Betalen voor stoelen naast elkaar

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Stoelen in vliegtuig
Stoelen in vliegtuig
Het lijkt zo gewoon, gezellig naast je familie zitten in het vliegtuig. Maar in Amerika moet je daar sinds vorig jaar bij een aantal luchtvaartmaatschappijen op binnenlandse vluchten al extra voor betalen, net als voor een raam- of gangplaats. De kans bestaat dat dit in de toekomst ook andere maatschappijen extra kosten in rekening zullen brengen om bij elkaar te kunnen zitten.

De tijd dat een vliegticket all-inclusive is, lijkt vrijwel voorbij. We zijn al gewend dat we bij een toenemend aantal luchtvaartmaaschappijen extra moeten betalen voor het inchecken van je bagage, en zelfs al voor je handbagage. En wil je als eerste het vliegtuig in of uit dan moet je ook daarvoor, soms diep, in de buidel tasten.
De reden voor de toeslag is dat maatschappijen de plekken die gewild zijn, zoals gang- en raamplaatsen, willen reserveren voor bijvoorbeeld de leden van hun 'frequent flyer' programma's en voor zakenreizigers, die soms twee tot drie keer zoveel betalen voor hun ticket omdat ze last-minute boeken. Zij komen dan terecht op de middelste stoel en dat willen maatschappijen als American, Delta Air Lines, Frontier Airlines en United Airlines met de extra betaling voorkomen. Delta, JetBlue Airways en United rekenen voorlopig alleen nog iets extra's voor als je meer beenruimte wilt.
 
Automatisch de middenstoel
Maar het kan nog erger. Sommige maatschappijen, vooral de kleinere, rekenen ook nog eens een extra heffing van rond de 15 dollar per stoel bij het online inchecken. Delta introduceerde onlangs het Basic Economy tarief waarbij je simpelweg alleen op de minder gewilde plaatsen, de middenstoelen, wordt ingedeeld.
Dat het bijbetalen om bij je familie te zitten extreme vormen aanneemt vertelt het verhaal van persbureau Associated Press (AP): een van de fotografen van het persbureau moest maar liefst 114 dollar extra  betalen om naast zijn vrouw en hun vierjarige dochter te kunnen zitten tijdens de vlucht van Forth Worth in Texas naar Orlando in Florida.

Reacties

 
#1 Henny 28-05-2012 19:21
Je zou maar met een paar kleine kinderen reizen. Eentje voorin, de baby achterin en de ouders ergens verspreid. Handig.
Melden aan beheerder
 
 
#2 Paul 03-04-2014 22:15
Vueling laat je ook extra betalen voor het ...ine inchecken van een stoel. willekeurige plekken zijn op en je bent verplicht 5, 7 of 14 euro extra te betalen.. ongelooflijk! slechte zaak!
Melden aan beheerder
 

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Corona en coronamaatregelen. Het ene land wil dit, het andere dat. Reizen naar jouw favoriete vakantiebestemming is nog nooit zo lastig geweest, met al die verschillende voorwaarden rond corona. Want er zijn er nogal wat, variërend van PCR tot boosteren en een goed ingevuld gele vaccinatieboekje. Puur op reis komt met een overzicht.

Lees verder