Bijzondere graven ontdekt bij graafwerk in Jordanië
Bij werkzaaamheden aan de rioolwaterzuivering in Beit Ras, in het noorden van Jordanië, is een graf ontdekt uit het begin van de Romeinse tijd (rond 500 na Christus). Het betreft een grot met twee grafkamers: een grotere met een tombe en unieke oliefresco’s, de kleinere met uitgehouwen graven zonder artefacten.
De tombe in de grotere kamer is gemaakt van basaltsteen en is versierd met twee leeuwenhoofden. In de tombe zijn menselijke botten aangetroffen. De oliefresco’s die de muren van deze kamer sieren, maken dit graf uniek. De fresco’s, die voor het grootste deel intact gebleven zijn, laten menselijke figuren, paarden en andere mythologische scènes zien. Ze geven volgens experts een goed inzicht in de historische begrafenisrituelen.
Minister Lina Annab van Toerisme en Oudheden van Jordanië heeft na een bezoek aan de ontdekkingsplek gezegd dat het departement er alles aan zal doen om de plek uiteindelijk geschikt te maken voor bezoekers. Voorlopig blijft de grot gesloten voor bezoekers om er nader onderzoek te kunnen doen.
Beit Ras was één van de tien Hellenistische/Romeinse Dekapolis-steden en heette in de tijd Capitolias. De stad wordt eveneens genoemd in Arabische poëzie als een unieke locatie met een theater uit de 2de eeuw en overblijfselen van een Byzantijnse kerk.