Betalen voor stoelen naast elkaar

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Stoelen in vliegtuig
Stoelen in vliegtuig
Het lijkt zo gewoon, gezellig naast je familie zitten in het vliegtuig. Maar in Amerika moet je daar sinds vorig jaar bij een aantal luchtvaartmaatschappijen op binnenlandse vluchten al extra voor betalen, net als voor een raam- of gangplaats. De kans bestaat dat dit in de toekomst ook andere maatschappijen extra kosten in rekening zullen brengen om bij elkaar te kunnen zitten.

De tijd dat een vliegticket all-inclusive is, lijkt vrijwel voorbij. We zijn al gewend dat we bij een toenemend aantal luchtvaartmaaschappijen extra moeten betalen voor het inchecken van je bagage, en zelfs al voor je handbagage. En wil je als eerste het vliegtuig in of uit dan moet je ook daarvoor, soms diep, in de buidel tasten.
De reden voor de toeslag is dat maatschappijen de plekken die gewild zijn, zoals gang- en raamplaatsen, willen reserveren voor bijvoorbeeld de leden van hun 'frequent flyer' programma's en voor zakenreizigers, die soms twee tot drie keer zoveel betalen voor hun ticket omdat ze last-minute boeken. Zij komen dan terecht op de middelste stoel en dat willen maatschappijen als American, Delta Air Lines, Frontier Airlines en United Airlines met de extra betaling voorkomen. Delta, JetBlue Airways en United rekenen voorlopig alleen nog iets extra's voor als je meer beenruimte wilt.
 
Automatisch de middenstoel
Maar het kan nog erger. Sommige maatschappijen, vooral de kleinere, rekenen ook nog eens een extra heffing van rond de 15 dollar per stoel bij het online inchecken. Delta introduceerde onlangs het Basic Economy tarief waarbij je simpelweg alleen op de minder gewilde plaatsen, de middenstoelen, wordt ingedeeld.
Dat het bijbetalen om bij je familie te zitten extreme vormen aanneemt vertelt het verhaal van persbureau Associated Press (AP): een van de fotografen van het persbureau moest maar liefst 114 dollar extra  betalen om naast zijn vrouw en hun vierjarige dochter te kunnen zitten tijdens de vlucht van Forth Worth in Texas naar Orlando in Florida.

Reacties

 
#1 Henny 28-05-2012 19:21
Je zou maar met een paar kleine kinderen reizen. Eentje voorin, de baby achterin en de ouders ergens verspreid. Handig.
Melden aan beheerder
 
 
#2 Paul 03-04-2014 22:15
Vueling laat je ook extra betalen voor het ...ine inchecken van een stoel. willekeurige plekken zijn op en je bent verplicht 5, 7 of 14 euro extra te betalen.. ongelooflijk! slechte zaak!
Melden aan beheerder
 

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Wie heeft er geen herinneringen aan een vakantie met de auto? Waarschijnlijk eerst met je ouders; daarna als jong zelfstandige op avontuur, naar het zuiden van Europa. Voor velen is de auto nog altijd het populairste vakantiemiddel, voor ver weg én dichtbij. Wellicht is het een idee om binnenkort een van de volgende routes in Duitsland, België of Luxemburg te ontdekken.

Lees verder

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

De paasdagen zijn een ideale periode voor een groepsvakantie. De scholen hebben vakantie en veel mensen zijn vrij van het werk, wat ervoor zorgt dat iedereen mee kan. En daar moet je natuurlijk gebruik van maken, want niets is zo belangrijk als samen zijn met de mensen om wie je geeft. Of dat nu je familie is, of een vriendengroep. Wil je lekker genieten van een groepsvakantie met Pasen? Lees de onderstaande tips om het onvergetelijk te maken.

Lees verder

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gebruik jij op vakantie graag je telefoon om te internetten en te bellen? Dan kun je dat ook de komende tien jaar in de Europese Unie gratis blijven doen. Sinds 2017 is er in de EU namelijk gratis dataroaming. 

Lees verder

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Waar moet je nu het meeste oppassen in het verkeer als je in een volgepakte auto aan de vakantiereis begint? Het laatste waar je op een ritje naar de zon op zit te wachten is een verkeersongeluk. Het is niet in Italië met het soms temperamentvolle verkeer, of Spanje met zijn beruchte smalle straatjes waar de meeste ongelukken gebeuren. Uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat* blijkt dat Oostenrijk het Europese land is met de meeste verkeersslachtoffers. Het gaat dan om gewonden en dodelijke slachtoffers (fataal of gewond).

Lees verder

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië is meer en meer in trek als vakantiebestemming. Toch is het nog voor veel West-Europese reizigers slechts een doorgangsland, op weg naar bijvoorbeeld Kroatië of Hongarije. Degenen die in Slovenië niet meer dan een tankstop maken, missen veel, zo ontdekten we zelf.

Lees verder

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder