Reistrends voor 2023: solo op reis en aandacht voor de natuur

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Reistrends 2023
De reistrends voor 2023: onbekendere bestemmingen als Amman

Wat zijn de reistrends voor 2023? In je eentje op reis? Ruim een derde van de Nederlanders ziet dat wel zitten en overweegt om komend jaar een soloreis te maken. Dat blijkt uit het groot onderzoek Travel Trends 2023: het jaar van de prijsgedreven beslissingen. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat er interesse in is nog niet massaal ontdekte bestemmingen en welke dat zijn voor 2023.

Onontdekte plaatsen en bestemmingen

Zoek overal van Skyscanner staat na de pandemie als zoekterm regelmatig in de top zoekresultaten. Enkele bestemmingen waar het aantal zoekopdrachten het sterkst is toegenomen: 

Familie hotlist reistrends:   

  1. Izmir, Turkije (363% stijging in het aantal zoekopdrachten) 
  2. Paphos, Cyprus (320% toename in zoekopdrachten) 
  3. Punta Cana, Dominicaanse Republiek (214% toename in zoekopdrachten)  

Hotlist voor koppels:   

  1. Mexico-city, Mexico (606% toename in zoekopdrachten) 
  2. Punta Cana, Dominicaanse Republiek (214% toename in zoekopdrachten) 
  3. Amman, Jordanië (196% toename in zoekopdrachten) 

Reistrends 2023: de natuur voorop

Nog een bijzonder resultaat uit het onderzoek reistrends 2023: Nederlanders noemen wandelen, historische tours en zwemmen in wild water als de top 3 reisactiviteiten voor hun vakanties in 2023. Dit duidt erop dat sinds de pandemie wandelen en verbinding maken met de natuur een belangrijk onderdeel is geworden van reizen. Interactie met de natuur heeft een positief effect op je gemoedstoestand – zo kun je jezelf loskoppelen van technologie en ontsnappen aan de drukte van de dag. Waan je in de natuur en ervaar de meditatieve effecten van Shinrin-yoku, een nieuwe wellnesstrend die in het Japans letterlijk 'bosbaden' betekent.  

Werken op vakantie

Van de ondervraagden is 13% van plan volgend jaar op vakantie te gaan werken. Een strategische zet met als belangrijkste redenen "ik werk graag tijdens het reizen" (37%) en "meer tijd op de  bestemming" (31%) worden genoemd. 

Soloreizen

Soloreizen is niet langer een niche; meer dan een derde van de reizigers (37%) wil volgend jaar alleen op pad. Hierbij is me-time de belangrijkste reden; 46 procent van de soloreizigers gaat alleen op vakantie ter bevordering van hun welzijn en geestelijke gezondheid. Een week wordt hierbij beschouwd als de perfecte tijd om bij te komen. 

Smartphone zoekopdrachten 

Van de Nederlandse reizigers gebruikt 85% een mobiel apparaat om hun volgende reis te plannen of te boeken. Het populairste moment hiervoor is tijdens het diner of de lunchpauze op werk. Familie en vrienden zijn de nummer één bron van reisinspiratie in Nederland.

Andere interessante uitkomsten uit het rapport Travel Trends 2023:

  • Bijna de helft van de respondenten kiest voor een strandvakantie in 2023
  • Van de respondenten denkt 18% dat we over 50 jaar op vakantie gaan naar de maan
  • Besluitvorming op basis van prijs zorgt voor verandering in 2023: consumenten gaan nog steeds reizen, maar hoe ze hun geld uitgeven zal verschillen
  • Bijna de helft van de consumenten plant evenveel vakanties in 2023 als in 2022, en 35% denkt er zelfs over om volgend jaar meer te gaan reizen

Boek je vakantie

Je kunt voor de beste deals voor vliegtickets terecht bij Skyscanner of bij Kayak

Heb je nieuwe koffers, tassen of andere reisartikelen nodig kijk dan eens bij Bagageonline of bij Bol.com

Ontdek de leukste vakanties bij FOX Verre reizen van ANWB

Bestel alvast je entreetickets voor musea, attracties etc bij Get your guide Activiteiten

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder