Pompeii wordt opgeknapt
Italië maakt eindelijk werk van de bescherming van een van ’s werelds belangrijkste archeologische schatten: de antieke stad Pompeii. Met financiële hulp van de Europese Unie wordt geprobeerd het verval van de ruïnestad bij Napels tot staan te brengen. Pompeii werd in 79 na Christus bedolven onder een zes meter dikke laag as bij een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Het drama kostte aan duizenden mensen het leven.
De aslaag zorgde er wel voor dat de stad eeuwenlang intact bleef. In 1748 werd begonnen met opgravingen. De resten in de regio Campania geven de moderne mens tegenwoordig een goede indruk van het leven in een welvarende kleine Romeinse stad. Pompeii wordt jaarlijks bezocht door zo’n 2,5 miljoen toeristen uit binnen- en buitenland.
Noodtoestand
Het behoud had echter nooit prioriteit bij de Italiaanse autoriteiten. In 2008 riep de Italiaanse minister van cultuur de noodtoestand uit over Pompeii. En nog steeds gebeurde er weinig tot niets. Die afwachtende houding leidde er eind 2010 toe dat in één maand tijd een voormalig gladiatorhuis en een twaalf meter lange muur instortte.
Het ambitieuze plan van de Italiaanse overheid moet het verval stoppen. Voor het Grote Pompeii Project is 105 miljoen euro aan Europese subsidies beschikbaar. Het grootste deel wordt gebruikt voor restauratie en conservering. De regering verwacht dat de inspanningen ook een stimulans betekenen voor de lokale economie.
Op vakantie naar Campania, om bijvoorbeeld Napels, Pompeii en Salerno te bezoeken? Een heerlijke uitvalsbasis voor zo'n interessante trip is Villa Madonnina.
Belangstelling voor naturisme in Italië?