Jamaica lokt meer en meer
Steeds meer Nederlandse en Belgische vakantiegangers weten de weg te vinden naar Jamaica. In de eerste elf maanden van 2011 gingen 6570 Nederlanders naar het eiland in het Caribisch gebied, een stijging van bijna 9% ten opzichte van 2010. De 4786 Belgen die in dezelfde periode de oversteek maakten, zorgden voor een groeicijfer van bijna 1%.
Wereldwijd noteerde Jamaica over genoemde periode een stijging van 1,9%. Vooral Zwitserland (+11,7%) en Duitsland (+7,2%) namen een behoorlijk deel van die groei voor hun rekening. Vooruitlopend op de bezoekersaantallen van december durft de regering over 2011 al te spreken van ‘een zeer succesvol toeristisch jaar’. Een mogelijke verklaring voor de toegenomen belangstelling is het feit dat Jamaica zich meer en meer profileert als ‘breed vakantieland’. Het eiland blijft zich uiteraard afficheren als populaire zon-, zee- en strandbestemming, maar het ministerie van Toerisme zoekt ook mogelijkheden om andere doelgroepen aan te spreken.
Wellness
Een van de speerpunten in het beleid van dr. Kenneth Wykeham McNeill, de nieuwe minister van Toerisme, is wellness. De meeste van de luxe hotels hebben al centra met spa- en wellnessmogelijkheden, maar minder bekend is dat het eiland natuurlijke minerale bronnen heeft. Twee hiervan zijn voor publiek toegankelijk: Bath in St. Thomas, in het zuidoosten, en Milk River in Clarendon, aan de zuidkust. De bronnen zijn volgens deskundigen de krachtigste en meest therapeutische ter wereld.
Sport
Extra aandacht krijgt ook het sporttoerisme. Niet zo gek als je bedenkt dat bekende sprinters als Usain Bolt, Asafa Powell en Veronica Campbell-Brown; cricketers als Chris Gayle, George Headley en Michael Holding; voetballers als Ricardo Gardner en Ricardo Fuller; NBA-basketballer Patrick Ewing en bokser Mike McCallum op het eiland zijn geboren.
Sportieve toeristen kunnen zich bijvoorbeeld op Jamaica meer en meer toeleggen op de golfsport. Bekende banen zijn Caymanas Golf & Country Club in Spanish Town, Cinnamon Hill Golf Club in Montego Bay en Constant Pring Golf Club in de hoofdstad Kingston.
Duurzaamheid
Duurzaam toerisme is een derde aandachtspunt. Ecotoerisme kent al een langere traditie op Jamaica, met haar mogelijkheden in de vaak ongerepte natuur. Mocking Bird Hill bij Port Antonio staat te boek als het milieuvriendelijkste hotel op het eiland. In deze voormalige villa zijn 10 kamers ingericht met kleurrijke lokale stoffen en bamboemeubelen. De gastvrouwen
Barbara Walker en Shireen Aga doen alles vanuit een milieuvriendelijke visie. Het hotel kiest voor energiezuinige systemen en gebruikt waar mogelijk producten op basis van natuurlijke grondstoffen.
Community
Om toeristen ook vaker met de lokale bevolking in aanraking te brengen, kent Jamaica het zogeheten ‘countrystyle community tourism network’. Het netwerk staat reizigers bij, die meer dan gemiddeld in contact willen komen met Jamaicanen en hun leefgewoonten. Via gerichte reispakketten kom je dan in contact met de bewoners en kom je veel meer van Jamaica te weten dan dat het eiland een heerlijke zon-, zee- en strandbestemming is.