Reistrends voor 2023: solo op reis en aandacht voor de natuur

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Reistrends 2023
De reistrends voor 2023: onbekendere bestemmingen als Amman

Wat zijn de reistrends voor 2023? In je eentje op reis? Ruim een derde van de Nederlanders ziet dat wel zitten en overweegt om komend jaar een soloreis te maken. Dat blijkt uit het groot onderzoek Travel Trends 2023: het jaar van de prijsgedreven beslissingen. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat er interesse in is nog niet massaal ontdekte bestemmingen en welke dat zijn voor 2023.

Onontdekte plaatsen en bestemmingen

Zoek overal van Skyscanner staat na de pandemie als zoekterm regelmatig in de top zoekresultaten. Enkele bestemmingen waar het aantal zoekopdrachten het sterkst is toegenomen: 

Familie hotlist reistrends:   

  1. Izmir, Turkije (363% stijging in het aantal zoekopdrachten) 
  2. Paphos, Cyprus (320% toename in zoekopdrachten) 
  3. Punta Cana, Dominicaanse Republiek (214% toename in zoekopdrachten)  

Hotlist voor koppels:   

  1. Mexico-city, Mexico (606% toename in zoekopdrachten) 
  2. Punta Cana, Dominicaanse Republiek (214% toename in zoekopdrachten) 
  3. Amman, Jordanië (196% toename in zoekopdrachten) 

Reistrends 2023: de natuur voorop

Nog een bijzonder resultaat uit het onderzoek reistrends 2023: Nederlanders noemen wandelen, historische tours en zwemmen in wild water als de top 3 reisactiviteiten voor hun vakanties in 2023. Dit duidt erop dat sinds de pandemie wandelen en verbinding maken met de natuur een belangrijk onderdeel is geworden van reizen. Interactie met de natuur heeft een positief effect op je gemoedstoestand – zo kun je jezelf loskoppelen van technologie en ontsnappen aan de drukte van de dag. Waan je in de natuur en ervaar de meditatieve effecten van Shinrin-yoku, een nieuwe wellnesstrend die in het Japans letterlijk 'bosbaden' betekent.  

Werken op vakantie

Van de ondervraagden is 13% van plan volgend jaar op vakantie te gaan werken. Een strategische zet met als belangrijkste redenen "ik werk graag tijdens het reizen" (37%) en "meer tijd op de  bestemming" (31%) worden genoemd. 

Soloreizen

Soloreizen is niet langer een niche; meer dan een derde van de reizigers (37%) wil volgend jaar alleen op pad. Hierbij is me-time de belangrijkste reden; 46 procent van de soloreizigers gaat alleen op vakantie ter bevordering van hun welzijn en geestelijke gezondheid. Een week wordt hierbij beschouwd als de perfecte tijd om bij te komen. 

Smartphone zoekopdrachten 

Van de Nederlandse reizigers gebruikt 85% een mobiel apparaat om hun volgende reis te plannen of te boeken. Het populairste moment hiervoor is tijdens het diner of de lunchpauze op werk. Familie en vrienden zijn de nummer één bron van reisinspiratie in Nederland.

Andere interessante uitkomsten uit het rapport Travel Trends 2023:

  • Bijna de helft van de respondenten kiest voor een strandvakantie in 2023
  • Van de respondenten denkt 18% dat we over 50 jaar op vakantie gaan naar de maan
  • Besluitvorming op basis van prijs zorgt voor verandering in 2023: consumenten gaan nog steeds reizen, maar hoe ze hun geld uitgeven zal verschillen
  • Bijna de helft van de consumenten plant evenveel vakanties in 2023 als in 2022, en 35% denkt er zelfs over om volgend jaar meer te gaan reizen

Boek je vakantie

Je kunt voor de beste deals voor vliegtickets terecht bij Skyscanner of bij Kayak

Heb je nieuwe koffers, tassen of andere reisartikelen nodig kijk dan eens bij Bagageonline of bij Bol.com

Ontdek de leukste vakanties bij FOX Verre reizen van ANWB

Bestel alvast je entreetickets voor musea, attracties etc bij Get your guide Activiteiten

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland. We hebben een lijstje gemaakt van 12 musea in Nederland, in elke provincie een, die misschien wat onbekender zijn, maar absoluut de moeite waard. Van kunst en geschiedenis, tot wetenschap of cultureel erfgoed, je vindt het in deze musea.

Lees verder

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Of je nu een kampeervakantie onderneemt in een tent, caravan of camper, er zijn enkele essentiële zaken die je niet mag vergeten om je vakantie soepel en plezierig te laten verlopen. Hier zijn enkele belangrijke dingen die zeker niet mogen ontbreken.

Lees verder

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder