Betalen voor stoelen naast elkaar

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Stoelen in vliegtuig
Stoelen in vliegtuig
Het lijkt zo gewoon, gezellig naast je familie zitten in het vliegtuig. Maar in Amerika moet je daar sinds vorig jaar bij een aantal luchtvaartmaatschappijen op binnenlandse vluchten al extra voor betalen, net als voor een raam- of gangplaats. De kans bestaat dat dit in de toekomst ook andere maatschappijen extra kosten in rekening zullen brengen om bij elkaar te kunnen zitten.

De tijd dat een vliegticket all-inclusive is, lijkt vrijwel voorbij. We zijn al gewend dat we bij een toenemend aantal luchtvaartmaaschappijen extra moeten betalen voor het inchecken van je bagage, en zelfs al voor je handbagage. En wil je als eerste het vliegtuig in of uit dan moet je ook daarvoor, soms diep, in de buidel tasten.
De reden voor de toeslag is dat maatschappijen de plekken die gewild zijn, zoals gang- en raamplaatsen, willen reserveren voor bijvoorbeeld de leden van hun 'frequent flyer' programma's en voor zakenreizigers, die soms twee tot drie keer zoveel betalen voor hun ticket omdat ze last-minute boeken. Zij komen dan terecht op de middelste stoel en dat willen maatschappijen als American, Delta Air Lines, Frontier Airlines en United Airlines met de extra betaling voorkomen. Delta, JetBlue Airways en United rekenen voorlopig alleen nog iets extra's voor als je meer beenruimte wilt.
 
Automatisch de middenstoel
Maar het kan nog erger. Sommige maatschappijen, vooral de kleinere, rekenen ook nog eens een extra heffing van rond de 15 dollar per stoel bij het online inchecken. Delta introduceerde onlangs het Basic Economy tarief waarbij je simpelweg alleen op de minder gewilde plaatsen, de middenstoelen, wordt ingedeeld.
Dat het bijbetalen om bij je familie te zitten extreme vormen aanneemt vertelt het verhaal van persbureau Associated Press (AP): een van de fotografen van het persbureau moest maar liefst 114 dollar extra  betalen om naast zijn vrouw en hun vierjarige dochter te kunnen zitten tijdens de vlucht van Forth Worth in Texas naar Orlando in Florida.

Reacties

 
#1 Henny 28-05-2012 19:21
Je zou maar met een paar kleine kinderen reizen. Eentje voorin, de baby achterin en de ouders ergens verspreid. Handig.
Melden aan beheerder
 
 
#2 Paul 03-04-2014 22:15
Vueling laat je ook extra betalen voor het ...ine inchecken van een stoel. willekeurige plekken zijn op en je bent verplicht 5, 7 of 14 euro extra te betalen.. ongelooflijk! slechte zaak!
Melden aan beheerder
 

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Veel hotels hebben wellnessvoorzieningen zoals een publieke sauna, een whirlpool, bubbelbad of stoombad. Maar hoe lekker is het om je kamer niet uit te hoeven en toch te genieten van een ontspannende privé-wellnesservaring.

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. En zeker nu in coronatijd hebben nog meer mensen last van negatieve gevoelens die de winterdip versterken.

Lees verder

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Echt even alles kunnen loslaten, of populairder gezegd, lekker de boel de boel laten. En dan is het natuurlijk extra prettig als jouw vakantieverblijf van alle gemakken is voorzien. Gewoon, relaxen in alle luxe, zoals in het privézwembad in de voortuin. Wow!

Lees verder

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

Steden hebben nog altijd een bijzondere aantrekkingskracht op reizigers. Voor een romantisch weekendje weg, enkele dagen shoppen of een langere ontdekkingsreis langs cultuur en architectuur. Puur op reis doet 17 suggesties voor Europese stedentrips. Naar bekende en minder bekende steden, naar de hoofdsteden van wijn en smaak, en naar enkele echte hoofdsteden. Ze zijn allemaal per vliegtuig, en sommige ook per trein, te bereiken.

Lees verder

Sneek ontdekken per boot

Sneek ontdekken per boot

Zeg Friesland en je denkt meteen aan water en waterrecreatie. Zeg Sneek en je denkt meteen aan de Sneekweek en het Sneekermeer. Logisch toch om Sneek te ontdekken vanaf het water. En daarvoor hoef je niet eens een fanatiek watersporter te zijn of een eigen boot te hebben!

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Het noorderlicht met eigen ogen zien. Bij veel mensen staat het op hun verlanglijstje. En met het opheffen van de reisbeperkingen is een reis naar het noorderlicht ook weer mogelijk. Maar wat zijn nu de mooiste of beste plekken om dit fenomeen te kunnen zien?

Lees verder