Natuur heeft - soms - baat bij corona

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Natuurkamperen is in trek ©puuropreis
Natuurkamperen is in trek ©puuropreis

Reizen was in 2020 bijna onmogelijk, vakantie in eigen land werd de norm. Corona maakte dat we ons vooral binnen de landsgrenzen moesten verpozen. De natuur werd een magneet, als tegenhanger van al dan binnen zitten en thuiswerken. Een gezonde tegenhanger bovendien, want door alle coronamaatregelen daalde de CO2-uitstoot (minder vlieg- en wegverkeer) en werd de lucht schoner (minder concentraties stikstof).

En die ontwikkelingen leidden, in alle uithoeken van de wereld, ook tot positieve impulsen voor de natuur zelf. Weekend.knack.be heeft een reeks opgeduikeld, waarvan wij enkele opmerkelijke zullen noemen, gericht op reizen en toerisme. Door de schonere lucht waren dit jaar bijvoorbeeld voor het eerst de toppen van de Himalaya, zoals die van de Mount Everest, kraakhelder zichtbaar. En over helder gesproken: de inwoners van Venetië keken werkelijk hun ogen uit, want sinds lange tijd was het water in de kanalen welhaast doorschijnend… Overigens wil dat niet zeggen, dat het water in en rond de Italiaanse kustplaats in de afgelopen maanden ook schoner is geworden…

Positieve ontwikkelingen in de dierenwereld

In de dierenwereld speelden ontwikkelingen rond corona, en dan vooral door alle maatregelen, eveneens een rol. Het aantal Chinese witte dolfijnen is bijvoorbeeld met 30 procent toegenomen, doordat het verkeer per ferryboot in Hongkong als gevolg van de pandemie werd stilgelegd. De galapagospinguïn had ook baat bij de coronacrisis. Het aantal exemplaren van deze met uitsterven bedreigde diersoort groeide van 489 naar 1940, voornamelijk door het wegblijven van toeristen op de bekende archipel in de Stille Oceaan.

Verderop, in het noorden van China, was er goed nieuws als het gaat om de luipaard en rond het Antarctische eiland Zuid-Georgië konden onderzoekers meer ontmoetingen noteren met de ernstig bedreigde blauwe vinvis. Overigens troffen ze er ook zoveel bultruggen aan, dat die inmiddels een veelvoorkomende soort kunnen worden genoemd. Een laatste positief dierenbericht is dat door de coronacrisis voor de tweede zomer op rij in IJsland niet op walvissen werd gejaagd.

ACSI Kampeerreizen

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is

Waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is

Oostenrijk is misschien niet het eerste land dat in je opkomt als je denkt aan een vakantie in Europa. Maar wist je dat dit land veel te bieden heeft? Denk bijvoorbeeld aan de adembenemende landschappen, maar ook aan de rijke cultuur en geschiedenis. Dit zijn al een aantal redenen waarom Oostenrijk een bestemming is die je niet mag missen. We vertellen je in dit artikel waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is.

Lees verder

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation: work en vacation gecombineerd, waarbij je dus werk en vakantie met elkaar afwisselt. Het is tegenwoordig enorm populair, want je kunt genieten van de vrijheid, een nieuwe omgeving en wellicht ook minder afleiding. Het is een leuke ervaring waarbij je niet alleen werkt, maar ook geniet. Hoe zorg je ervoor dat je productief en ontspannen tegelijk blijft tijdens een workation? In de onderstaande blog geven we je een aantal handige tips.

Lees verder

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Op vakantie genieten we van nieuwe smaken en gerechten. Wanneer we wat ouder zijn of een minder sterk immuunsysteem hebben kunnen we echter gevoeliger reageren op voedsel van mindere kwaliteit of dat besmet is met bacteriën of bestrijdingsmiddelen. Herstel van een voedselvergiftiging kan dagen duren en een groot deel van je vakantieplezier vergallen. We geven wat tips om voedselvergiftiging thuis, maar vooral op reis, zoveel mogelijk te voorkomen.

Lees verder

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder