Betalen voor stoelen naast elkaar

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Stoelen in vliegtuig
Stoelen in vliegtuig
Het lijkt zo gewoon, gezellig naast je familie zitten in het vliegtuig. Maar in Amerika moet je daar sinds vorig jaar bij een aantal luchtvaartmaatschappijen op binnenlandse vluchten al extra voor betalen, net als voor een raam- of gangplaats. De kans bestaat dat dit in de toekomst ook andere maatschappijen extra kosten in rekening zullen brengen om bij elkaar te kunnen zitten.

De tijd dat een vliegticket all-inclusive is, lijkt vrijwel voorbij. We zijn al gewend dat we bij een toenemend aantal luchtvaartmaaschappijen extra moeten betalen voor het inchecken van je bagage, en zelfs al voor je handbagage. En wil je als eerste het vliegtuig in of uit dan moet je ook daarvoor, soms diep, in de buidel tasten.
De reden voor de toeslag is dat maatschappijen de plekken die gewild zijn, zoals gang- en raamplaatsen, willen reserveren voor bijvoorbeeld de leden van hun 'frequent flyer' programma's en voor zakenreizigers, die soms twee tot drie keer zoveel betalen voor hun ticket omdat ze last-minute boeken. Zij komen dan terecht op de middelste stoel en dat willen maatschappijen als American, Delta Air Lines, Frontier Airlines en United Airlines met de extra betaling voorkomen. Delta, JetBlue Airways en United rekenen voorlopig alleen nog iets extra's voor als je meer beenruimte wilt.
 
Automatisch de middenstoel
Maar het kan nog erger. Sommige maatschappijen, vooral de kleinere, rekenen ook nog eens een extra heffing van rond de 15 dollar per stoel bij het online inchecken. Delta introduceerde onlangs het Basic Economy tarief waarbij je simpelweg alleen op de minder gewilde plaatsen, de middenstoelen, wordt ingedeeld.
Dat het bijbetalen om bij je familie te zitten extreme vormen aanneemt vertelt het verhaal van persbureau Associated Press (AP): een van de fotografen van het persbureau moest maar liefst 114 dollar extra  betalen om naast zijn vrouw en hun vierjarige dochter te kunnen zitten tijdens de vlucht van Forth Worth in Texas naar Orlando in Florida.

Reacties

 
#1 Henny 28-05-2012 19:21
Je zou maar met een paar kleine kinderen reizen. Eentje voorin, de baby achterin en de ouders ergens verspreid. Handig.
 
 
#2 Paul 03-04-2014 22:15
Vueling laat je ook extra betalen voor het ...ine inchecken van een stoel. willekeurige plekken zijn op en je bent verplicht 5, 7 of 14 euro extra te betalen.. ongelooflijk! slechte zaak!
 

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder