Amman in Jordanië: een bijzondere citytrip
Petra is voor Jordanië toeristische trekpleister nummer 1. Ook Wadi Rum ontbreekt niet op de agenda van mensen die een rondreis door dit nog jonge Arabische land maken. De hoofdstad Amman wordt meestal overgeslagen: na landing op het vliegveld snel richting het zuiden. Maar plan toch eens een dagje Amman in en laat je verrassen door de combinatie van oud en nieuw, historie en moderne tijd en culinaire specialiteiten in bijzondere authentieke of juist zeer trendy restaurants. Amman is gebouwd op zeven heuvels. Wij geven je zeven tips!
Over Amman en Jordanië
Het moderne Amman werd gesticht in 1878, toen het Ottomaanse Rijk er een groep Tjerkessische immigranten huisvesten.Tot de Eerste Wereldoorlog maakte het huidige Jordanië maakte deel uit van het Ottomaanse Rijk. In 1903 werd Amman de hoofdstad van Jordanië, ondermeer doordat de Britten hier banken en overheden vestigden. De Britten ondersteunden en organiseerden de Arabische opstand tegen de Turken. Aqaba en Amman werden in 1921 veroverd en de heerschappij over Transjordanië, de oostelijke Jordaanoever, verdeeld door het Britse Mandaat en het Hashemitische koningshuis, afkomstig uit Arabië. Hashemiet Abdullah werd koning toen het land onafhankelijk werd in 1946.
Haar huidige naam kreeg Jordanië in 1948, toen Transjordanië de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem veroverde. Na een paar burgeroorlogen deed Jordanië op 21 juli 1988 afstand van de rechten op de West Bank en sloot in 1994 een vredesverdrag met Israël.
In 1950 woonden er in de stad nog zo'n 500.000 mensen. In de loop der jaren is ondermeer door de toestroom van vluchtelingen uit oorlogsgebieden het totaal aantal inwoners van Amman gestegen tot zo'n drie miljoen.In heel Jordanië wonen zo'n zes miljoen mensen.
Weetje: de vlag van Jordanië, in gebruik sinds 1928, is een van de grootste ter wereld. De drie horizontale banden in zwart, wit en groen symboliseren de oude kalifaten van de Abbasiden, Omajjaden en Fatimiden. De rode driehoek staat voor de Hasjemitische dynastie. De zevenpuntige ster staat zowel voor de zeven verzen van de eerste surah in de Koran, als voor de eenheid van de Arabische volken. Sommigen menen dat de zeven punten ook symbool zijn voor de zeven heuvels waarop hoofdstad Amman is gebouwd.
De top 7 te zien en te doen in Amman:
1. De Citadel
In Amman wandel je door de eeuwen heen en van geloof naar geloof. Zo zie je in de Citadel niet alleen de hand van Hercules, maar ook opgravingen uit de Romeinse, Byzantijnse en vroeg Islamitische tijd. Zie je de geschiedenis in de tegen het felle zonlicht afstekende pilaren van de tempel van Hercules en van het Umayyad Palace. Tip: sla ook het kleine museum op de heuveltop niet over en bewonder de Dode Zeerollen die in 1952 gevonden zijn bij Qumra.
2. Romeins Amfitheater
Sta je in het midden van het Romeinse Amfitheater dan kun je zelfs op fluistertoon iedereen bereiken, zo goed is de akoestiek. Indrukwekkend op zijn minst, dit uit de tijd van Antonius Pius stammende bouwwerk, dat is gebouwd op een van de zeven heuvelen.
3. Jordaanse- en internationale kunst en theater
De kunst scène in Amman is levendig. Lokaal talent en internationale kunstenaars krijgen een podium in één van de vele kunstgalerijen. Bezoek bijvoorbeeld The National Gallery of Fine Arts. Deze kleine, maar indrukwekkende galerij heeft een grote collectie aan hedendaagse Jordaanse en internationale kunst. En in hetJordaanse Museum van Populaire Tradities kun je traditionele Jordaanse jurken bewonderen. Ook heeft Amman een rijke theatercultuur. Een cultureel avondje uit naar een concert of theatervoorstelling kan het hele jaar door.
4. De oude stad
Je zou het verwachten, maar in de oude stad zijn geen grote en drukke soeks of bazaars. Toch hoef je niet te zoeken naar een leuk souvenir of aandenken: er zijn talloze verschillende winkeltjes waar van alles te koop is.
5. Abdali Boulevard
Shopliefhebbers opgelet: in het hart van Abdali, het nieuwe centrum van Amman, vind je de gloednieuwe Boulevard. Deze boulevard is 370 meter lang en 21 meter breed. De bouw heeft zo'n vijf jaar geduurd. Toen wij er waren in mei was het nagenoeg helemaal klaar. Op de Boulevard kun je ultraluxe shoppen en eten. Tegen het eind van de middag komen de inwoners hier bij elkaar en sluiten de dag af met een koel drankje op het dakterras van één van de gebouwen. Tijdens feestdagen (ook met kerst) is de Boulevard helemaal versierd en feestelijk verlicht.
6. King Abdullah Moskee
Wij konden door het drukke verkeer helaas niet stoppen bij deze moskee, die een echte blikvanger is met zijn reusachtige blauwe koepel. De moskee staat in de wijk Abdali, is gebouwd tussen 1982 en 1989 en heeft plaats voor maar liefst 3000 mensen. In de moskee ook het Islamitische Museum, tegenover de moskee staan nog twee kerken die volgens zeggen, ook de moeite van een bezoek waard zijn.
7. Eten en drinken
De Jordaanse tapa's zijn niet te missen en zeker niet te versmaden. Van hummus tot salades en van rood gekleurde bloemkool tot smakelijke vis- en vleesgerechten. Iedereen komt aan zijn of haar trekken. Vooral in Rainbow street zitten allerlei bijzondere restaurants. Bij elke maaltijd krijg je het platte taboonbrood. En dat mochten we voor de gelegenheid ook 'zelf' bakken op traditionele manier! Voor een snelle hap: stop bij een van de vele falafelkraampjes.
Aanraders: Sufria restaurant met haar authentieke keuken, de Dunia Rooftop bar met uitzicht over de stad en trendy en hippe bezoekers. Kookles volgen? Ga naar Beit Sitti waar je kookles krijgt en traditionele Jordaanse gerechten maakt. Die je natuurlijk zelf lekker opeet.
Let op: niet in alle restaurants in Amman wordt alcohol geschonken. Vooral de traditionele restaurants zijn 'dry restaurants'. Alcohol is meestal wel verkrijgbaar in de toeristenhotels en de wat hippere restaurants. De prijzen van een alcoholische versnapering liggen wel wat hoger dan in Nederland.
Tip: Zin in een zoete verfrissing: neem een sapje van sugar cane uit, de naam zegt het al, suikerrietstengels. Ik vond de eerste slokken lekker, maar omdat ik niet zo van zoet houd, heb ik het toch niet helemaal opgedronken.
Naar Jordanië met:
Corendon
KLM
Arke