Kinderen toch sneller eigen paspoort

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

paspoort
paspoort
Tevredenheid bij de ANVR over de extra maatregelen, die minister Spies (Binnenlandse Zaken) gisteren heeft toegezegd tijdens een commissievergadering in de Tweede Kamer om er voor te zorgen dat paspoorten op tijd kunnen worden verstrekt aan kinderen die nu nog staan bijgeschreven in het paspoort van hun ouders.

Aanleiding voor de problemen is een EU-besluit op grond waarvan vanaf 26 juni 2012 alle kinderen zelf een eigen paspoort moeten hebben en niet meer mogen reizen als zij staan bijgeschreven in het paspoort van hun ouders. Van de bijna 850.000 bijgeschreven kinderen hebben er op dit moment zo’n 300.000 nog geen eigen reisdocument. Door de extra aanvraagdrukte voor een paspoort dreigde deze groep pas op 1 september een paspoort te ontvangen.
Brandbrief
De ANVR stuurde daarom begin april een brandbrief aan minister Spies en vroeg ook bij kamerleden aandacht voor het risico dat honderdduizenden gezinnen geen vakantie konden boeken of hun vakantie moesten annuleren omdat ze niet op tijd een paspoort voor hun kinderen zouden krijgen.

De minister blijkt een extra drukmachine voor paspoorten en extra papier te hebben besteld. Daarnaast wordt bij de drukker de huidige 2-ploegendienst omgezet in een 3-ploegendienst. Gemeenten hanteren verlengde openingstijden en krijgen dagelijks instructies. Er worden nog andere noodmaatregelen achter de hand gehouden, maar de minister heeft de verwachting uitgesproken alle paspoortaanvragen binnen een redelijke tijd te kunnen afhandelen. Hiervoor is wel nodig dat de ouders op tijd (en niet een paar dagen voor vertrek) het document voor hun kinderen aanvragen.

Met de concrete toezeggingen voor capaciteitsuitbreiding en aanpassing voor de uitgifte van paspoorten komt minister Spies tegemoet aan het dringende verzoek van de ANVR en de ANWB, zodat de vakantie van veel gezinnen niet in het water zal vallen.

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder