Op vakantie en toch ziek...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

'Ziek' in de vakantie
'Ziek' in de vakantie
Bijna 9 procent van de Nederlandse werknemers is wel eens ‘vakantieziek’. Tijdens recent onderzoek van JuroFoon onder 785 respondenten gaf één op de 11 ondervraagden aan zich wel eens onterecht ziek te melden vanaf het vakantieadres. Een werknemer die ziek wordt op vakantie, mag de vakantiedagen terugvorderen van de werkgever.

Een werknemer die ziek wordt op vakantie of letsel oploopt waardoor het vakantiegenot ernstig wordt geschaad, moet dezelfde procedure in gang zetten als bij een normale ziekmelding. “Meestal is bellen met de leidinggevende of de administratie/HR-afdeling noodzakelijk”, zegt JuroFoon-woordvoerder Michael Kruyswijk op managersonline.nl “Ook als u op uw vakantieadres bent, zult u dus direct moeten laten weten dat u ziek bent.”

Medische verklaring

De werkgever kan vervolgens bepalen of iemand een medische verklaring bij een arts of ziekenhuis moet halen om aan te kunnen tonen dat hij of zij daadwerkelijk ziek bent. “Bijna 6 procent van de respondenten in ons onderzoek zou zich best onterecht ziek willen melden, maar durft dit niet uit angst te worden betrapt”, vervolgt Kruyswijk. “Gelukkig geeft 85,5 procent aan zich niet onterecht ziek te melden. We verwachten dat werknemers in deze economisch onzekere tijd geen extra risico willen lopen door onterechte ziekmeldingen.”
Om het ziekteverzuim terug te dringen, hebben veel bedrijven in hun cao opgenomen dat de eerste ziektedag voor rekening komt van de werknemer. Bij de schoonmaakbranche is zelfs sprake van twee wachtdagen.

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder