Op vakantie en toch ziek...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

'Ziek' in de vakantie
'Ziek' in de vakantie
Bijna 9 procent van de Nederlandse werknemers is wel eens ‘vakantieziek’. Tijdens recent onderzoek van JuroFoon onder 785 respondenten gaf één op de 11 ondervraagden aan zich wel eens onterecht ziek te melden vanaf het vakantieadres. Een werknemer die ziek wordt op vakantie, mag de vakantiedagen terugvorderen van de werkgever.

Een werknemer die ziek wordt op vakantie of letsel oploopt waardoor het vakantiegenot ernstig wordt geschaad, moet dezelfde procedure in gang zetten als bij een normale ziekmelding. “Meestal is bellen met de leidinggevende of de administratie/HR-afdeling noodzakelijk”, zegt JuroFoon-woordvoerder Michael Kruyswijk op managersonline.nl “Ook als u op uw vakantieadres bent, zult u dus direct moeten laten weten dat u ziek bent.”

Medische verklaring

De werkgever kan vervolgens bepalen of iemand een medische verklaring bij een arts of ziekenhuis moet halen om aan te kunnen tonen dat hij of zij daadwerkelijk ziek bent. “Bijna 6 procent van de respondenten in ons onderzoek zou zich best onterecht ziek willen melden, maar durft dit niet uit angst te worden betrapt”, vervolgt Kruyswijk. “Gelukkig geeft 85,5 procent aan zich niet onterecht ziek te melden. We verwachten dat werknemers in deze economisch onzekere tijd geen extra risico willen lopen door onterechte ziekmeldingen.”
Om het ziekteverzuim terug te dringen, hebben veel bedrijven in hun cao opgenomen dat de eerste ziektedag voor rekening komt van de werknemer. Bij de schoonmaakbranche is zelfs sprake van twee wachtdagen.

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder