwerkelijk ziek bent. “Bijna 6 procent van de respondenten in ons onderzoek zou zich best onterecht ziek willen melden, maar durft dit niet uit angst te worden betrapt”, vervolgt Kruyswijk. “Gelukkig geeft 85,5 procent aan zich niet onterecht ziek te melden. We verwachten dat werknemers in deze economisch onzekere tijd geen extra risico willen lopen door onterechte ziekmeldingen.”
Om het ziekteverzuim terug te dringen, hebben veel bedrijven in hun cao opgenomen dat de eerste ziektedag voor rekening komt van de werknemer. Bij de schoonmaakbranche is zelfs sprake van twee wachtdagen.

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland. We hebben een lijstje gemaakt van 12 musea in Nederland, in elke provincie een, die misschien wat onbekender zijn, maar absoluut de moeite waard. Van kunst en geschiedenis, tot wetenschap of cultureel erfgoed, je vindt het in deze musea.

Lees verder

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Of je nu een kampeervakantie onderneemt in een tent, caravan of camper, er zijn enkele essentiële zaken die je niet mag vergeten om je vakantie soepel en plezierig te laten verlopen. Hier zijn enkele belangrijke dingen die zeker niet mogen ontbreken.

Lees verder

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder